hirdetés

Véradásért jutalmazták Kázmért, a mentett kutyát

Szénási Szimonetta

2023. október 17 - Képek: Getty Images Hungary

Aki vért ad, életet ad, hallhatjuk sokszor. Nincs ez másképp a kutyák esetében sem. Kázmér nemes cselekedetéért jutalmat is kapott gondozóitól.

hirdetés

A szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány mentettje, Kázmér kutya nemes – bár általa valószínűleg ennyire nem átgondolt – cselekedetével méltán érdemelte ki azt a csomag jutalomfalatot, amit gondozóitól kapott a véradásért cserébe. Mint a menhelyre munkatársai a közösségi oldalukon írt bejegyzésben írják, az igazi jutalom az lenne a számára, ha végre szerető otthonra találna.

Mikor van szükség vérpótlásra?

Ennek apropóján érdemesnek találtuk írni arról, miért roppant fontos a véradás a kutyáknál is. A négylábúinknak is számos okból lehet szükség a vér pótlására. Ilyenek a különféle műtétek, a nagy vérveszteséggel járó balesetek (mint a gázolás vagy egy verekedés következtében kialakult sérülések), illetve a mérgezéses esetek, amikor vérátömlesztésre van szükség (patkányméreg esetén szinte csak így menthető meg az állat.)

Számos esetben szükség lehet transzfúzióra.

Miként zajlik a véradás a kutya esetében?

Mint korábban részleteztük, a véradás a kutyáknál önkéntes alapon zajlik, tehát gazdaként te jelezheted az adott klinikának, hogy szeretnétek segíteni. Ehhez szükség lesz kedvenced oltási könyvére (feltétel az oltások és a mikrochip megléte), valamint a tényleges véradást megelőzően egy alapos vizsgálatra. Ennek része a súlymérés (25-30 kilogrammosnak kell lennie minimum), valamint a laboratóriumi elemzés is egy kisebb mennyiségű vérből. Emellett a véradás az alábbi feltételekhez kötött:

  • a kutya rendszeresen féreghajtott;
  • nem extrém stresszes, jól viseli az orvosi vizsgálatokat és a rendelőbeli körülményeket;
  • életkora 1-7 év közötti.

Ha mindent rendben találnak, akkor körülbelül 4-5 deciliter vért vesznek az ebtől általában a nyakából vagy valamelyik lábából. Ehhez az adott területen le kell borotválni a szőrt. A beavatkozás egyébként szinte teljesen fájdalommentes.

A beavatkozás nagyjából 10-30 percet vesz igénybe. A szúrás helyét rövid ideig nyomás alatt kell tartani, ám pici pirosság, duzzanat így is jelentkezhet. A véradást követően – ugyanúgy, ahogy az emberek esetében – meg kell itatni az állatot, és pár falattal is érdemes megkínálni. A nap során pedig javasolt a fehérjedús étrend.

Hol jelentkezhettek donornak?

A közösségi médiában számos alkalommal lehet felhívást olvasni, ahol egy-egy konkrét esethez keresnek véradó kutyákat. Ám az állatorvosok, állatklinikák is felkereshetők informálódás céljából.

kutyamenhely véradás véradó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!