hirdetés

Mitől lehetnek olyan harciasak a kisebb termetű kutyák?

Kövess Péter

2023. október 8 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Chihuahua

Neked is feltűnt már, hogy apróbb termete ellenére egy kisebb kutya milyen agresszív tud lenni? Harcias viselkedésére ez lehet a magyarázat.

hirdetés

Bár jellemzően az őrző-védő feladatokat ellátó, nagyobb, izmosabb testfelépítésű kutyafajták azok, amelyek félelmet szoktak kelteni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy kisebb méretű, 9 kiló testsúly alatti társaik agresszívabbak lehetnek náluk. Ez különösen igaz a tacskókra, csivavákra és Jack Russel terrierekre. Egy, az Applied Animal Behavior Science című tudományos folyóiratban 2008-ban publikált tanulmány szerint több mint 30 fajta közül náluk a legnagyobb a harapás esélye. Arra, hogy egy kisebb kutya miért lehet olyan agresszív, többféle elmélet létezik.

Gyakran látható, hogy egy kisebb kutya agresszív nagyobb társával szemben

Ezért lehet agresszív egy kisebb kutya

Az egyik elterjedt teória szerint az ölebek heves természetükkel apróbb termetüket kompenzálják. Vagyis a nagyobb kutyáktól való félelmükben mutatnak agressziót. Egy másik azt sugallja, hogy valójában nincsenek is tisztában tényleges testméretükkel. De mit mond a tudomány?

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói egy kísérlet során éppen azt vizsgálták, hogy a kutyák képesek lehetnek-e önreprezentációra. Ez azt jelenti, hogy egy egyén információt hordoz saját magáról. Ezt egy gyermekeknél már kipróbált tesztelési módszerrel ellenőrizték, amely különféle méretű nyílásokon történő átbújási próbákból áll. A szakemberek abból indultak ki, hogy

ha a kutya tudja saját magáról, hogy mekkora, akkor már előre, átbújási próbálkozás nélkül is el fogja tudni dönteni, vajon átfér-e az éppen látható ajtón.

Az eredmények meggyőzően igazolták, hogy a kutyák különbséget tesznek az átbújásra még éppen alkalmas, illetve az ahhoz már pont nem elég nagy ajtóméretek között. Mivel a berendezés és az ajtók maguk is újdonságot jelentettek a kísérlet alanyainak, az átjutási kísérletet megelőző döntést a kutyák nem a közelmúlt tapasztalatai alapján hozták” – számoltak be felfedezésükről a kutatók. Ez arra utal, hogy a kutyáknak lehet valamiféle képük testméretükről.

A kutyák képesek felmérni, hogy mekkora résen férnek át, ami azt mutatja, hogy ismerhetik testméretüekt

Sok múlhat a tenyésztésen és a nevelésen is

A magyar kutatók egy másik kutatás során azt is megállapították, hogy azok a kutyafajták, amelyek valamilyen génmódosításon estek át – mint például a rövidebb lábak érdekében a tacskók – egyfajta „mentális testméret-sablont” alakítottak ki. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy kezdeti termetük olyan mélyen beléjük ivódott, hogy továbbra is azt hiszik, hogy ők nagy kutyák.

Dr. Bodó Andrea állatorvos úgy gondolja, hogy a kisebb kutyák agresszív megnyilvánulásai leginkább tenyésztésükre és nevelésükre vezethető vissza.

Mivel nem tudnak olyan súlyos sérüléseket okozni, tenyésztésük során nem feltétlenül fordítottak kellő figyelmet arra, hogy leszoktassák őket róla.

Ezt az elméletet támasztják alá azok a kutatások is, melyek összefüggést találtak az agresszív attitűd és a növekedésért felelős gén között, ami miatt egyes kutyák kisebbek maradnak.

A tacskó hiába tűnik békésnek, más kutyákkal szemben harcias tud lenni kép: Az Én Kutyám

„Másfelől, gyakran a gazdik is másképp viszonyulnak kedvenceikhez a méretüktől függően. A nagyobb kutyáknál komolyabb problémának érzik az agressziót, ezért jobban fellépnek ellene, míg a kisebbeknél nem tartják olyan fontosnak, így nem is foglalkoznak vele” – folytatta az állatorvos.

A szakember hozzátette, az állatorvosi rendelőben visszatérő problémát jelentenek a neveletlen, kontrollálatlan ölebek. Ez sokszor megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a vizsgálatot.

„Én személy szerint azt javaslom minden kutyatartónak, hogy a kellemes és békés együttélés érdekében foglalkozzanak az állat tanításával, képzésével. Ha több időt töltenek együtt, az szintén segíthet, hogy kedvencük kiegyensúlyozottabb legyen.”

A kutyák szocializációja is befolyásolhatja

Irene King kutyakiképző felidézte, hogy amikor német juhászkutyája és tacskója játszik, az előbbi kutya csak finoman harapdálja társát, míg az jóval agresszívabban támad vissza – mintha csak tét nélkül tenné. Szerint ez azt bizonyítja, hogy – ahogy azt a fenti idézett magyar kutatás is sugallja – a németjuhász ismeri méretét, és játékát olyan szintre korlátozza, hogy azt mindketten élvezhessék.

A kutyák a többi kutyával való interakción keresztül alakítják ki határaikat.

Mint mondta, komoly hatása lehet annak is, ha egy kutyakölyköt túl korán választanak el alomtársaitól, vagy nincs lehetősége megfelelően szocializálódni, hogy megértse a határok fogalmát. Ezek a határok ugyanis kulcsfontosságú szerepet jásztana a kutya későbbi viselkedésében és játékában.

agresszív kutya öleb

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!