hirdetés

Bravúros védést mutatott be egy kutya a meccsen – videó

Gerhát Petra

2024. június 24 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Bár rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a foci-Eb-n egy kutya meccs közben a pályára szaladjon, volt már hasonlóra példa. De miért vonzódnak ennyire a labdához?

hirdetés

Amint arról mi is beszámoltunk korábban, a németországi foci-Eb-n számtalan szolgálati kutya vesz részt. Németországban nagy hagyománya van a rendőrkutyás munkáknak. Országszerte több mint 2200 szolgálati kutya dolgozik a Bundespolizei kötelékében. Az alábbi videóban szereplő kutya azonban a meccsen nem pusztán munkakörében tevékenykedett.

A foci-Eb-n a négylábúak is óvják a rendet: ezt csinálja egy kutya a meccsen

A kutyák nemcsak a szurkolói zónákat, de minden stadiont is átnéznek a meccseket megelőzően, ami igencsak komoly munka. Több tízezer hely, folyosók, a különféle szektorok, öltözők is szerepelnek a listájukon. Egy-egy eb 20-40 percen keresztül szaglászik, elsősorban robbanóanyagokat keresve, majd adja át a helyét váltótársainak, hogy ő addig pihenni menjen.

Voltak azonban olyan mérkőzések is korábban, ahol nem csak a meccsek előtt, és nem szolgálati kutyák dolgoztak: sőt, nem is csak a focimeccsek során avatkoztak be a végeredménybe kedvenceink.

Idén a Giro d’Italia kerékpárosverseny egyik kiemelt szakaszán is betévedt egy óvatlan eb a pályára. Hogy mennyivel veszélyesebb egy sebességorientált sportesemény közelében kutyát sétáltatni, arról ide kattintva olvashatsz bővebben.

Labdazsonglőr kutya a meccsen

2023-ban egy mexikói meccsen védett hatalmasat egy labdaőrült kutya, aki teljesen felvette a játék ritmusát, a videót picit visszagörgetve meg is találod. Nem sokkal ezt követően a Bajnokok Ligája egyik mérkőzésére tévedt be egy négylábú, el is vitte a show-t – és a labdát is ellopta. A CONCACAF Bajnokok Ligájában, a salvadori Alianza az MLS-ben szereplő Philadelphia Uniont fogadta ekkoriban Salvadorban egy nem túl izgalmas, 0–0-ra végződő focimeccsen, ahol egy magyar futballista, Gazdag Dániel is a pályára lépett. A labdára azonban meccs közbe szemet vetett egy kutya is, majd a pályára szaladt, és magával is vitte.

A legtöbb eb bolondul a labdákért, aminek több magyarázata van / Fotó: Az Én Kutyám

A kutyák imádják a labdákat, legyen az pici vagy foci

A labdázás rendkívül szórakoztató élmény a kutyák többsége számára. A gazdi eldobja a játékot, az eb pedig már szalad is érte, hogy visszahozza. De vajon miért élvezik ezt ennyire? A kutyák hajlamosak üldözőbe venni dolgokat, a zsákmányosság ösztöne még mindig jelen van legtöbbjükben, persze eltérő mértékben. Régen számos fajtát arra képezték ki, vadászat céljából, hogy mozgásban lévő állatokat kutassanak fel, majd vigyék vissza gazdájuknak.

A dolgok üldözése, a vadászat is egyfajta túlélési taktika volt már a farkasoknál is. Ez a mai kutyák többségében még mindig él, ösztönösen azt teszik, amit elődeik a túlélés érdekében tettek, még akkor is, ha a túlélés érdekében erre már nincs szükségük. Az ebek persze tisztában vannak azzal, hogy a labdák nem zsákmányállatok, azonban a guruló tárgy ösztönszerűen hozza elő belőlük a vadászt.  A labdát azért is szeretik kifejezetten, mert jól lehet kergetni, gyorsan és messzire gurul, illetve – persze nem a focilabda méretű – könnyen befér a szájukba.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

farkas foci kutya játék kutya labdázik labda ösztön zsákmányszerzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!