hirdetés

Kutyák és a szénsavas italok: ezért ne adj nekik soha cukros üdítőket

Ferenczi Deborah

2022. március 20 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi tisztában van azzal, hogy az ebek számára a szénsavas italok nem igazán a legmegfelelőbbek. Az ugyan igaz, hogy a kutyád valószínűleg nem tudja teljesen megemészteni a szénsavas italokat, és ez hasmenést is okozhat, de mégis az igazi veszély nem magában a szénsavban, hanem az üdítőkben megtalálható cukrokban és koffeinben rejlik.

hirdetés

A szénsavas üdítőkben megtalálható cukrok nagyon károsak a kutyák számára. Ha kedvenced sok cukros üdítőt iszik, amelyek nem tartalmaznak tápanyagot vagy élelmi rostokat, bizony komoly problémák is jelentkezhetnek. Ezenkívül a hozzáadott cukor még komoly túlsúlyt is okozhat hosszú távon, az esetlegesen megtalálható koffein pedig halálos is lehet az eb számára.

Mit okozhat, ha szénsavas üdítőt iszik a kutyám?

Akár véletlenül, akár szándékosan, de előfordulhat, hogy a kutya szénsavas üdítőhöz jut. Az adott italok kifejezetten veszélyesek az ebekre nézve az alábbi két oknak köszönhetően. Tele vannak cukorral és koffeinnel, két olyan dologgal, amelyek negatív hatással lehetnek kutyád egészségére, hangulatára és viselkedésére. A fogyasztása esetén fennáll annak a veszélye, hogy megemelkedik kedvenced vércukorszintje, és koffeinmérgezést kaphat.

Tünetek a szénsavas üdítő fogyasztás esetén

Ha kutyád üdítőt iszik, a következő tünetek jelentkezhetnek:

Amennyiben kutyád ilyen jellegű italhoz jutott, akkor nagyon fontos, hogy mielőbb hívd fel állatorvosodat, hogy megkapd a teendőkre vonatkozó utasításokat, ugyanis életmentő lehet az orvosi beavatkozás. Kiváltképpen akkor, ha cukorbetegséggel küzd, mivel ebben az esetben akár az eb halálával is járhat az adott ital fogyasztása. Ha az állat cukorbeteg, komolyabb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy távol tartsd a cukros üdítőktől.

Zárd el előle a szénsavas üdítőt

Amikor kutyád italodat kunyerálja, annak pusztán annyi az oka, hogy nagyon érdekli, hogy te mit fogyasztasz. Fontos, hogy semmiképpen ne adj ilyen jellegű üdítőt az ebednek, mivel életveszélyes számára. Éppen ezért zárd el a szénsavas üdítőket. Továbbá hasznos lehet az is, ha kiképzed kedvencedet arra, hogy elkerülje azokat a területeket, ahol a szénsavas italok találhatók. Ha az üdítőt a kamrában tartod, győződj meg arról, hogy kutyád nem tud bemenni. Amikor elmész otthonról, érdemes egy olyan helyre zárni a kutyádat, ahol számára biztonságos körülmények között tudja várni, míg te hazaérkezel. Így nem lesz probléma azzal, hogy olyan ételekhez, italokhoz, növényekhez, esetleg tisztítószerekhez fér hozzá, melyek számára mérgezőek lehetnek.

cukros üditő mérgező szénsavas üdítő szénsavas üdítő kutyának szóda kutyának veszélyes a kutyára

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!