hirdetés

A világ minden kutyája irigyli ezt az újfundlandit: a legjobb munkája van

Szénási Szimonetta

2023. november 23 - Képek: Az én kutyám

Billie, az 50 kilós jószág irigylésre méltó életet él. Ám az egészségéért is sokat tesz!

hirdetés

Billie egy igazán különleges, egyben szerencsés újfundlandi. Utóbbit pedig gazdájának köszönheti. Nicki Dobson ugyanis a Kansas állambeli Lenexában működő Three Dog Bakery (Három Kutya Pékség) munkatársa. Így nem is volt kérdés, kit kérjenek fel az egyik legfontosabb feladatra.

Döntő az ízlése

Naná, hogy Billie-t! Így lett az újfundlandi a cég termékeinek előkóstolója. A kutyáknak szánt finomságok tesztelése minden bizonnyal a jószág ínyére van, és abban is biztosak vagyunk, hogy bármelyik négylábú szívesen cserélne vele.

Általában havonta kétszer van szükség az újfundlandi szolgálataira, amikor az új termékek ízpróbája zajlik. Negyedévente pedig, amikor közeleg a gyártás ideje, még ennél is nagyszabásúbb vizsga zajlik.

Mint Dobson elárulta, náluk az irodában általában egytől hatig terjed a négylábú kollégák száma, ugyanis a többség a kedvencével jár dolgozni. „Az alkalmazottak kutyái a munkatársaink”fogalmazott. Közülük többen is hasonló munkakört töltenek be, mint Billie.

Mire figyelnek a kutyák reakciójakor?

Érdekes kérdés, hogy mit is kell pontosan érezniük az ízellenőröknek egy-egy kóstolás idején. Az egyik legfontosabb az adott termék aromája. Ehhez azt figyelik, miként viselkedik az eb a falatot látva. Megszagolja, mielőtt beleharap? Elsétál vele? Ha igen, akkor elrejti vagy megeszi? Hagy maga után morzsákat? Azokat feltakarítja?

A kóstolás egy következő fázisa, ahol két termék közül választhat a kutya. Az egyik mindig a sajátjuk, a másik lehet egy másik termékcsaládjukból, de akár egy versenytársé is. Ezeket papírtányéron kínálják fel nekik, lesve a reakciót. Fontos, hogy ezekre miként reagál az eb. Megszagolja-e mindkettőt, vagy csak az egyiket? Ezt követően fordított pozícióban is tálalják a falatokat, kiszűrve az oldalpreferenciát. (Sok kutyának van domináns oldala, és többnyire affelé fordul először ilyen kísérletek során is. Erről az izgalmas jelenségről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Sok étel tiltólistás

Fontos felhívnunk rá a figyelmedet, hogy a kutyák a nekik készült eledelek mellett örömmel állnak be a sorba, ha emberi táplálékot szimatolnak. Ám sok étel egyáltalán nem biztonságos a számukra! Amellett, hogy vannak mérgezőeka csokoládé, a hagymafélék, a szőlő és a mazsola, valamint az alkohol és koffein tartalmú termékek –, a fűszeres, zsíros fogások is megterhelik a gyomrukat. Mindig ügyelj arra, hogy ezekből még véletlenül se egyen kedvenced!

Fontos az egyensúly

Amellett, hogy az újfundlandi ilyen kiváltságos feladatot lát el, igen aktív életet él. Gazdájával rendszeresen részt vesznek kiállításokon, ahol Billie-t fajtája legjobbjának választották kiváló külső jegyeinek köszönhetően. Emellett rendszeresen versenyeznek is; a kutya ezen a téren is remekel, ahogy kedves természete is rendre elbűvöli az embereket.

Azt gondoljuk, nemcsak Billie szerencsés az életét tekintve, de gazdája is, amiért ilyen remek társra lelt a személyében.

Ha szeretnéd megtudni, miként erősítheted a közted és négylábú barátod között levő kapcsolatot, és miként teheted igazán tartalmassá a közös időtöltéseket, akkor ezt a cikkünket jó szívvel ajánljuk a figyelmedbe.

kiállítás kutya és gazda kutyaeledel mérgező ételek sport tiltott ételek újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink