hirdetés

Ezeket mindenképp tedd meg kutyád 1 éves koráig

Szénási Szimonetta

2024. június 22 - Képek: Az Én Kutyám; Jacks and Bears Kennel

Egy kölyökkutya nevelése nagy felelősség, az alapok az egész további életét meghatározzák. Segítünk, mik azok a dolgok, amikre az első évben feltétlenül figyelned kell.

hirdetés

A kiskutyák 6 és 12 hónapos koruk között tinédzserkorba lépnek. Ahogy az embergyerekeknél, úgy ez az esetükben is nagy szó! Ez a felfedezés, a világ még intenzívebb felfedezésének, valamint a további gyors fizikai fejlődésnek az időszaka a kutya egyéves koráig tartó időszak. Mindezek miatt az oltások és a nevelés rendkívül fontossá válnak. Vegyük sorra részletesen, mikre készülhetsz, és milyen teendőid lesznek kamasz kutyád oldalán!

Tacskókölykök / Kép: Az Én Kutyám

Fejlődés a kutya egyéves koráig

Ebben az időszakban a kiskutya súlya továbbra is folyamatosan gyarapodik, és egyre közelebb kerül a felnőttkori méretéhez. 6-7 hónapos kora körül a kölyökkutyának már minden felnőttfoga megvan.

Az ivarérettség szempontjából is meghatározók ezek a hónapok. A kanok általában – ez méret-, illetve fajtafüggő is – elkezdenek jelölgetni, míg a szukáknál megtörténhet az első tüzelés. Emiatt érdemes megbeszélni az állatorvossal, mikorra ütemezzétek az ivartalanítást.

Bernipásztorkutya-kölyök / Kép: Jacks and Bears Kennel

A kiskutyák viselkedése

Mire kutyád belép a kamaszkorba, már megkapta a képzési alapokat. Ez azért is fontos, mert ahogy egyre bátrabban mozog a környezetében, úgy mind nagyobb szükség van arra, hogy szót is fogadjon.

Amennyiben a képzés során problémába vagy olyan feladatba ütközöl, amit nem bírsz megoldani, ajánlott szakember segítségét kérned. Ha most kiküszöbölöd a csorbát, a nevelés későbbi lépéseit könnyíted meg. Ellenkező esetben pedig pont fordítva: egy rosszul rögzült vagy kimaradó lépés akár el is lehetetlenítheti a folytatást.

Amerikai staffordshire-terrier-kölyök / Kép: Az Én Kutyám

Mik jelenthetnek problémát?

  • Az emberek, más kutyák, illetve állatok és bizonyos tárgyak kerülése.
  • Fokozott reakció, harapdálás, ha kézbe veszed.
  • A nyak és a hát szőrének felborzolása, fújtatása egyes élethelyzetekben.
  • Szorongásra utaló jelek. (Ezekről bővebben ITT írtunk.)
  • Túlzásba vitt hangoskodás, ugatás.
  • Túlzott aktivitás és makacsság.
  • Romboló magatartás.

A képzés terén ez már komplexebb parancsszavak és összetettebb feladatok tanításának, illetve elvégzésének az ideje. Minél többet foglalkozol kedvenceddel, annál izgalmasabb, egyúttal eredményesebb lesz a közös munka!

Ne feledd, a rengeteg új tapasztalat okán  gyakori, hogy a kölyök el-elfelejt olyan dolgokat, amit korábban már tudott. Ilyenkor az ismétlés és a pozitív megerősítés a kulcsok, hogy minél inkább rögzüljön a kívánt dolog. Büntetni, agresszíven közelíteni felé tilos! Csak visszájára fordul, ráadásul maradandó károkat okozhat az állat mentális állapotában.

Bernipásztorkutya-kölykök / Kép: Jacks and Bears Kennel

Táplálás a kutya egyéves koráig

Ebben az időszakban kedvencednek még kölyöktápot kell kapnia. Betöltött egyéves kor után jön el az ideje a fokozatos átállásnak, amiben mindenképp kövesd majd az állatorvos utasításait. A szakemberek szerint az új étrendet fokozatosan, körülbelül 3-4 hét alatt kell bevezetni. Ez nagyban megkönnyíti az állat szervezetének is, hogy hozzászokjon a más összetételű menühöz.

Emellett a napi ételmennyiség kapcsán is kérj tanácsot, hiszen a túlsúly számos betegség előszobája, ahogy az alultápláltság vagy a nem megfelelő összetételű étrend is negatív hatással van a fejlődésre.

Fontos, hogy ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz – hányni kezd a kutya, hasmenése lesz, elutasítja az ételt, stagnál vagy csökken a súlya stb. –, azonnal egyeztess a doktorral!

Miniatűr bullterrierkölykök / Kép: Az Én Kutyám

Oltások és óvintézkedések

Amellett, hogy a folyamatos féreghajtás mellett megkezdődik a kutya oltási sorozata, valamint mikrochipet is kap, neked is nagyon oda kell figyelned, nehogy kárt tegyen magában a kíváncsi kis jószág.

Tegyél el a környezetéből minden mérgező, balesetveszélyes holmit, és úgy rendezd a terepet (akár a lakást, akár a kertet), hogy az maximálisan biztonságos legyen a számára. A mély gödrök, éles tárgyak, kábelek, mérgező anyagok, sőt, a szemét is mind fenyegetést jelentenek rá.

A kutyák oltásainak menetéről, valamint a kötelező és választható vakcinákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

etetési rutin képzés kiskutya kölyökkor kutya kamaszkor nevelés oltások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!