hirdetés

Jó hír a kutyás sportok kedvelőinek: agilitypálya épül Debrecenben

Gerhát Petra

2024. július 9 - Képek forrása: Getty Images Hungary

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítványnak köszönhetően két kutyafuttató, illetve egy agilitypálya is épül Debrecenben.

hirdetés

Mintegy 20 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül a debreceni önkormányzat két kutyafuttató kialakítására a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából. Az agilitypálya és a kutyafuttató építéséhez szükséges szerződések megkötésére a város közgyűlése június 20-án hatalmazta fel a polgármestert.

Debrecenben is hódolhatnak a kutyások kedvenc sportjuknak: agilitypálya épül a városban

Agilitypálya épül Debrecenben

A pénzt a kormány által 2023-ban létrehozott alapítvány kuratóriuma ítélte oda Debrecennek. Az állatvédelem fejlesztésére, népszerűsítésére létrehozott szervezet nemcsak a menhelyek és állatvédő szervezetek, de a települési önkormányzatok és civil szervezetek támogatási kérelmeit is elbírálja, ezért próbálkoztak a debreceni szakemberek májusban.

A sikeres pályázat eredményeként még idén megépülhet egy-egy, 1,5 méter magas kerítéssel körbevett, zsilipes kutyafuttató a debreceni Wesselényi-lakótelepen és az Újkertben.

Az egyikben agilitypálya is helyet kapna, valamint lesz ivóvízvételi lehetőség, és természetesen kutyaürülék-tárolókat is elhelyeznek a területen. Mivel a belvárosban eleve alig van alkalmas kutyasétáltató terület, nagy szükség van a beruházásra a Hajdú-Bihar vármegyei székhelyen.

A kutyások egyik kedvence az agility

Az agility egy angol szó, magyar jelentése mozgékonyság. Ez a sport elengedhetetlen feltétele. A kutyáknak egy akadálypályán kell végigfutniuk, lehetőleg minél gyorsabban, és hiba nélkül. Gazdájuknak közben vezényelni, ha kell, segíteni is kell őket, miközben maguk is futnak velük a pályán. Természetesen a kétlábúaknak az akadályokon nem kell átugraniuk. Rengeteg kutya élvezi ezt a sportot, űzhetik kicsik és nagyok egyaránt. Az ebek különböző kategóriákban mérettethetik meg magukat, magasságuknak megfelelően.

A verseny során az emberek csak vezényszavak és kézmozdulatok segítségével kommunikálhatnak az ebekkel. A sikeres teljesítéshez elengedhetetlen a kiváló kapcsolat a gazdi és kedvence között. Ez rengeteg gyakorlást és felkészülést igényel, de ezzel együtt az agility nagyon jó kikapcsolódás és hobbi lehet szinte bárki számára.

Nem csak a szabadidő eltöltésére kiváló lehetőség ez a sport! A pályákon általában versenyeket is szerveznek, amin a kutyák 18 hónapos koruk után indulhatnak. A gyakorlást sem szabad túl korán elkezdeni, akkor érdemes, amikor már teljesen kifejlődött kedvenced, tehát már valószínűleg nem nő tovább.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

agility agility kutya Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kutya sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!