hirdetés

Előfordulhat, hogy a kutya megunja az ételét?

Király Barbara

2024. július 4 - Képek: Getty Images Hungary

Valóban unalmassá válhat a kutyaeledel kedvenced számára? Elmondjuk, mit tehetsz, hogy újra jóízűen falatozzon.

hirdetés

Amíg az emberek ízlelőbimbóinak száma, mintegy 10 000-re tehető, addig a kutyáknál mindössze 2000 körül van ez a szám. Ezért is van az, hogy a kutyák akár a szemétből kihalászott dolgokkal is képesek beérni. Néha azonban eljön a nap, amikor a kutya megunja az ételét, és már nem tud az eddig kapott kutyaeledelnek ugyanúgy örülni. Így tudod biztosítani, hogy kedvenced ezek után is újra jóízűen falatozzon.

Van, amikor a kutya megunja, amit addig a legnagyobb élvezettel falatozott

Mit tegyél, ha a kutyád megunja a kutyaeledelt?

  • Először minden esetben ellenőrizd, hogy az eledel, amit kedvencednek adsz, nem járt-e le, nem romlott-e meg. A lejárt étel nemcsak elveszíti a tápértékét, de kellemetlen ízűvé is válhat.
  • A következő lépés, hogy vizsgáld meg kutyádat, hogy nem áll-e egészségügyi probléma a háttérben. A stressz, néhány fogászati probléma, cukorbetegség, émelygés és a fájdalom is okozhatja az étvágytalanságot.
  • Harmadszor gondold át, hogy kutyád nem unatkozik-e. Előfordulhat, hogy ha nincs mentálisan és fizikálisan is lefárasztva, akkor unalmat érez, ami nagyban befolyásolhatja az ételhez való viszonyát is. Tehát az unatkozó kutya megunhatja az ételét is. Minden esetben nagyon fontos a mentális és a fizikai testmozgás is kedvencednek. Ilyenek lehetnek például a kutyás sportok, az etetőjátékok vagy a keresési munkák is.
  • Végül, ha az előbb felsoroltak egyikét se tapasztalod, és úgy tűnik, kutyádnak tényleg csak unalmas az eddigi kutyaeledel, akkor érdemes kipróbálni egy új fajtát.
Mindig a kutyád életkorának és egészségi állapotának megfelelő eledelt válassz

Fontos szabályok eledelváltás esetén

A kutyák eledele nagyon fontos egészségük szempontjából, így mindig a számukra megfelelőt kell kiválasztani, ami eleget tesz a teljes, tápláló és kiegyensúlyozott étrendnek. A menünek tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírokat, szénhidrátot, valamint rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Ha a kutya megunja az addig kapott tápot, és a váltás mellett döntesz, nagyon fontos, hogy fokozatosan térj át egyik étrendről a másikra. Máskülönben a hirtelen váltás gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat. Először érdemes csak egy egyszerű változtatással kezdeni, mint például az étel ízén vagy állagán változtatni. Sok esetben már ez is újra felkelti kedvenced érdeklődését.

Fontos, hogy minden esetben, mielőtt változtatsz kutyád étrendjén, kérd ki állatorvosod véleményét.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Lehet, hogy a kutya nem megunja az ételt, hanem baj van az eledellel

Egyszerűnek tűnhet, de sok esetben mégsem tartjuk be azt a szabályt, hogy mindig friss étellel kínáljuk kutyánkat. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy a megmaradt főtt ételt, amit ők már nem tudnak elfogyasztani, a kutyának adják, de nem ez a jó módszer. Kutyád egészsége érdekében jobb, ha tisztában vagy vele, hogy melyik embernek szánt ételt eheti meg kutyád, és melyek azok, amelyek akár mérgezőek is lehetnek számára. Egy biztos: a számára készült kutyaeledellel nem nyúlhatsz mellé.

Ebben a cikkünkben összeszedtünk 10 olyan ételt, ami mérgező a kutya számára; akár bele is halhat, ha eszik belőlük.

egészséges táplálkozás étvágy kutya étrend kutyaeledel mit egyen a kutya unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!