hirdetés

Megjegyzések, amik megőrjítik a kutyatartókat

Diósi Szilvia

2024. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

Woman stands with a dog on a bus station. Concept of travel on public transport with pets. Italian shepherd dog Maremma

A magam részéről régóta tartok kutyát, és gyakran is járjuk együtt a várost, így nagyon sokan szoktak megszólítani az utcán, villamoson stb. Rengeteg emberrel beszélgettem már kutyatémában, így észrevettem, hogy van néhány megjegyzés kutyatulajdonosként, ami állandóan visszatér, és rengeteg kutyást kiborít. A nehezebb, nyűgösebb napjaimon engem is.

hirdetés

1.) „Biztosan nagyon melege van”

Itt a nyár, ami kánikulával jár, így az egyik legtöbbet hallott megjegyzés kutyatulajdonosként az utóbbi időben az, hogy „jaj, biztosan melege van”. Természetesen ez a helyzet, bár vannak fajták, amiknek a szőrzetét akkor sem szabad lenyírni, amikor igazán melegre vált az idő, ugyanis a bunda óvja a kutyát a napsugárzástól. Ilyen többek között a golden retriever, a berni pásztor vagy az újfundlandi. Erre a mondatra egyébként csivavagazdit még nem hallottam panaszkodni.

Rengeteg megjegyzést kapunk nap mint nap kutyatulajdonosként

2.) „Hogy remeg! Nagyon fázik?”

Az előbbi mondat téli variációja, amit viszont jellemzően a rövidebb bundájú kutyák gazdijainak címeznek. Igen, sajnos, a rövidebb szőrű kutyák hajlamosak nagyon fázni az igazi téli hidegekben. Ezért is van, hogy sokan közülük kiskabátot hordanak, és csak addig vannak lent az utcán, parkban, amíg szükséges. Hidd el, a gazdája tisztában van ezzel, és végtelenül fárasztó, amikor a tizedik ember jegyzi ezt meg. (Azonban nyugodtan szólj abban az esetben, ha a kutya egy láncon remeg egy elhagyott udvarban.)

3.) „Kutyaszőrös/kutyaszagú a ruhád/lakásod”

Ezt a megjegyzést inkább azoktól kapja meg az ember, akik nincsenek túlzottan oda a négylábúakért. Nyilván kellemetlen dolog, hogy a kutyánk szőre mindenhol ott van, így a ruhákon is, de ez igazán csekély ár a szeretetért, amit kapunk a kedvencünktől.

A kutyaszaggal hasonló a helyzet, de nem találkoztam még olyan gazdival, aki ne imádta volna a kutyája természetes illatát.

4.) „Miért költesz annyit állatorvosra?”

Nekem egy mentett, korábbi baleset miatt sérült kutyám van. Amikor befogadtam, akkor tisztában voltam ezzel, így kifejezetten gyakran hallom, hogy ők biztosan nem költöttek volna ennyit egy kutyára. De egy bármilyen kisebb probléma miatti állatorvosi vizit is drága tud lenni, így ez általánosan egy gyakori megjegyzés azoktól, akiknél a háziállat nem családtag.

Egyébként ma már létezik olyan lakásbiztosítás, amit kutyákra (és macskákra is) ki lehet bővíteni. Bár feltételekhez kötött, de jó néhány kezelést átvállalhat a biztosító.

5.) „Biztosan nem bánt?”

Ez a megjegyzés akkor hat különösen furcsán, amikor valaki előtte kérdezte meg tőlem, hogy megsimogathatja-e a kutyámat, majd utána percekig álltunk a kutya felett, mert még nem sikerült az elhatározás, majd jön a kérdés: „Biztosan nem bánt?”.

Megértem, ha valaki fél a kutyáktól, de mégis tetszik neki, és szeretné megsimogatni. Ilyenkor érdemes ezt elmondani, és a gazdi eldönti, hogy belefér-e az idejébe az, hogy ez a barátkozás hosszabb időt fog igénybe venni, vagy sem. Esetleg tud segíteni abban, hogy amúgy hogyan érdemes megközelíteni a kutyáját. Ugyanis nem minden eb szereti, ha például a feje tetejét simogatják, amivel a legtöbben szoktak próbálkozni.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

6.) „Lakásban van?”

Ma is vannak még olyanok, akik számára szentségtörés, ha egy kutya lakásban él. Pedig mivel számomra kedvencem is egy családtag, így természetes, hogy bent van velem. Én azt nem tudom megérteni, amikor valaki az udvaron tartja, és alig foglalkozik vele.

Lakásban tartod a kutyád? Gyakori megjegyzés, amivel kutyatulajdonosként találkozunk

7.) „Miért sétáltatod? Ott az udvar, ott is tud mozogni”

Ez leginkább a kertes házakban élőknek lehet ismerős megjegyzés. Aki ezt mondja, az 100%, hogy sosem nézett utána, hogy egyébként miért is van a kutyának szüksége sétákra. Ugyanis nemcsak a mozgás miatt, hanem leginkább azért, hogy tájékozódjon, kapjon információt a körülötte lévő világról.

+1.) A kérdezés nélküli simogatás

Ez egy kicsit kakukktojás, mert nem egy megjegyzés, hanem egy tett. Elképesztő tiszteletlenség, amikor valaki kérdés nélkül simogatja meg az állatot. Egyébként én ebből a szempontból szerencsés vagyok, mert nem agresszív, alapvetően nem is félős a kutyám, de mégsem szeretem, amikor valaki bármiféle kérdés, kérés nélkül nyúl felé. Kifejezetten bosszantó, ha valamilyen ételt akar neki adni, szintén kérdés nélkül. Lehet az a kutya éppen reaktív, műtétből lábadozó, allergiás bizonyos dolgokra, és még sorolhatnánk. Szóval bármit is szeretnél egy ismeretlen kutyától, először mindig kérdezd a gazdit.

Azért a kutyások is tudnak idegesítőek lenni. Összeszedtünk a legrosszabb szokásainkat az alábbi cikkünkben.

gazdi kutyatulajdonos megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!