hirdetés

A PETA kampányt indított, hogy nyugalmazzák Ugát, a kabalaállatot: a deformált kutyák népszerűsítésére hivatkoznak

Hangai Lilla

2023. február 26 - Képek: Uga the bulldog

A PETA arra kérte a University of Georgiát, hogy ne csak az amerikai fociban legyenek győztesek, de az állatokkal való bánásmódban is, és kabalaállatukat, Ugát, az angol bulldogot küldjék el megérdemelt nyugállományába.

hirdetés

Fő indokuk az, hogy Uga megnöveli az olyan fajták iránti keresletet, amelyeknek a külsejükből adódóan komoly légzési problémákkal kell küzdeniük; az angol bulldogon kívül ilyen még a francia bulldog, a mopsz és a boston terrier is.

De van itt még más is!

A PETA nem csak nyomott pofija miatt nehezményezi Uga szerepeltetését. Az egyetemhez intézett üzenetükben arra is kitértek, hogy az élő kabalaállatok használata egy rendkívül elavult hagyomány. Sokkal hatásosabb és praktikusabb lenne, ha emberi kabalával támogatnák a csapatot.

Ám egyelőre úgy tűnik, hogy az iskolának nincsenek szándékaik lecserélni Ugát. „Büszkék vagyunk szeretett kabalánkra, és hálásak vagyunk Uga odaadó tulajdonosainak, a Seiler családnak a kiváló gondoskodásért.” – mondta Josh Brooks, a Georgia sportigazgatója a Fox News Digitalnak adott nyilatkozatában.

A PETA nagyon is komolyan gondolja, amit mond és nem csak Uga ellen indított keresztes hadjáratot. Az Országos Kutyakiállítással kapcsolatban is elmondták a véleményüket, amit szokásukhoz híven egy cseppet sem kozmetikáztak. Szégyenletesnek nevezték a rendezvényt és még azt is hozzátették, hogy a kutyák eltorzult arcán egyáltalán nincs mit ünnepelni.

Nem ez volt az első kísérlet

A PETA nem először próbálkozott már az iskolánál, 2019-ben is ugyanerre kérték őket. Kérésüket többek között azzal is indokolták, hogy az állatok nem az emberek szórakoztatására vannak. „Uga élő, érző lény, nem játékszer, akit országszerte kaotikus futballstadionokban, rengeteg üvöltő szurkoló előtt kellene mutogatni.” – írták.

Valóban kissé ellentétes érzés tudni, hogy ezek az ebek – ugyanis eddig már 10 Uga létezett –, 1956 óta állnak az egyetem szolgálatában. A kutyusok egymás leszármazottai, általában a poszt új örököse az előző kutya kölyke.

Hogyan érint ez egy átlagos kutyatartót?

Arról mi is írtunk már több ízben, hogy a bizonyos külső jegyek miatt tenyésztett állatok nagyon sok esetben olyan egészségügyi problémákkal küzdenek, amelyek alapvetően nem, vagy nem ekkora mértékben lennének rájuk jellemzőek, ha a vágyott és eladható külső érdekében a deformitásokat nem erősítik a tenyésztés során. Ilyen deformitásnak számít a nyomott arc, a hosszú test rövid lábakkal vagy az extrém kicsi méret is.

Mielőtt úgy döntenél valamilyen reklám, sportesemény, új divatirányzat vagy akárcsak a szomszéd új kiskutyájának a láttára, hogy neked is olyan fajta kell, érdemes elvégezni a kutatómunkát és alaposan tájékozódni. Milyen jellemző betegségekre számíthatsz, hogyan tudod a kutya gondját viselni a legprofibban, hogyan érdemes etetni és mozogni vele, és mennyit kell majd költened állatorvosra a várható kezelések, gyógyszerek, étrendkiegészítők vagy műtétek miatt, és hogyan zajlik a tenyésztés.

Talán elrugaszkodottnak tűnhet a PETA álláspontja és sok esetben az eszközeik is megkérdőjelezhetők. Sőt, az is lehet, hogy azt gondolod, mi is túlzásba estünk a fent leírtakat illetően, de a felelős állattartás nemcsak abban merül ki, hogy a legjobb minőségű tápot veszed meg a blökinek. A jó gazdi ott kezdődik, hogy ismeri a kiválasztott fajtát és mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelően gondját tudja viselni. Vagy lemond a fajta tartásáról, ha a megszerzett információknak köszönhetően úgy ítéli meg, hogy ez a helyes döntés.

állatvédelem amerika angol bulldog kabalakutya légzési nehézség nyomott orrú fajták PETA sport uga kabala bulldog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink