hirdetés

Egy furcsa anyagcsere-betegség, amely a staffordshire bullterrierekre különösen jellemző lehet

Hangai Lilla

2022. december 14 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a meglehetősen vészjóslóan elnevezett betegség szerencsére ritka. A zavarbaejtő név egy anyagcserezavart takar, és az L2HGDH nevéből ered. Ez a gén kódolja az L-2-hidroxiglutarát-dehidrogenáz enzimet, amely lebontja az L-2-hidroxiglutarátot. Ismeretes tény, hogy az L-2-hidroxiglutarát felhalmozódása oxidatív stresszt vált ki. Az emelkedett szint kimutatható a vizeletben, a plazmában és az agy-gerincvelői folyadékban is. Sajnos a pontos mechanizmus amellyel az L2HGA a neurológiai tüneteket okozza, egyelőre nem ismert.

hirdetés

Ígérjük, a következőkben igyekszünk visszafogni az orvosi kifejezéseket és arra koncentrálunk majd, hogy milyen tünetekre kell figyelned, milyen ebeknél fordul elő nagyobb valószínűséggel és milyen kezelési módszerek léteznek.

A tünetek felismerése

Az L2HGA a megborult anyagcserének köszönhetően egyenesen a központi idegrendszerre hat. A klinikai tünetek általában 6 hónapos és 1 éves kor között jelentkeznek, de volt már példa arra is, hogy csak később észlelték őket, akár 6 éves korban. A tünetek közé tartoznak a rohamok (mint például az epilepsziánál), a remegő járás, az egész test remegése, valamint a tréning, az izgalom és megváltozott viselkedés következtében fellépő izommerevség. A rohamok mértéke állatonként eltérő lehet.

Ezeken kívül az érintett kutyusoknál tapasztalhatók még viselkedésbeli változások is. Ilyen például a hiperaktivitás, a fokozott agresszió, vagy az eddig begyakorolt viselkedésminták elvesztése, vagyis engedetlenség.

Az öröklődés folyamata és a diagnózis

A betegséget autoszomális-recesszív állapotként írják le. Ez azt jelenti, hogy a kutyának az abnormális gén két példányát kell örökölnie. Egyet az anyától és egyet az apától. Ha csak az egyikőjüktől örököl megváltozott gént, az állat általában egészséges lesz, de hordozóvá, heterozigótává válik. Ez pedig azt jelenti, hogy a szaporodás során átadhatja ezt az utódjainak.

Ha a tünetek alapján azt sejted, hogy kutyád ezzel a betegséggel küzd, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz. Az L2HGA végleges diagnózisa magában foglalja a vér, a vizelet, az agy-gerincvelői folyadék és/vagy más folyadékok és szövetek vizsgálatát az L-2-hidroxi-glutársav emelkedett szintjére. Jelenleg sajnos a betegségre önmagára nincs gyógymód, de a tüneteket, tehát a rohamokat nagy sikerrel tudják már kezelni. És szükséges is kezelni őket!

Nagyon fontos még kiemelnünk, hogy ha az addig engedelmes, figyelmes, jó viselkedésű kutya vérmérséklete és hozzáállása hirtelen megváltozik, az sosincs véletlenül vagy alaptalanul. Ha nem is ez a betegség, de valami mindenképpen áll a háttérben, így nagyon fontos, hogy azonnal elvidd az állatorvoshoz, hogy még idejében feltárhassák a probléma gyökerét.

A staffordshire bullterrierekre jellemző betegségről van szó

Nagyon sok fajtatiszta fajtára jellemzőek különböző genetikai eredetű örökletes betegségek, az L2HGA a staffordshire bullterriereknél gyakori. A kutyusokat természetesen a betegség tüneteinek megjelenése előtt is lehetséges tesztelni, amit egy felelősségteljes tenyésztő minden esetben meg is tesz. A molekuláris genetikai teszt nagyon megbízható; meg lehet különböztetni az érintett kutyákat, a hordozó kutyákat és az egészséges kutyákat is.

Ha tenyésztőtől vásárolsz kutyát, javasoljuk, hogy kérd, hogy megtekinthesd a szülők teszteredményeit. Így nemcsak abban lehetsz biztos, hogy kedvencedet nem kell élete végéig gyógyszeresen kezelni, hanem elejét is lehet így venni a könnyelmű és megbízhatatlan tenyésztők és szaporítók munkálkodásának.

agresszió agresszív a kutya állatorvos beteg a kutya betegség genetikai betegség hiperaktivitás izommerevség l2hga örökletes betegségek remeg a kutya remegés staffordshire bullterrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink