hirdetés

Ilyen különleges színvariácóban is születhetnek labradorok

Szénási Szimonetta

2024. július 3 - Képek: Az Én Kutyám

A labradorok esetében a többségnek a fekete, a „zsemle”- vagy a csokoládészínű egyedek jutnak eszébe. Ezúttal egy különleges típust mutatunk nektek. 

hirdetés

Miként a labrador standardja is írja, a fajta esetében a sárga, a barna és a fekete szín az elfogadott. Ám egy genetikai mutáció miatt megesik, hogy brindle, azaz csíkos labrador születik.

Egy okos tekintetű, sárga színű labrador / Fotó: Az Én Kutyám

Íme, a különleges, csíkos labrador

Miként a segítőkutyákkal foglalkozó Guide Dogs Australia nevű jótékonysági szervezet közösségi oldalán megosztotta a nagy hírt, nemrégiben csíkos labradorjuk született. A Lex nevű kiskutya a meglehetősen ritka csíkos bundájával igen különleges látványt nyújt. Ahogy a posztban is megmagyarázzák, a mintáért egy recesszív gén felelős, amit mindkét szülőnek birtokolnia kell ahhoz, hogy a kölyök ilyen bundával jöjjön a világra.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy Lex szintén a segítőkutyák táborát fogja erősíteni, képzését követően egy látássérült személy csíkos társa lesz.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Nem csak a labradorok lehetnek csíkosak

Miként korábban, a ritkább kutyamintázatokat taglaló cikkünkben írtunk róla, a csíkos (brindle, tigriscsíkos, macskáknál teknőctarka megnevezésű) mintázat nem csak a labradorok sajátja. Sőt, esetükben olyan ritka, hogy gyakorta még a tenyésztőket is meglepi. Ezt bizonyítja, hogy az FCI zárt Facebook-csoportjában az előbbi poszt kapcsán beszélgetés is indult a témában, hiszen sokan most láttak először ilyen labradort.

Mint anno összefoglaltuk, a csíkos minta gyakorta jelentkezik a német dognál, a német boxernéla bullmasztiffnál, a francia bulldognál és a staffordshire bullterriereknél (hogy csak néhányat említsünk), míg a holland juhászkutya fajtastandardjában csak ez a mintázat elfogadott.

A kutyákon és a macskákon kívül léteznek brindle szarvasmarhák, tengerimalacok, de lovaknál is megfigyelték már.

Mit jelent a recesszív öröklődés?

 

Korábban foglalkoztunk már átfogóan azzal az izgalmas genetikai kérdéssel, hogy mi határozza meg a kutya bundájának színét, illetve mintázatát. Itt arról írtunk, melyik az a 3 gén – mert mindössze ennyi felelős érte –, amelyik meghatározza a kutya szőrének típusát. Itt pedig a recesszív öröklődés mikéntjébe vezetünk be a piebald, vagy köznyelviesen a bocitarka mintázaton keresztül. Ha pedig szívesen bolyonganál a macskák genetikájának labirintusában, Az Én Macskám oldalán ide kattintva teheted meg.

csíkos mintázat gén genetika labrador retriever

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!