hirdetés

Az országos tiszti főorvos figyelmeztet: ezekre figyelj kiemelten a hőségben

Gerhát Petra

2024. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

Mind a 19 vármegyére elrendelte az országos tiszti főorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. A katasztrófavédelem közleményében a kutyákkal kapcsolatos teendőkre is felhívja a figyelmet.

hirdetés

A katasztrófavédelem is közleményt adott ki a hőségriadó elrendeléséről: június 19-én, szerdán 0.00 órától június 22-én, szombaton 24:00 óráig él a riasztás.

A megfelelő vízfogyasztás most fokozottan fontos

A hőség a kutya számára is veszélyes

Amellett, hogy a közlemény tartalmazza az általános tennivalókat, felhívja a figyelmet arra is, hogy a gyermekeket és a házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! A felhívásban hangsúlyozzák, hogy még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Nem csak az autóban felejtett kutyák számára életveszélyes a hőség. Mivel bundás barátaink nem tudnak izzadni, nagyon könnyen túlmelegedhetnek egy napsütötte lakásban vagy az udvaron is, a megfelelő mértékű árnyék hiányában. A felhevülésnek pedig könnyen a nyári napok leginkább fenyegető veszélye, a hőguta lehet a vége.

Könnyebb megelőzni a hőgutát, mint kezelni

A nagyobb sétákat a nagyon kora reggeli vagy késő esti órákra kell hagyni, mivel kifejezetten veszélyes a legerősebb UV-sugárzásban sétáltatni az állatot. Érdemes minél árnyékosabb útvonalakat választani ezekben az órákban is. Amennyiben fás, bokros területen közlekedett az állat, ellenőrizni kell, hogy nem került-e kullancs a szőrébe.

A forróságban a leghatékonyabb a víz külső és belső használata. Legyen akár kinti, akár benti, soha ne maradjon az állat víz nélkül. A nagy melegben a folyadékhiány hamar kiszáradáshoz vezethet. Emellett minden egyes séta alkalmával vigyél magatokkal folyadékot, mivel a kutya folyamatos ivásra szorul. A belső használaton túl a víz külsődleges hűsítő ereje is nagyon hasznos lehet. Ha megteheted, készíts pancsolásra alkalmas medencét kedvencednek, de akár strandra is mehettek.

Egy kutya átlagos hőmérséklete 38–39 fok. 41 fok már agyi károsodást, de akár halált is okozhat. Az emberekkel ellentétben kedvenceink csak talppárnáikon keresztül képesek izzadni, a hőt a füleiken keresztül vagy lihegés által tudják leadni. Ha túlhevülnek, kiszáradhatnak, károsodhat az agyuk, a májuk és a veséjük, valamint vérük besűrűsödhet, vérrögök keletkezhetnek.

IDE kattintva elolvashatod, mik a hőguta legjellemzőbb tünetei a kutyák esetében.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

hőguta izzad a kutya katasztrófavédelem kiszáradás meleg nyár riasztás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!