hirdetés

Pandának festették a kutyákat ebben az állatkertben (videó)

Szénási Szimonetta

2024. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan bedőltek a látványnak, ami állategészségügyi szempontból is több kérdést vet fel. Videót is mutatunk a befestett csaucsaukról.

hirdetés

Miként az Index is beszámolt róla, nagy visszhangja van a Csiangszu tartományban (Kína) lévő Tajcsouban működő állatkert látogatócsalogató módszerének. Ott ugyanis pandának festett csaucsaukkal kívánják lenyűgözni a nagyérdeműt – kétes sikerrel, hiszen a híradások szerint még a kínai állami média is rosszallja a megtévesztő reklámfogást. Hangsúlyozva a kutyákkal való rossz bánásmódot is.

Az állatkert csaucsaukat használt / A fotók illusztrációk.

„Pandakutyák”

Az állatkert azzal védekezik, hogy nem vernek át senkit, mivel „pandakutyaként” hirdették meg az állatokat. Mint az alábbi felvételen látható, a csaucsaukat valóban teljesen átfestették, és a fekete-fehér bunda így egy laikussal tényleg el tudja hitetni, hogy pandát lát. Még ha idővel gyanakodni is kezd, első pillantásra mindenképp megtévesztőek a festett kutyák.

Káros-e a kutyákra a festés?

Miként a média, úgy a videók alatti kommentelők is aggodalmukat fejezték ki a festett kutyák miatt. Felmerült, hogy a festék irritálhatja a csaucsauk bőrét, és maga a helyzet sem egészséges. Továbbá a turistacsalogatásnak ezen módja sem túl szimpatikus sokak számára. Utóbbival egyet tudunk érteni, hiszen a helyzet többekben rossz érzést ébresztett, valamint a kutyák (vagy bármilyen más állat) felhasználása üzleti célokra még a jog szempontjából sem etikus. (Erről dr. Kajó Cecília jogásszal értekeztünk ebben az írásunkban Az Én Macskám oldalán.)

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az egészségügyi szempontokat figyelembe véve is azt mondhatjuk, hogy kárt tehetnek a kutyákban a szőrük befestésével. A helyi híradások szerint nem ritka, hogy csaucsaukat pingálnak át pandává, vagy akár afrikai nagymacskává, sőt, farkassá. Magunk is tudunk róla, hogy nemcsak Kínában, de világszerte, így hazánkban is dívik a házi kedvencek festékkel való dekorálása. Sőt, nemrég beszámoltunk egy hazai esetről, amikor egy ellopott csivavát akartak így felismerhetetlenné tenni. És bár az állatkert azzal érvelt, hogy az emberek is festik a hajukat, a szőr pedig tulajdonképpen haj (nem egészen; erről itt írtunk részletesen), ugyanakkor mindig fennáll az esélye a bőrérzékenységnek. Még akkor is, ha kutyabarát terméket használnak, és végeznek előzetes bőrtesztet az állaton.

Továbbá felmerül a kérdés, hogy mentálisan miként élik meg a festéssel járó procedúrát. Ahogy az is, hogy van-e szükség ilyen vagy hasonló kozmetikai beavatkozásokra háziállatainkat (és ismét írhatjuk: bármely állatot) illetően. Az álláspontunk az, hogy nincs.

Felelős állattartóként kutyád szükségleteit kell szem előtt tartanod

A ruhának van funkciója

Ebben az esetben még az a kettős helyzet sem áll fenn, ami a kutyák öltöztetését illetően, amikor elválik a dekorációs célt szolgáló divatruha a meleget adó, időjárás ellen védő ruhaneműktől. A festésnek nincs praktikus oldala. Ilyenformában úgy ítéljük meg, hogy nincs is semmi indoka, így szükség sincs rá.

Mindezek után egy olyan írásunkat ajánljuk, amely segít, hogy valóban kedvenced igényeinek és szükségleteinek megfelelően éljétek a mindennapokat. Ide kattintva elolvashatod, mit tehetsz felelős gazdiként, hogy kutyád valóban boldog legyen melletted.

állatkert állatkerti állatok bőrirritáció csau csau felelős állattartás kozmetika mentális egészség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!