hirdetés

Meglepő munkakört tölt be az okos spániel: a tengeri madarak hálásak lehetnek neki

Szénási Szimonetta

2023. április 12 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

Jinxet, a hároméves cocker spánielt két évig képezték egy igen különleges feladatra. A felderítő kutyát a tengerparton vetik be.

hirdetés

Jinxet az Egyesült Királyság első természetvédelmi felderítő kutyájaként tartják számon. Az ifjú spániel két éve készült a komoly és felelősségteljes feladatra, mégpedig a tengeri madárvilág védelmére.

Kép: YouTube

A madarak paradicsoma

A walesi kormány jelentős összeget áldozott a helyi környezeti értékeket, köztük a madárkolóniákat védő programra. Wales partvidéke igen fontos költőhely a tengeri madarak számára. Egyes fajoknak világviszonylatban is nagy hányada fészkel ezen a területen, így kiemelten fontos a nyugalmuk biztosítása. Itt kerül képbe Jinx és az ő speciális feladatköre. De miképp képes megvédeni egy spániel a fészkelő madarakat? Roppant egyszerű: a rájuk leselkedő ragadozók felderítésével!

A rettegett madárpusztító

Az egyik legnagyobb veszélyforrás a tengerparti madarakra nézve a vándorpatkány. A rágcsáló ugyanis könnyű szerrel jut be a madarak fészkébe, feldúlva azt, megtizedelve a tojásokat és elpusztítva a fiókákat. Sőt, a már felnőtt szárnyasok is potenciális prédák a számukra.

A szakértők a nemrég elkészült jelentések alapján okkal féltek attól, hogy közbeavatkozás nélkül a rágcsálók rövidesen megtizedelik a Walesben költő tengeri madarak populációit. Emily Williams, az RSPB Cymru vezető tengerpolitikai tisztviselője a statisztikák kapcsán úgy fogalmazott, a tengeri madaraknak minden eddiginél nagyobb szükségük van a segítségre. Hála Jinxnek azonban a természetvédők még időben fel tudják kutatni a patkányok rejtekhelyét, így megelőzve a pusztítást.

Az első kutya ezen a téren

Mint Julie James éghajlat-változási miniszter fogalmazott, a spániel az Egyesült Királyság első biológiai biztonsági kutyája.
– A felvezetőjével, Greggel közösen elvégzett intenzív kiképzésnek köszönhetően biztosak vagyunk benne, hogy a szigeteink biológiai biztonsága jelentősen javulni fog a szolgálata alatt – nyilatkozott a szépreményű ebről a miniszter.

Mindezt megerősítették Williams szavai, aki úgy véli, a jelenlegi stratégia pozitív fordulatot hozhat a tengeri madárvilág életében.

állatvédelem állatvédők képzés környezetvédelem munkakutya patkány patkány és kutya patkányfogó kutya rágcsáló rágcsálóirtó kutya spániel szagazonosító kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink