hirdetés

Vlagyimir Putyin kutyái: 4 kedvencét mind ajándékba kapta különböző államfőktől

Hangai Lilla

2023. augusztus 6 - Képek: Getty Images Hungary, Politicalpets Instagram

Vlagyimir Putyin kutyák iránt tanúsított szeretete sokak szerint csak marketingfogás. Szerintünk a kérdés valószínűleg nem ilyen egyszerűen fekete vagy fehér. Ma arra keresünk választ, hogy Oroszország elnökének 4 jelenlegi kutyája miért volt ajándék különböző államfőktől?

hirdetés

Ha bárki négylábú ajándékozásával kapcsolatban kérdez bennünket, a válaszunk mindig: ne tedd! Még akkor sem, ha az ajándékozó biztosan tudja, hogy a megajándékozott szeretne kutyát. Még ebben az esetben is nagyon kockázatos egy élő és érző lénnyel meglepni valakit. Akkor hát miért érezték vajon helyesnek ezek a politikusok, hogy kutyát adjanak ajándékba Oroszország elnökének hivatalos látogatásai alkalmával? Buffy, Yume, Verni és Pasha név szerint az a 4 kutya, aki elmondhatja magáról, hogy Vlagyimir Putyin a gazdája.

Pasha és az orosz elnök.

Buffy

Az első ajándékba kapott eb egy karakachan, vagyis egy bolgár pásztorkutya, akit a bolgár nomád hegyi pásztorok tenyésztettek ki. Eredeti életterében a feladata az állomány védelme volt. Ahogy a hasonló típusú kutyák esetében lenni szokott, idegenekkel kifejezetten távolságtartók, ám a családjukhoz végtelenül hűségesek, gyengédek és szeretők.

Buffyt Putyin 2010-ben kapta Bojkó Boriszov Bulgária akkori miniszterelnökétől. Az eb akkor 10 hetes volt, nevét egy országos verseny során egy 5 éves kisfiú választhatta ki. A látogatás célja akkor az Oroszország és Bulgária között létrejövő földgázszerződés volt.

Buffyval és Yuméval:

Yume

Yuménak 2012-ben lett Vlagyimir Putyin a gazdája. Az akkor 3 hónapos akita inu szuka a Japán kormány háláját hivatott kifejezni 2011-ben a Tōhoku földrengés és szökőár pusztítása után nyújtott orosz segítségért. A Yume szó japánul álmot jelent. Akárcsak a bolgár juhászkutyák, úgy az akiták is nagyon védelmezők, ha a családjukról, a gazdájukról van szó. Kifejezetten rosszul viselik a magányt és mivel egy nagyon ügyes, leleményes kutyák, feladatok hiányában unatkoznak.

Amikor az elnök 2016-ban Japánba utazott, a kormány felajánlott Putyinnak egy kan akita kölyköt is, hogy legyen Yuménak társa, ám ezt a gesztust visszautasították.

Vlagyimir Putyin és Yume.

Verni

Vernit Türkmenisztán akkori elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow adta Putyinnak születésnapi ajándéka 2017-ben a találkozójuk alkalmával Szocsiban. A megbeszélés célja az volt, hogy a két ország között létrejött árvita a földgázzal kapcsolatban elsimuljon.

Verni, akinek a neve oroszul hűségest jelent, egy közép-ázsiai juhászkutya, ami az egyik legősibb lehet a Földön és a türkmének nagy büszkesége. Rendkívül erős, nyugodt, független és bátor fajta. Tapasztalatlan kutyásoknak abszolút nem javasolt, tartásához határozott fellépésre és komoly kutyás ismeretekre van szükség.

Gurbanguly Berdimuhamedow, Vlagyimir Putyin és Verni.

Pasha

Pasha egy sarplaninai juhászkutya, ami a Balkánon található Šar-hegységből származik. Itthon jugoszláv farkasölőként is szokták emlegetni. Egy ősi szerb kutyafajta, aminek vélhetően molosszusok voltak az ősei. Megvesztegethetetlen őrzőkutya, aki rendkívül nyugodt, magabiztos és békés. Nagyra becsüli a családját és bármilyen körülmények között a védelmüket tartja a legfontosabbnak.

Az ebet Aleksandar Vučić az akkori szerb miniszterelnök adta Vlagyimir Putyinnak egy hivatalos látogatása során 2019-ben. A látogatás célja a két ország közötti kapcsolat erősítése volt.

Videón látható Putyin és Pasha első találkozása: 

Vlagyimir Putyin életében a kutya, mint ajándék

A bevezetőben említettük, hogy sokan azon a véleményen vannak, hogy Putyin számára a kutya csak marketingeszköz; és talán az előzőekben leírtak is erre engednek valamelyest következtetni. Ugyanakkor arra is utaltunk, hogy a szerény véleményünk szerint a kérdés nem egyszerűen fekete vagy fehér. Ezt úgy értjük egészen pontosan, hogy miért ne szerethetné Vlagyimir Putyin a kutyákat? Ezzel a ténnyel attól még igen jól megfér az a törekvés is, hogy a vezetőt jobb színben tüntessék fel általuk.

Ráadásul érdemes fontolóra venni még valamit! Ezek az ebek politikusok ajándékai egy másik politikusnak. Ezt a típusú megjelenést mind a két fél egyformán gyümölcsözően kihasználhatja. És mielőtt még azt gondolnád, hogy a politikai érdekek már a kutyákat is beszennyezik, eláruljuk, hogy semmi újdonságnak nem vagy a szemtanúja. Évezredek óta dívik a vezetők között a kutyák és macskák ajándékozásának a hagyománya. Valószínűleg amíg a kutyák általánosan ilyen pozitív megítélés alá esnek, ez nem is lesz másként.

akita inu bolgár pásztorkutya közép-ázsiai juhászkutya Oroszország politikus putyin kutyája sarplaninac

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink