hirdetés

Te tudod, milyen egy hisztis kutya? Íme 5 tipp, hogy kezelni tudd a dührohamát

Ferenczi Deborah

2021. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

Nem csak a kisgyermekek hajlamosak dührohamokra, ha valami nem úgy megy, ahogyan azt szeretnék. Kutyád is képes hisztit produkálni, ha frusztrálttá válik. Ilyen esetek alakulhatnak ki akkor, ha nem engeded, hogy üdvözöljön egy másik kutyát, vagy elveszed a játékát, esetleg amikor fürdetni próbálod. Bármi is legyen az oka, az alábbi stratégiák segíthetnek a nem kívánt hisztirohamok megfékezésében.

hirdetés

Ha a kutyád elkezd hisztizni, akkor a legfontosabb dolog az, hogy nyugodt és türelmes maradj. Ha nem bátorítod ezt a viselkedést, akkor valószínűleg gyorsan rájön arra, hogy nem ér el semmit a reakcióval. Így egyre kevesebbszer próbálkozik ezzel a viselkedéssel. Persze a dolog korántsem ilyen egyszerű. Íme 5 tipp, hogy miként reagálj megfelelően arra, ha a kutyád dührohamot kap.

Zökkentsd ki a hisztiből!

Elég egy utasítást mondani neki, amelyet ismer, akár már ez is segíthet. Ha elkezdi a műsort, akkor csak adj neki egy számára ismert parancsot, mint például „ülj” vagy „feküdj”. Mivel pontosan tudja, hogy mit jelentenek ezek a szavak, válaszolni fog rájuk. Ezzel pedig nagyon könnyen kizökkentheted a hisztiből, hiszen automatikusan ennek teljesítésére fog koncentrálni. Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha egy másik kutyára vagy egy idegen személyre irányul a dühroham, akkor nem működik ez a módszer.

Sétáljatok el!

Ha a dührohamot külső ingerek váltják ki, a legjobb megoldás, ha elsétálsz az adott szituációból. Ha a kutya túlságosan izgatott vagy dühös lesz, amikor meglát egy másik kutyát vagy embert, húz, ugat, morog és agresszíven reagál. Erősen arra koncentrál, ami felkelti a figyelmét, és minden mást kizár. Amennyiben ilyen helyzet adódik, akkor fordulj meg, és menj el a másik irányba. Sétálj egy másik utcába, vagy menj egy épület vagy fa mögé, ami akadályozza az állat látóterét, és távol helyezi el az ingerektől.

Fogd meg!

Amennyiben kölyökkutyád például fürdetés vagy ápolás közben ingerülten reagál, esetleg meg akar harapni vagy kapálózik, akkor semmiképpen se engedd el. Ezzel ugyanis azt fejezed ki, hogy e reakcióval eléri azt, amit akar, így legközelebb is be fogja vetni. Finoman fogd és ne engedd addig, amíg le nem nyugszik. Nem az a cél, hogy fájdalmat okozz kedvencednek, hanem hogy határozott, de szeretetetteljes légy. Ahogy kedvenced lenyugodott, jutalmazd és dicsérd meg!

Ne vegyél tudomást róla!

Szintén jó megoldás lehet, ha egyszerűen csak figyelmen kívül hagyod az ebet, amikor épp őrjöng. A felállni és figyelmen kívül hagyni módszer csodákat művel abban az esetben, ha az kutyusod hisztivel akarja felhívni magára a figyelmet. Például ha játék közben esik ilyesfajta túlkapásokba, akkor egyszerűen állj fel és hagyd magára. Így megtanulja, hogy ha játék közben hangosan ugat, harapdál és morog, akkor befejeződik a játékidő. Ez nemcsak véget vet a dührohamának, de el is veszi a kedvét attól, hogy jövőben így viselkedjen.

Maradj mindig nyugodt!

Végezetül a legfontosabb tanács az, hogy maradj mindig nyugodt. Bármilyen stratégiát választasz annak érdekében, hogy véget vess az eb dührohamainak, a kulcs az, hogy azt mindig lazán és nyugodtan cselekedj. Felesleges a kiabálás, az agresszió, a kiborulás, sőt kontraproduktív is lehet. A kutya ilyenkor azt érezheti, hogy dominanciaharcba keveredett, és ennek hatására még erősebben reagálhat. Éppen ezért a megoldás mindig az, ha a lehető legnyugodtabban reagálsz és csendesen, de határozottan tanítod az engedelmességre.

dühroham fél a kutya hisztérikus hisztis kutya kutya őrjöng kutya szeparációs szorongás szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!