hirdetés

Váratlan vendég a fővárosi társasháznál: a kisebb kutyákra vigyázni kell

Szénási Szimonetta

2024. március 5 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Kutyám

Egy óbudai kutyás csoportban jelent meg a hír, figyelmeztetőleg a többi gazda számára.

hirdetés

Egészen pontosan az Óbudai Kutyás Egyesület közösségi oldalán osztotta meg a hírt az egyik csoporttag, miszerint a reggeli kutyasétáltatás közben egy borzra bukkantak kedvencével. Mint a gazda írja, a szokatlan látogató meg is kergette a törpe uszkárját.

A kis uszkár futni kényszerült. A kép illusztráció / Fotó: Az Én Kutyám

A hozzászólásokból kiderül, hogy nem ritkák a hasonló találkozások. Többen is jelezték, hogy volt már kalandjuk borzzal. Egyesek állandó lakót tisztelhettek benne a lakóházuk kertjében, ám van olyan gazda, aki westie-jét a hóna alá kapva menekült a hirtelen felbukkanó, a vártnál méretesebb állattól.

Télen sokkal nagyobbak

Érdekes módon a valóságban a borz sokkal nagyobb, mint amekkorának az emberek képzelik. Egy átlagos kifejlett példány marmagassága 25-30 centiméter, a teste hossza pedig – a farka nélkül is 60-90 centiméter, amihez 12-24 centis farok kapcsolódik. A súlya nyáron 7-13 kilogramm körül mozog, ám télre jelentős súlytöbbletet halmoz fel, és 15-17 kilósra is meghízhat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Sétálj el!

Mivel egy vadon élő állatól van szó, érthető módon megeshet, hogy a borz önvédelemből egy kutyára támad. A méreteit tekintve ez inkább a mini és a kistestű ebek esetében lehet veszélyes, de egy nagyobb jószágban is kárt tehet erős fogaival, illetve karmaival.

Érdemes tudni, hogy fenyegetés hatására a borz felemeli a farkát, valamint felborzolja a szőrét is. Ha ezt látod, akkor valóban jobb, ha sietősen távoztok kedvenceddel. Máskülönben – mivel a városi séták alkalmával amúgy is kötelező a póráz –, azt javasoljuk, hogy miután felocsúdtál a borz láttán jelentkező meglepetésből, sétáljatok arrébb a kutyáddal.

Amennyiben pedig úgy ítéled meg, hogy a vad veszélyben van – elüthetik, mások piszkálják, beszorult valahova, stb. –, akkor vedd fel a kapcsolatot a helyi jegyzővel vagy valamely helyben működő állatvédelmi szervezettel.

Ha már borzok: ne hagyd ki a hazánkban igazi ritkaságnak számító Dandie Dinmont terrier fajtaleírásunkat, amit ide kattintva érsz el. Ezt a különleges fajtát többek között borzvadászatra is használták, nevének pedig irodalmi vonatkozása van.

állatvédelem borz jegyző póráz vad vadállat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!