hirdetés

3 jel, hogy a kutya kényelmetlenül érzi magát a jelenlétedben

Molnár Enikő

2024. április 8 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazdi egyik legnagyobb félelme, hogy kutyája nem kedveli vagy nem bízik meg benne. Sajnos ez nem egy elképzelhetetlen helyzet, de nem is a világvége, és lehet javítani kutya és gazdi kapcsolatán.

hirdetés

Mindenki szeretne idilli kapcsolatot kedvencével, ám számos akadályba ütközhet az áhított állapot. Annak ellenére, hogy a kutyák az emberek társai már évezredek óta, és köztudottan lojális állatok, a „kétlábúakba” vetett bizalmuk könnyedén sérülhet. Viszont nem feltétlenül kell valami drámai dolognak történnie ahhoz, hogy egy kutya bizonytalanul, esetleg kellemetlenül érezze magát valaki (legrosszabb esetben a gazdája) jelenlétében. Sok oka lehet, hogy egy kutya kényelmetlenül érzi magát egy specifikus személy társaságában, és ennek megnyilvánulási formái is eltérőek lehetnek.

Lehet, hogy minden mozdulatodat lesi az a kutya, csakúgy, mint ez a golden retriever, ám ez nem jelent mindig jót

Ezek állhatnak a háttérben

Számos oka lehet annak, hogy egy kutya kényelmetlenül érzi magát valaki társaságában. Lehetnek régről jövő okai, például a megfelelő szocializáció hiánya vagy egy traumatikus élmény a múltjában. Az ezekből következő kényelmetlenséggel, bizalmatlansággal általában azok a gazdik találkoznak, akik örökbe fogadtak egy kutyát.

Lehetnek új keletű okai is. Ilyenek például az egészségügyi problémák, sőt, ebbe a kategóriába tartozhat az is, amikor a kutya érzi gazdája hangulatát, és úgy értékeli, hogy jobb, ha tartja a távolságot. Ebben a cikkünkben még számos okot felsoroltunk arra, hogy miért lehet bizalmatlan egy kutya, akár a saját gazdájával szemben is. Ezek közül kiemelnénk kettőt.

Az egyik a szabályok hiánya vagy folyamatos változtatása. Talán nem kell részletezni, hogy milyen fontos a kutyák kiegyensúlyozott életéhez a kiszámíthatóság, ennek pedig fontos része, hogy átgondolt, követhető és stabil szabályrendszert állítsunk eléjük. A másik, ha túl magas elvárások vannak az eb elé állítva, amiket egyszerűen nem képes teljesíteni. Vagy azért, mert nem lett megfelelően felkészítve, vagy azért, mert egyszerűen ő nem áll még rá készen.

Beszédes lehet, ha az eb nem fogadja el az ételt

Ezekre a jelekre figyelj

Az előbb említett cikkünkben a lentebb felsorolt jeleken kívül még számos „tünetet” említünk, amik arra utalhatnak, hogy egy kutya bizalmatlan valakivel szemben, vagy kényelmetlenül érzi magát a társaságában.

1.) Folyamatosan szemmel tart

Van, hogy azért tartja szemmel egy kutya a gazdáját, mert szeretne tőle valamit, vagy arra vár, hogy történjen valami érdekes. Ám nem csak ez lehet az oka annak, ha egy eb az adott személy minden mozdulatát figyelemmel kíséri. Azt is kommunikálhatja ezzel, nem bízik meg annyira az emberben, hogy levegye róla a tekintetét.

2.) Nem fogadja el tőled a jutalomfalatot

Számos oka lehet annak, ha egy kutya éppen nem kéri a jutalomfalatokat, például az izgalom, a stressz vagy akár a bizalmatlanság is közéjük tartozhat.

A kutyák szívéhez jutalomfalatokon keresztül is vezet az út. Ám szerencsés esetben megválogatják, hogy kitől fogadják el a finom falatokat. Ez persze nem jó érzés, hiszen mindenki szeretné minél gyorsabban lekenyerezni a négylábúakat, mégis érdemes tiszteletben tartani, ha egy eb azt kommunikálja, hogy most inkább nem kéri a finomságot. Legyünk türelmesek, hiszen nem várhatjuk el minden kutyától, hogy rögtön mindenki felé bizalmat mutassanak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Nem szívesen tartózkodik veled egy helyiségben

Ha valaki belép egy helyiségbe, és az ott tartózkodó kutya azzal a lendülettel elhagyja a terepet, akkor gyanakodhatunk arra, hogy nem igazán rajong az adott személyért. Igazán kellemetlen, mégis egyértelműen kommunikálja ezzel a kutya, hogy kényelmetlenül érzi magát a jelenlétében, nem bízik meg benne, vagy csak egyszerűen éppen akkor nem szeretne a társaságában lenni. Ez egy tiszta jelzés, amivel az eb próbálja elkerülni a konfliktust.

Ha az eb abban a pillanatban leugrik a pihenőhelyéről (mint ez a corgi), amint beléptél a szobába, akkor nem biztos, hogy minden felhőtlen

Ne gondoljunk rögtön a legrosszabbra, de ne is hagyjuk figyelmen kívül a jeleket

Senki nem örül annak, ha egy kutya kényelmetlenül érzi magát a jelenlétében, ám fontos, hogy tiszteletben tartsuk és teret adjunk neki. Engedjük, hogy a saját tempójában nyisson az eb. A helyzet sajnos nem ennyire egyszerű, ha a saját kutyánkról van szó. Amellett, hogy ez mélyebb sebet ejthet az ember lelkén, számos kérdést felvethet a gazdiban. Ő csinált valami rosszat? Beteg a kutyája? Mi történhetett?

Először is érdemes megnyugodni, hiszen attól még, mert egyszer-egyszer kerül minket a kutyánk, közel sem biztos, hogy „utál” minket. Emellett semmiképpen nem érdemes rögtön temetni a kutya és gazdája közti bizalmas kapcsolatot. Ebben az esetben is fontos, hogy türelmesek legyünk. Ne „nyomuljunk” és ne erőltessük, hogy közeledjen felénk az eb. Ne gondoljunk rögtön a legrosszabbra, hiszen ahogyan fentebb is említettük, az ebek gyakran azért tartják a távolságot, mert hangulatváltozást érzékelnek.

Egyáltalán nem biztos, hogy rögtön bizalomvesztésre kell gondolni, ha a fentiek közül valamelyiket produkálja kedvencünk

Azt is érdemes átgondolni, hogy az utóbbi időben mennyire voltunk egyértelműek és követhetőek kutyánk számára. Ha erre „nem” a válasz, akkor segíthet, ha ezentúl erre kiemelten figyelünk. Emellett időt, illetve energiát áldozunk a kapcsolatépítésre. Ha nem találunk semmi kiváltó okot a saját viselkedésünkben, akkor egyszerűen lehet, hogy csak rossz napja van kedvencünknek. Rosszabb esetben valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, ezért ne hagyjuk figyelmen kívül, ha furcsán viselkedik a kutyánk.

A bizalmatlanságot vagy kényelmetlenséget a szemek is mutathatják. Ebben a cikkünkben a bálnaszemekről írunk részletesebben.

bizalmatlan kutya elvonul jutalomfalat kényelmetlen helyzet kényelmetlenség kutya a szemével követ kutya nem szereti

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!