hirdetés

Unatkozik kedvenced? Íme néhány megoldás a problémára

Molnár Enikő

2024. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

Egy átlagos gazdi a hétköznapokban viszonylag limitált időt tud kutyájával tölteni, főleg, ha a munkáját nem otthonról végzi. De még akkor is unatkozhat egy eb, ha az utóbbi eset áll fenn.

hirdetés

Általában elmondható, hogy a legtöbbünk reggel és este, avagy munka után tud foglalkozni kutyájával, így ebben a korlátozott időintervallumban érdemes olyan programokat választani, amik kutyánk igényeire vannak szabva, és amik lehetővé teszik, hogy kiegyensúlyozott életet éljen szeretett négylábú barátunk. Hiszen ha unatkozik kedvencünk, akkor lehet, hogy sajátos, sokszor destruktív aktivitásokkal szórakoztatja magát, ezt pedig érdemes elkerülni.

A romboló magatartás gyakran az unalom jele

Honnan tudhatod, hogy kutyád unatkozik?

Valljuk be, a kutyáknak (legalábbis legtöbbjüknek) nem természetes, hogy egész nap otthon vannak a négy fal között, és nem csinálnak semmit. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy nem tudnak alkalmazkodni ehhez az életmódhoz, hiszen ha így lenne, akkor nem lennének ilyen elterjedtek mint háziállatok. Általában azonban elmondható, hogy eredetileg legtöbbjüket valamilyen feladat elvégzésére tenyésztették ki. A legtöbb gazdi ugyanakkor nem tud biztosítani a kutyájának olyan jellegű munkát, mint amire kedvence született. Ez egészen addig nem is jelent problémát, amíg valaki nem hanyagolja el kutyája igényeit és ösztöneit.

A mindennapok hajtásában nem biztos, hogy észrevesszük, ha kedvencünk unatkozik. Hiszen számos olyan jele lehet, ami igazából nem jár kellemetlenséggel, sőt, mondhatni még kényelmes is lehet egy pörgősebb időszakban. A letargia, az egész napos alvás és a kedvtelenség is jelezhet unalmat, ahogy a destruktív viselkedés vagy egyéb, nemkívánatos magatartásformák.

Hogyan tehetsz az unalom ellen?

Legtöbben nem tudunk hagyományos jellegű munkát adni a kutyáknak, de ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk más módon gazdagítani az életüket. A viselkedésgazdagítás egy divatos kifejezés arra, hogy a kutyáknak olyan tevékenységeket és játékokat biztosítunk, amelyek segítik érzékszerveik (látás, szaglás, hallás, tapintás és ízlelés) használatát, és kihívást jelentenek az agyuk számára

– írja dr. Marty Becker a Vetstreeten megjelent cikkében.

A viselkedésgazdagításra magyarul inkább környezetgazdagításként szoktunk hivatkozni, de a cél ugyanaz. A környezetgazdagítás a legjobb ellenszere az unalomnak, ám nem mindegy, hogy miből áll. Kutyától és a fajtájától is függ tehát, hogy mik azok a játékok és tevékenységek, amelyek valóban gazdagítják az eb életét.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az egyszerű, de nagyszerű séta

A rendszeres testmozgás és a séta fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nem csak azoknak a kutyáknak lehet hasznos a gyakori séta, akik lakásban laknak: azok az ebek is profitálhatnak belőle, akiknek egyébként szabad kijárása van az udvarra. Hiszen egy séta nem csupán a mozgásról szól; sőt, elsősorban nem ezzel lesz jól átmozgatva kedvencünk, hacsak nem egy hosszabb útvonalat választunk, vagy túrázni megyünk. Nem is arról szól, hogy kutyánk gyorsan elvégezze a dolgát. Egy séta többek közt lehetőséget ad az ebnek arra, hogy felfedezzen, új szagokat érezzen, tehát élményekkel gazdagodjon. Főleg akkor, ha tényleg hagyjuk szimatolni. Ha éppen nem sietünk valahova, akkor adjuk meg a lehetőséget kutyánknak, hogy felfedezze a környezetét.

Nem kell mindig nagy kalandokra menni, a rendszeresség is nagyon fontos

Forgassuk meg azokat az agytekervényeket

A mentális energiákat is le kell vezetni, fitten kell tartani kedvencünk elméjét is. A kutyáknál a következők közül választhatunk egyet, vagy akár többet is.

  • Szimatgyakorlatok: Jóformán bármilyen kutyát megtaníthatunk a szimatmunka rejtelmeire. Később hobbiként, vagy akár magasabb szinten is végezhetjük vele ezt a kiváló sportot.
  • Formálás: A formálás szuper módja a kutya és gazdája közti kommunikáció fejlesztésének, nem beszélve arról, hogy az eb önbizalmát is növeli. Csak egy klikker, jutalomfalat és türelem kell hozzá. Részletesebben ebben a cikkünkben mutatjuk be, hogy hogyan érdemes belekezdeni.
  • Trükktanulás: Ebben a cikkünkben beszélünk arról, hogy időskorban is milyen fontos új trükkök tanulása, vagy a régebbiek ismétlése.
A trükktanulással, és azok gyakorlásával elűzhetjük az unalmat

Amikor éppen nem tudsz vele aktívan foglalkozni

Mert ilyen is van. Van, hogy hazaérünk a munkából, de még nem ért véget a napunk; el kell mennünk bevásárolni, vacsorát kell készíteni, ki kell takarítani, és a többi. Lehet, hogy csak egy rövid kis sétára tudunk a kutyánkkal kimenni, ami arra elegendő, hogy elvégezze a dolgát, de nincs időnk mellette trükktanításra, formálásra, szimatmunkára vagy valami komolyabb elfoglaltságra. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a fejlesztőjátékok, mondjuk egy logikai játék vagy egy szimatszőnyeg. Sőt, ha el szeretnénk foglalni kedvencünket, akkor az étellel megtölthető játékok is szóba jöhetnek. Ezek magukban nem szolgálnak elegendő mentális stimulációval, így ne támaszkodjunk rájuk mint egyedüli környezetgazdagító eszközökre, de kiegészítésként szuperek.

Érthető módon fáradtak vagyunk, amikor a hosszú munkából hazaérünk, ám gondoljunk csak bele: kedvencünk jóformán egész nap arra várt, hogy végre otthon legyen a gazdája. Szánjunk rá energiát: cseréljük le a tv-nézést vagy a telefonunkkal való babrálást egy kis minőségi kutyázásra.

Természetesen a pihenés ugyanolyan fontos, mint az aktívan töltött órák. Ha nem alszik eleget kedvencünk, annak is kellemetlen tünetei lehetnek, nem beszélve arról, hogy nem tesz jót a szervezetének sem. Ebből a cikkünkből kiderül, hogy hány órát kellene aludniuk a kutyáknak.

formálás környezetgazdagítás kutya unatkozik logikai játékok pihenés séta szimatmunka trükk unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink