hirdetés

Huckleberry: a kutya, aki úgy sétál a tetőn, mint egy macska

Molnár Enikő

2023. szeptember 25 - Képek: Getty Images Hungary

Néha az interneten böngészve láthatunk egészen furcsa helyzetekben lévő kutyákat. Ilyenkor elgondolkodhatunk rajta, hogy ez vajon egy véletlen szüleménye, vagy benne van-e a kutya repertoárjában.

hirdetés

A golden retrieverek imádott családi kutyák, vidámságukról és kedvességükről ismertek. Szeretnek labdázni, visszahozni dolgokat (végső soron erre lettek tenyésztve), nem utolsó sorban pedig mindenkivel barátságosak. De valahogy a filmek által felállított képbe nem illik bele az agilitás. Erről elfelejtettek szólni Huckleberrynek, aki családjával Austinban él, és mutatványaival riogatja a szomszédságot. Érthető a környék aggodalma, hiszen nem gyakori látvány egy kutya a tetőn.

Huckleberry nem az egyetlen kutya a tetőn, mások is szeretik a magaslatból szemlélni a környéket, de az ő szomszédságában mindenképpen látványosságot jelent.

Aggodalomra semmi ok

Huckleberry igazi kalandorként éli az életét. 11 évvel ezelőtt, egészen fiatalon új trükk került a repertoárjába, ami számos magyarázkodással és kellemetlenséggel járt a gazdái számára: Huck megtanult tetőre mászni! Ez természetesen megijesztette a környéket, hiszen egyfelől nem mindennapi látvány egy kutya a tetőn. Másfelől viszont nagyon aggódtak az eb testi épségéért, hiszen egy rossz mozdulat akár az életébe is kerülhet. De Huckleberry a legnagyobb magabiztossággal tör magaslatokra, és élvezi az elé táruló látványt.

Viszont a járókelők egyszerűen nem tudtak elmenni a látványosság mellett, ezért napi szinten több ember is megkérdezte Huckleberry gazdáját arról, hogy tudja-e, hogy van egy kutya a tetőn. Ami az elején persze még vicces, de egy idő után már nem volt türelme magyarázkodni. Ezért kikerült egy tábla egy nagyon aranyos képpel, ami elmagyarázza az érdeklődőknek, hogy bizony, az ő kutyájuk kicsit máshogy működik, mint a megszokott golden retrieverek. Ez áll a táblán:

Huckleberry a nevéhez méltóan megtanulta, hogyan ugorjon fel a tetőre a hátsó kertből. Soha nem engedjük ki a hátsó kertbe anélkül, hogy valaki itthon lenne. Nem fog leugrani, ha nem teszed izgatottá étellel vagy labdával. Értékeljük az aggodalmat, de kérlek, ne kopogj az ajtónkon-tudjuk, hogy fenn van! De nyugodtan készíts róla képeket és oszd meg a világgal!

Új jövevény

2022-ben Huckleberry új barátra tett szert: egy második golden retriever is a családjuk tagja lett. Az új jövevényt Bluebellnek hívják. Természetesen nem marad ki a tradícióból. Rövidesen megtanulta a magaslatokon járás csínját-bínját a professzionális tetőn-járótól, Hucktól, így egy kutya helyett mostmár két kutya riogatja a szomszédságot. Szerencsére a környék már megtanulta, hogy az ő házuknál természetes a kutya a tetőn, ezért Bluebellnél már nem tettek fel kérdéseket.

Huckleberry 2023-as éve eddig…

10 éves kor felett már sajnos számos probléma megjelenhet egy nagyobb testű kutyánál, így Huckleberry évében voltak jó és rossz pillanatok is. A tetőre járást nem hagyta abba, de kicsit szüneteltetnie kellett, mert egészségi állapota sajnos rosszabb lett. Úgynevezett hemangiosarcomával diagnosztizálták, ami a vérerek daganatát jelenti. Ez elsősorban a vért és a vérereket támadja, de természetesen nem „csak” ezekre van hatással…A testen belül tulajdonképpen bárhol képes daganatot vagy rákot okozni, a legtöbb esetben áttétes, nagyon agresszív. Például a rosszindulatú lépdaganatok kétharmada hemangiosarcoma.

Kezelésében fontos, hogy hamar észrevegyék, de ez nem olyan egyszerű, mert a tünetek nagyban függenek attól, hogy melyik szerve érintett a kutyának. Sajnos sok esetben nagyon alacsony a túlélési esély, legtöbbször csupán néhány hetet vagy hónapot mondanak, kezelés után is. Ez a betegség leginkább nagytermetű kutyáknál fordul elő, a kiemelt fajták többek között a golden retrieverek, német juhászkutyák, labrador retrieverek. Huckleberry esetében februárban sürgősségi műtétre került sor, márciusban derült ki, hogy pontosan mi a probléma, májusra pedig az eredményei bizalomgerjesztőek voltak. Remélhetőleg Huck meghazudtolja az átlagot, és benne lesz abban a 10 százalékban, akik tovább élnek a vártnál. Huckleberry történetét Instagram oldalán lehet követni, sőt, kijött egy szépen illusztrált könyv is róla, aminek a címe Huck, the roof dog (“Huck, a tetőkutya”).

Bármennyire is aranyos Huck, a kutya a tetőn, nem ajánljuk, hogy kedvenced kipróbálja ezt az extrémsportot. Biztonságosabb, ha a megszokott mozgásformákat választja.

A kezdőkép csak illusztráció, nem Huckleberry szerepel rajta.

daganat golden retriever hemangiosarcoma kutya a tetőn

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink