hirdetés

Egy kutyának is kell hobbi – és ez a gazdinak is jó

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 13 - Képek: Az Én Kutyám

Négylábú barátaink és mi is profitálunk abból, ha kedvencünknek van hobbija.

hirdetés

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is vágynak szórakozásra, amelynek hiányában unatkozhatnak. A trükkök tanítása vagy a különböző kutyás sportokon történő részvétel ráadásul nem csak arra szolgál, hogy kedvencünknek élvezetes hobbit biztosítsunk. Ezen tevékenységek nagyszerű módjai a köztünk lévő kötelék és bizalom megerősítésének is. Arról nem is beszélve, hogy egy lefárasztott ebbel sokkal könnyebbek a hétköznapok.

Egy lemozgatott kutya boldog kutya. Nézd csak ezt az önfeledt rottweilert! / Fotó: Az Én Kutyám

Az unalom jelei

Sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy az unalomból fakadó viselkedésproblémákat tévesen rosszaságként vagy hiperaktivitásként könyvelik el. Egy unatkozó eb ugyanis nem várja, hogy a gazdija végre segítsen neki hobbit találni: keres egyet magának. A legtöbb esetben ez pedig a bútorok rongálása, a rágás vagy a különböző tárgyak széthordása lesz. Ezek rendkívül bosszantóak lehetnek, de szerencsére van rá megoldás. Egy, az állat számára élvezetes hobbi által mentális és fizikai stimulációt kell biztosítani a kutyának. És az sem lehet kifogás, hogy nincs rá idő vagy anyagi keret; számos alternatívát kínálhatunk a nemkívánatos viselkedések helyett, amelyek szinte semmibe sem kerülnek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kert felásása. Az ebek imádnak keresgélni, szaglászni, és ha nincs olyan hobbijuk, amivel kiélhetik a szenvedélyüket, jobb híján a kertben indulnak kincskeresésre. Számukra remek elfoglaltságot jelenthetnek a szimatjátékok, amelyeket rossz idő esetén akár a négy fal között is végezhetnek.

Az apportírozós játékok szinte minden kutya számára izgalmas elfoglaltságot jelentenek / Fotó: Az Én Kutyám

Rágás. A kutyák számára a rágás már kölyökkorban egy igen pozitív tevékenység, hiszen ezzel enyhítik a fognövekedés okozta ínyfájdalmat, miközben endorfint termelnek. A rágás felnőttkorban is mentsvár a kutyáknak, és végső megoldásként ehhez folyamodnak, ha nincs más elfoglaltságuk. A kötélhúzás például tökéletes alternatíva lehet a rágás szerelmeseinek.

Lopkodás. Nem véletlen, hogy kedvenceink az unalom ellen gyakran az otthoni tárgyak elcsenésével küzdenek. Így ugyanis az esetek többségében reakciót váltanak ki a gazdiból, aki általában utánuk ered, hogy visszaszerezze a dolgait. Ez pedig már olyan, mintha fogócska lenne!

Ugrálás. Egy unatkozó kutya nagyon változatos eszközökhöz folyamodhat annak érdekében, hogy a gazdi végre figyeljen rá. Ilyen lehet az ugrálás, ami bizonyos helyzetekben kifejezetten zavaró lehet. Számukra mind az apportírozás, mind a frizbi remek választás. Ezek variációi pedig szintén játszhatók a négy fal között is, például a kutya kedvenc plüssjátékával.

Bármilyen tevékenységet is válassz a kutya hobbijaként, fontos a rendszeresség. Ha az eb számít a közös mókára, ne okozz neki csalódást.

A kedvenceink életében nélkülözhetetlen a rutin – ide kattintva megtudhatod, miért.

fizikai stimuláció hobbi kutya unatkozik mentális stimuláció unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink