hirdetés

Az első magyar border collie, aki végigment a portugál El Caminón

Szénási Szimonetta

2024. június 23 - Képek: dr. Kozári Karina; Horváth Tamás – Art’s Dog Photography

Tic-Tac, a border collie, és gazdája, dr. Kozári Karina túravezető együtt is teljesítették az El Caminót. A 940 kilométeres zarándokút extra kihívásokat is tartogatott a párosnak.

hirdetés

Tic-Tac fajtájából adódóan is roppant energikus kutya. Azonban nemcsak az agilitypályán elért sikereivel büszkélkedhet: a border collie teljesítette az El Caminót, méghozzá a portugál úton. Ez összesen 940 kilométer megtételét jelenti. Ám a távot a hossza mellett egyéb kalandos fordulatok is emlékezetessé tették mind a négylábú, mind gazdája, Kozári Karina számára.

Az El Caminót megjárt páros, dr. Kozári Karina és Tic-Tac / Fotó: Kozári Karina

Az első El Caminót még border collie nélkül teljesítette

Karina 2010-ben ment végig először a zarándokúton, akkor még szólóban – azaz négylábú kísérő nélkül. Ám menet közben találkozott néhány kutya-gazda párossal, ami már akkor is nagyon szimpatikus volt neki. Miként felidézte, a Camino hatalmas csoda volt, és egyértelműen tudta, hogy egyszer teljesíteni nem elég. Azt azonban nem tudta, milyen jelentőségteljes lesz az ismétlés.

A második útra ugyanis pont 10 évvel később, 2020-ban került sor, mikorra a túravezető életét már Tic-Tac tette szebbé.

Tic-Tac / Fotó: Kozári Karina

Egészen pontosan az év júliusában került hozzá az akkor 9 hónapos kutya, méghozzá a Bariguard tanyáról, tehát csaknem „kész volt”, le voltak fektetve a nevelés alapjai nála. Ez annyiban okozott csupán nehézséget, hogy Karina városban él. A lakás pedig nem volt természetes közeg a collie számára. Ám a munkavégzés (Tic-Tac, mint említettük, agilityzik, valamint a terelést is kipróbálta), továbbá a heti többszöri együtt futás a túrázás szempontjából előnyt jelentett.

A border collie a terelést is gyakorolja / Fotó: Horváth Tamás – Art’s Dog Photography

A nagy útra 2020 októberében indultak. Ha visszaemlékszik az olvasó, a dátum világszerte nehéz időszakot jelöl: akkor tombolt a koronavírus-járvány második hulláma, lezárásokkal, kijárási korlátozásokkal szigorítva.

Ráadásul az eredeti tervekkel ellentétben nem repülővel jutottak el mindannyian az indulásként kijelölt Malagába, tekintve, hogy a cargó a kutyának csak oda 385 ezer forintba került volna. Csaknem annyiba, amennyit gazdája a teljes útra szánt. Így végül Karina és Tic-Tac egy borászhoz társultak, akitől a leutazás 3 napjában számos borkóstoló keretében sokat tanultak – miközben az eb életében először csodálhatta meg a tengert. Útitársuk pedig külön repülővel érkezett meg utánuk. Emlékezetes indulás!

A border collie első találkozása a tengerrel / Fotó: Kozári Karina

A border collie saját táskával járta végig az El Caminót

Természetesen Tic-Tac ereje teljében vágott neki a kalandnak, amit az állatorvos is megerősített. Emellett a szükséges dokumentumok, köztük a hatósági állatorvosi engedély, az oltási könyv, valamint az útlevél mellett szüksége volt saját felszerelésre.

Ennek egy részét saját speciális hátizsákjában vitte: 2 pár kutyacipőt (amire végül nem volt szükség), kötszert (mullpólyát, steril mull-lapot és sportfáslit), ízületvédő tablettát, valamint multivitamin-cseppet, egy játékot, emellett pedig egy névre szóló bilétát is kapott – amit már az út elején el is vesztett.

Hosszú szakaszokon egy teremtett lélekkel sem találkoztak / Fotó: Kozári Karina

Az útra szükséges mintegy 8 kilogramm félnedves (semi-dry) eledelt a gazdi cipelte, ami jelentős súlytöbbletet jelentett, és olyannyira megterhelte Karina lábait, hogy miatta kényszerpihenőre is kényszerültek.

Fontos tudnivaló, hogy mind embernek, mind kutyának maximum a saját testsúlyának 10%-a javasolt teher gyanánt cipelni. Ez a 12,5 kilogrammos eb esetében 1,2 kilós csomagot jelentett.

A border collie-t az agility is megedzette az útra / Fotó: Horváth Tamás – Art’s Dog Photography

33 nap alatt teljesítették az El Caminót

A trió Dél-Portugáliából, Faróból indult, és az amúgy néha úttalan utakon, a tanyák mellett elhaladva voltak napok, amikor egy lélekkel sem találkoztak. A szállások is pangtak, amiben nagy szerepe volt a pandémiának. A kutyás zarándokoknak azonban ez kapóra jött, mert így Tic-Tac oda is bemehetett, ahol egyébként nem fogadnak négylábú vendéget.

Végül a teljes utat a tervezett egy portói megállóhely helyett Karina lábsérülése, valamint az időjárás miatt 3 nap pihenővel 33 nap alatt teljesítették. Így 940 kilométerrel a túracipőkben, illetve mancsokban érkeztek meg Santiago del Compostelába november 25-én.

Úton / Fotó: Kozári Karina

Ekkor a járvány már valósággal tombolt, este 8 óra után ki sem lehetett menni az utcákra, és minden tekintetben sokkal szigorúbbá vált az élet, ahogy az ügyintézés is. Tic-Tacot például alig akarták felengedni a Madridba tartó vonatra, hiába volt az szinte teljesen üres. Végül egy frissen vásárolt szállítóbox jelentette a megoldást, amiben már a kutya is utazhatott.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A hazautazás bonyodalmai

A hazaút azonban továbbra is kérdéses volt; ehhez az immár két főre csökkent csapatnak (Karina útitársának a munkája rövidebbre szabta az utazást) először Barcelonába kellett jutnia. Ezt egy telekocsis szolgáltatással, kevéssé kényelmesen, ám szerencsére problémamentesen megoldották. A feketeleves ekkor következett: a kutyával Karina nem kapott szállást, vagy csak olyan felsrófolt áron, ami megfizethetetlen volt.

Végül a közösségi médián keresztül sikerült megoldani a helyzetet: egy régi magyar barátság okán ajánlottak szálláshelyet, méghozzá egy kis házrészt kerttel, a közelben kutyafuttatóval. A vagyonokért kínált ablaktalan félszobák után igazi főnyeremény! Nem mellesleg a városban az El Caminót teljesítő border collie igazi hírességszámba ment: mindenhol csodájára jártak a hosszú utat megjárt kutyának.

Megérkezés Santiago del Compostelába / Fotó: Kozári Karina

Nem csak az El Caminót járta meg a border collie, még kamionozott is

Itt, a kényelmes barcelonai szálláson kellett megtervezni a kaland záró szakaszát, a hazautat. Ami végül megkoronázta az utazást, feledhetetlen élménnyel gazdagítva az amúgy is sokat látott-tapasztalt túrázót. Karinának ugyanis egy kamionra sikerült felkéredzkednie. Tic-Tackal így egy szállítmány hegyes erős paprika társaságában lépték át az országhatárt. A sofőr roppant figyelmes volt, több soron kívüli megállóval biztosítva négylábú utasa maximális komfortját.

Mint Karina elárulta, régi álma vált valóra a hatalmas jármű kipróbálásával, a kamionos személyében pedig egy fantasztikus embert ismert meg, akivel azóta is tartják a kapcsolatot.

Tic-Tac pedig makk egészségesen, a rengeteg kilométert mondhatni meg sem érezve írta be magát a magyar border collie-k történelmébe, mint a fajta első hazai képviselője, aki végigment a portugál El Caminón. Sőt, Barcelonában a Tibidabo hegy tetején található világhírű Jézus Szent Szíve-templomban is ő volt az első magyar kutyus, aki bebocsátást nyert, és madártávlatból gyönyörködhetett a katalán fővárosban.

Tic-Tac nem egymagában élvezi a kalandokat: immár két társával, Anrival, az auvergne-i vizslával, valamint Leilával, a Kirgizisztánból érkezett taigannal osztoznak az izgalmakban. A jelenleg személykereső képzésen ügyeskedő vizsla történetét itt olvashatod el, míg ide kattintva elmeséljük, hogyan érkezett hazánkba a kirgiz agár.

Borítókép: Egy kis kitérő Gibraltáron / Fotó: Kozári Karina

border collie túrázás túrázás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!