hirdetés

A boldogító igen: erre ügyelj, ha kutyával mész esküvőre

Bodri Melissza

2021. június 1

Valamennyi szerelmes a nagy napról ábrándozik, hogy milyen is lesz a tökéletes, megismételhetetlen esküvő. Ám mi van akkor, ha valaki a kedvencét is szeretné ott tudni ezen a jeles eseményen?

hirdetés

Az esküvőszervezés nagy munka, hiszen rengeteg szolgáltatóval kell konzultálni és sok részletet egyeztetni, hogy minden gördülékenyen menjen. Ha azt fontolgatod, hogy a saját menyegződön a kutyusod is részt fog venni, akkor különösen körültekintőnek kell lenned. Ugyanez érvényes akkor is, ha csupán vendégként leszel jelen, és nincs rá módod vagy nem szeretnéd az ebet otthon hagyni. A kutyás esküvő nem elképzelhetetlen, ám érdemes pár dologra odafigyelni, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon.

Ismerd a kutyádat!

Az első és legfontosabb dolog, hogy tisztában kell lenned kedvenced személyiségével és azzal, hogy egy ilyen szervezett, társas rendezvényen jól tud-e viselkedni. A sok idegen ember, a furcsa hanghatások lehet, hogy egy gyengébb idegzetű és félősebb állatot megviselnek. Ám vannak olyan négylábúak, akik nem zavartatják magukat, és könnyedén alkalmazkodnak a szokatlanabb szituációkhoz. Ennek tudatában gondold végig, hogy mit kellene a kutyának elviselnie, és mindezek hogyan hathatnak a viselkedésére.

Azt is vedd fontolóra, hogy mennyire képzett a jószág, vajon az ismeretlen közegben szót fogad-e neked vagy annak a személynek, aki ügyelni fog rá? Érdemes tehát fejben végigpörgetni a nagy nap eseményeit és az eb lehetséges reakcióit, hogy megállapíthasd, valóban jó döntés-e belevágni a dologba. Azt se felejtsd el, hogy ha te vagy az esküvő egyik főszereplője, nem mindig lehet melletted a négylábú. Ezért mérlegeld, hogy ő erre vajon hogyan fog reagálni, nem kezd-e szorongani.

Kutyabarát helyszín

Mielőtt véglegesen eldöntenéd, hogy van-e helye a kutyának a saját vagy ismerősöd esküvőjén, érdemes utánajárni, hogy a kiválasztott hivatal és rendezvényhelyszín mennyire állatbarát. Ha te szervezed az eseményt, és mindenképpen magad mellett szeretnéd tudni kedvenced, akkor olyan helyszíneket válassz, amelyek biztosan tolerálni fogják egy négylábú jelenlétét. Ha vendég vagy, érdeklődj a lehetőségekről az ifjú párnál.

Célszerű a násznépet és a szolgáltatókat is felkészíteni arra, hogy kutya lesz az esküvőn, hogy senkit se érjen váratlanul a bundás jószág részvétele. Ügyelj arra is, hogy biztosítsanak egy nyugalmas helyet az állatnak, ahol lepihenhet, és az alapvető szükségleteit ki tudja elégíteni. Például tud-e háborítatlanul enni, inni és üríteni ott, ahol senkit sem zavar.

Ki fog ügyelni az ebre?

Mivel a saját menyegződ napja elég zsúfoltnak ígérkezhet, ezért valószínűleg meg kell kérned valakit, hogy vigyázzon a kedvencedre, amikor te nem érsz rá foglalkozni vele. Ennek lehetőleg egy olyan megbízható személynek kell lennie, akit az eb ismer és elfogad, és ő is pontosan tudja, hogyan kell bánni a négylábúval. Ha nincs ilyen családtag vagy barát, aki vállalná a felügyeletet, akár kutyaszittert is fogadhatsz. Viszont ebben az esetben is fontos, hogy az eb előzetesen ismerje őt.

Lényeges, hogy ez a személy legyen tisztában a pontos menetrenddel, és ha kell, tudja kezelni a nyugtalan ebet. Ha vendégként vagy jelen kutyáddal, akkor is fokozottan kell ügyelned a viselkedésére, és hogy ne legyen zavaró a vendégsereg számára. Mielőtt kedvenced magaddal vinnéd a rendezvényre, feltétlen kérdezd meg erről az ifjú párt, megteheted-e, és ha igen, milyen feltételekkel.

Főszereplő az esküvőn

Ha a kedvencednek kiemelt szerep jut, például a gyűrűk hordozása a ceremónián, akkor nem árt pár dologra felkészülni. Nem biztos, hogy az eb úgy fog viselkedni, ahogy azt te elvárod. Lehet, hogy bár próbáltad gyakorlással felkészíteni az adott szituációra (például az ifjú párhoz sétálni a gyűrűkkel vagy virágkosarat hordozni), nem úgy fog elsülni a dolog, ahogy arra számítottál. Könnyen előfordulhat, hogy elszalad vagy összezavarodik.

Fontos, hogy ne légy szigorú kedvenceddel, hiszen a sok szag- és hanghatás elég izgalmat jelenthet neki, hogy elfelejtse teendőjét. Ha lehet, legyen mellette valaki, fogja őt pórázon, és segítse őt feladatában, ami legyen minél egyszerűbben kivitelezhető. Szerencsére nagyon sok könnyen végrehajtható, kreatív megoldás létezik, melyek által a kutyus részvétele felejthetetlen lesz az esküvőn. A lényeg, hogy ne stresszeld feleslegesen az állatot, és dicsérd meg, ha ügyes volt.

(Képek: Getty Images Hungary)

esküvő esküvői kisokos kutyabarát hely kutyás esküvő kutyával az esküvőn kutyával rendezvényen

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!