hirdetés

Jack russell terrier mentette meg gazdáját egy medvétől: hősként ünneplik a bátor kiskutyát

László Enikő

2022. augusztus 29 - Képek: Getty Images Hungary

Hősként emlegetnek egy jack russell terriert, aki megmentette gazdáját egy vermonti medvetámadástól. A kiskutya tulajdonosa szerzett néhány sérülést, de akár az életébe is kerülhetett volna a találkozás, ha nincs szeretett terrierje.

hirdetés

A terriereket magabiztosságukért, bátorságukért szeretik a legtöbben. Ezek a temperamentumos ebek jóval nagyobbnak képzelik magukat, mint amik. És ez volt a szerencséje Susan Lee-nek is, amikor négylábújával az erdőben sétáltak…

Végzetes is lehetett volna a találkozás

A 61 éves Susan Lee két kutyájával – a terrierrel és egy labradoodle-lel – túrázott a straffordi vidéki birtokán. Kutyái látótávolságon kívül voltak, ezért visszahívta őket, amikor „hangos zajt hallott”, és látta, hogy egy medve készül rátámadni – írta a Vermont Fish and Wildlife Department. Lee arról számolt be, hogy miközben megpróbált menekülni, megbotlott egy kőben, és elesett. Egy pillanattal később már a nőn volt a medve, az állat pedig meg is harapta a bal lábát.

„Miss Lee elmondta, hogy jack russel terrierje úgy avatkozott közbe, hogy megugatta a medvét, amely leszállt róla, és úgy tűnt, hogy innentől a kutyára összpontosított” – mesélték a vadőrök.

A bátor kutyus pillanatnyi figyelemelterelése elegendő időt hagyott Lee-nek, hogy feltápászkodjon, és terrierjével visszarohanjon az ösvényen. A nő hazafelé hívta a segélyhívót, és mikor visszatért otthonába, SMS-t küldött a szomszédjának, hogy segítsen neki eljutni a kórházba.

Szerencsésen végződött az eset

A medvetámadás áldozatát egy közeli kórházba szállították, majd ellátták a felső lábszárán harapott sebet, valamint a mindkét oldalon lévő több, 22 centimétert meghaladó karcolásokat. Lee-t azóta kiengedték a kórházból.

A vadőröket és az állami medvebiológust Lee birtokára küldték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a támadásért felelős medve egy bocsaival lévő nőstény volt, és a vadállat megtámadta Lee-t, miután a nő és kutyái meglepték őket az ösvényen. A vadon élő állatokkal foglalkozó illetékesek megpróbálták megtalálni az anyamedvét és utódait, de nem jártak sikerrel. Így végül leállították a keresést, miután megállapították, hogy „egy egyedi eseményről van szó, amely nem jelenthet további kockázatot a közbiztonságra”.

Terrierjének köszönheti, hogy megmenekült

Jeffrey Whipple, nagyvadakat felügyelő őrmester szerint Lee bátor jack russelljének köszönheti életét. Azt nyilatkozta a USA Todaynek, hogy ha nem lettek volna a kiskutya „nindzsa mozdulatai”, az eset esetleg rosszul végződhetett volna a nő számára.

Vermontban körülbelül 6000 fekete medve él, és az állatokról ismert, hogy óvakodnak az emberektől. „Vermontban rendkívül ritkák a medvetámadások” – mondta Jaclyn Comeau biológus, hozzátéve, hogy az osztálynak csak három korábbi medvetámadásról van feljegyzése az államban. „Azonban az évnek ebben a szakaszában a fekete medvék családi egységekben mozognak, és az anyák védelmezik a kölykeiket” – mondta.

hős kutya hőstettek jack russell terrier kutya és medve medve medvetámadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink