hirdetés

Így válassz nyakörvet új kutyusodnak!

Vermes Nikolett

2023. augusztus 5 - Fotó: Getty Images

Kezdő kutyatartók, figyelem! Egy rosszul választott nyakörv visszafordíthatatlan gondokat is okozhat. De azt is jó tudni, hogy pontosan hogyan helyezzük fel a nyakra vagy testre ezeket az eszközöket.

hirdetés

A legtöbb gazdi előbb vásárolja meg a nyakörvet, mint magát az állatot. Ez érthető, hiszen a kutyás kellékek beszerzése fontos része a felkészülésnek. Gondoljunk csak bele, hogy a gyerekszobát is teljesen berendezzük, mielőtt megérkezik a kis lakó. Így van ez minden új családtag várása során. És valóban érdemes előre beszerezni néhány tárgyat, mint a fekhely, etető, itató vagy játékok, viszont a nyakörvet, illetve a pórázt jobb, ha már a kutyával együtt választjuk ki.

A kisabb kutyára kerüljön kisebb nyakörv

Előbb a kutya, utána a nyakörv

Miért ilyen fontos, hogy csak a kutya érkezése után vegyük meg ezt a kelléket? Éppen azért, hogy az állat számára legmegfelelőbb darabot válasszuk. Ugyanis a leglényegesebb szempont, hogy vizsgáljuk meg, milyen nyakra vásárolunk. A kistestű kutyák számára kényelmetlenek a vastagabb, bőrből készül nyakörvek, ugyanakkor a túl vékony textil nyakörv vághatja az állat bőrét. Míg a nagytestű állatok esetében kedvezőbb a vastagabb forma. Például az agarak számára külön kapható extrém vastagságú nyakörv. Tehát mérjük fel, hogy kedvencünknek mi esik jól, szemben azzal, hogy mi áll jól. A kisebb termetű terrierek, mopszok, corgi, tacskók vagy spánelek számára vegyünk hüvelykujj vastagságú nyakörvet, míg az akita, németjuhász, berni pásztor, dalmata vagy vizsga esetében válasszunk két hüvelykujj vastagságú darabot.

Minél egyszerűbb, annál jobb

Az anyag szempontjából is lényeges a kutyafajta. A nagyobb bundával megáldott ebeknek olyan nyakörv ajánlott, ami nem tépi ki a szőrt, tehát lehetőleg ne nyersbőr vagy flitteres díszítésű eszköz legyen. A vékonyszőrű állatok nyakára pedig kerüljük természetes anyagból készült nyakörv, hogy ne okozzon kiütéseket a műanyag vagy műanyaggal vegyített textil. Ma csupán a képzelet szab határt a mintának, a gazdik előtt millió lehetőség áll, de ennek ellenére is maradjon első szempont a kényelem, szemben a divattal. Valamint a minta helyett legyen prioritás a zárás, vagyis a nyakörv biztonsággal zárjon. A fémcsat stabilabb a műanyag kapcsokkal szemben. A technikai fém csatok az elérhető legbiztonságosabb csatok, a legnagyobb teherbírással, mivel ezek jellemzően az alpin felszerelésekhez lettek eredetileg kifejlesztve. A méret beállításánál mindig figyeljünk rá, hogy ne legyen túl szoros. Ha kettő ujjunk befér a kutyus nyaka és a nyakörv közé, akkor jó. Lazábbra nem ajánlott hagyni, mert akkor könnyen kibújhat belőle.

Mikor használjuk a nyakörvet?

Egy-két hónapos kölyöknél legfeljebb a nyakörvhöz szoktatás céljából, hiszen a kicsit zavarja a számára nehéz eszköz. Illetve ilyenkor még nem kapta meg az összes oltását, így addig ha tehetjük ne is vigyük utcára, főleg ne más kutyák közé. Majd, amikor felcseperedett az eb, az utcán mindig legyen rajta nyakörv, hiszen kötelező a póráz használata séta közben. Viszont nemcsak a mikor, hanem a hol is fontos kérdés. A nyakörvet sose tegyük a nyak alsó részére, helyette inkább a felső szakaszon rögzítsük, közel a fülekhez. Amennyiben a lenti szirten csatoljuk össze a nyakörvet, egy egyszerű rántásnál is kárt okozhat a nyelőcsőben, az artériában és a nyirokcsomóban.

Tilos a fojtó nyakörv

A barbár eszközre hasonlító fémből készült nyakörv célja, hogy a fojtás által fájdalmat okozzon, ezáltal az állat fegyelmezettebb legyen. Csakhogy ennek az ellenkezője történik a fojtó nyakörv használata során, hiszen a kutya a kellemetlen érzés hatására ösztönösen menekül, és ezzel még nagyobb fájdalmat okoz. Szerencsére ma már a félfojtó nyakörvek az elterjedtek. Kellemetlen elnevezése ellenére ez biztonságos eszköz, mert ugyan szorosabbra húzódik, ha megfeszül a póráz, de csupán egy bizonyos pontig, így nem tud kárt okozni. De elég szűk lesz, hogy a kutyus véletlenül se tudja kihúzni a fejét, ha esetleg megijed és azért rohanna el, és a kellemetlen érzés miatt a nem is fog húzni. De emellett szánjunk időt és energiát a parancsszavak megtanítására, hogy képesek legyünk irányítani a négylábút. Szintén tiltó listán szerepel a halti, vagyis a fejhám. Ez leginkább a lovak kötőfékére hasonlít és a működési elve is megegyezik, tehát a kutya fej mozgatásában korlátozott. A fejhám szerepe az idomításban van, de sokkal veszélyesebb, mint hogy a jó eszközökhöz soroljuk. Ismert több olyan eset, amikor az állat hirtelen megrántotta a fejét, és ahogy a halti automatikusan megfékezte azt, eltörött a nyakcsigolya.

A hámban húzni fog a kutya

A hámmal várjunk még

A hám a kutyát a mellkasánál fogja, így az állatnak nagyobb mozgásteret ad, ezért csak olyan kutyákra tegyünk hámot, akik már képesek szépen sétálni a gazdi mellett. Érdekes módon, ahogy rátesszük az ebre a hámot, ösztönösen késztetést érez rá, hogy húzzon, ezért ne ezzel az eszközzel akarjunk állatot nevelni. Ugyanakkor praktikus megoldás, ha már elég érett hozzá a kedvencünk. Végül, legyen szó hámról vagy nyakörvről, mindig a kutya biztonsága legyen az első szempont, így nem tévedhetünk nagyot.

fojtó nyakörv hám nyakörv veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink