hirdetés

Ilyen különleges feladatokra vetik be a természetvédő kutyákat

Király Barbara

2024. július 8 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyák, akiket a természet védelmére képeztek ki. Nagy szerepük van a biológiai egyensúly fenntartásában.

hirdetés

A kutyák évszázadok óta dolgoznak együtt az emberekkel. Biztosan hallottál már vadászkutyákról, terelőkutyákról, rendőrkutyákról vagy mentőkutyákról. Sokan köszönhetik az életüket is egy-egy ilyen bátor ebnek, de nézzük meg, hogyan segítenek a természetvédő kutyák.

Mi a feladata a természetvédő kutyáknak?

A legtöbb természetvédő kutya keresőkutya, ugyanis ezt a képességet rengeteg helyzetben fel lehet használni. Legyen szó növények felkutatásáról, vagy olyan dolgokról, amiket az állatok hagytak maguk után, például toll vagy ürülék.
A kutyák rendkívüli szaglásuk segítségével szinte bármit képesek megtalálni. Arra képzik ki őket, hogy találjanak meg bizonyos dolgokat, és ezt jelezzék a velük lévő embereknek, ezzel is nagyban segítve munkájukat.

A kutyák kiképzést kaphatnak:

  • ritka és veszélyes fajok keresésére,
  • veszélyes állatok, például kígyók vagy tűzhangyák észlelésére,
  • káros növények észlelésére,
  • egyes állatok szagról való felismerésére.

Ezek az állatok dolgozhatnak a szárazföldön, a tengeren, de még a föld alatt is képesek érzékelni a szagokat. Ezért is van, hogy egy-egy földrengés vagy egyéb természeti katasztrófa idején nagy segítséget tudnak nyújtani a sérültek felkutatásában.

A kutyák szaglása rengeteg helyzetben bevethető

A szaglás fontossága

A kutyák legnagyobb előnye a kivételesen erős szaglásuk. Ennek segítségével igazán különleges dolgokra képesek, de nézzük, hogyan működik az orruk.
A kutyák egymástól függetlenül tudják elemezni az orrlyukukon keresztül a levegőt, és az így észlelt eltérések az illatkoncentrációban mutatják nekik az irányt. Ugyanis ez irányított szaglást eredményez számukra, ami balra vagy jobbra vezeti őket mindaddig, míg meg nem találják a keresett illat eredetét.
E miatt a különös légzés miatt elkerülhetik, hogy a saját leheletük beszennyezze a keresett illatot.

A kiképzők általában olyan kutyákat keresnek, akiknek a játék a mindenük

Hogyan választják ki és képzik a természetvédő kutyákat?

A kiképzők általában olyan kutyákat keresnek, akiknek a játék a mindenük. Azokat az ebeket kutatják, akiket esetleg azért hagytak el, mert túl sok figyelmet igényeltek, és egy átlagos család nem tudta megadni ezt nekik. A kiképzés legnagyobb részében ugyanis játékkal motiválják a kutyákat. Sok séta és még több játék a tanáraikkal. A kutya itt megkaphatja, amire vágyik. A hét szinte összes napján emberek mellett lehet. Az asszociáción keresztül történő tanulás, az úgynevezett klasszikus vagy pavlovi kondicionálás könnyű és szórakoztató a kutyák számára. A munka legkönnyebb része az illattanulás. A nehezebb része az, hogy az ebek biztonságosan és magabiztosan érezzék magukat a természetben. A legnehezebb rész pedig, ha olyan kutyát fogadnak örökbe, akinek nagyon nehéz volt az addigi élete. A rehabilitáció sok kihívást rejthet.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Milyen kutyából lehet természetvédő kutya?

Az asszociációs tanulási folyamat legfontosabb része a megfelelően kiválasztott kutya. Szinte mindegy a neme, életkora vagy fajtája. A legfontosabb a rögeszmés viselkedés.
Persze a robusztusabb, energikusabb fajtákra általában jobban passzol ez a munka, hisz jobban érzik magukat a természetben végzett munka során. De bármelyik típusú eb tökéletes lehet erre a feladatra.

A legjobb helyek, ahova a kiképzett kutyák elhelyezkedhetnek, és feladatuk lehet:

Ez csak néhány azon feladatok közül, amivel ezek a kiképzett kutyák segítik a biológiai sokféleség védelmét. Magyarországon a leggyakrabban különféle mentésekre és segítésekre alkalmaznak külön kiképzett kutyákat. Méltán híresek a mentőkutyáink világszerte, akikről ebben a cikkünkben olvashatsz. De nem szabad szó nélkül hagyni azokat az ebeket sem, akiknek mindennapi feladatuk egy betegséggel küzdő ember segítése. Itt írtunk róluk is. Továbbá a vadászkutyák és a terelőkutyák feladata  is nagyon fontos a mai napig hazánkban.

kereső kutya kiképzés keresőkutyák kiképzés mentőkutyák természetvédő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!