hirdetés

Hogyan lehet szép fű a kertben, kutya mellett?

Molnár Enikő

2024. április 21 - Képek: Getty Images Hungary

Tavasz van, minden zöldül, virágzik a kertben. Ám akinek kutyája van, annak lehet, hogy meggyűlik a baja a fű életben tartásával. Hoztunk néhány tippet, amivel szép zölden tarthatjuk talajtakarónkat, még egy vagy több négylábú mellett is.

hirdetés

Akinek udvara van, tudja, hogy ahhoz, hogy esztétikus legyen, néha kerti munkát kell végezni, ám ez általában nem okoz gondot. Az viszont már megnehezíti a helyzetet, ha kutyával, esetleg kutyákkal élünk. Hiszen ők egészen más szempontok miatt értékelik annyira azt „a szép zöld gyepet”, mint gazdáik. Ők játszani szeretnének rajta, futkározni, és még akár ásni is. Nem beszélve arról, hogy valahová még WC-re is el kell menniük. Így kicsit körülményesebbé válik fenntartani a szép fű látszatát és a kert épségét. Ám néhány kisebb-nagyobb változtatással és egy kevés odafigyeléssel újra zöldülhet a talajtakaró.

Néhány fűféle nincs felkészülve a kutyák tempójára

 

Válasszunk megfelelő talajtakarót

Ugyan kezdhetnénk egy másik tippel, ami kevésbé tűnik idő- és energiaigényesnek, ám az igazat megvallva talán ez az egyik alapköve annak, hogy szép fű legyen a kertünkben. Bármilyen rendezett is az angol gyep, közel sem az a legfenntarthatóbb választás. Egyfelől rengeteg gondozást igényel (még kutyák nélkül is), másfelől egyszerűen nem elég ellenálló ahhoz, hogy nap mint nap ebek trappoljanak rajta. Ám szerencsére számos olyan lehetőség közül választhatunk, ami nemcsak hogy kutyabarát, a szárazságot is jól tűri – ami az utóbbi években viszonylag jól jellemezte a nyarainkat.

Ha nem ragaszkodunk az uniform kinézethez, akkor kiváló választás lehet bármelyik lóhereféle. Nemcsak hogy színesítik a kertet, teljesen biztonságosak a kutyák mellé. Viszonylag ellenállóak (bár érdemes lehet valamivel keverve ültetni), és jól tűrik a szárazságot (bár az elején még fontos rendszeresen öntözni, amíg ki nem fejlődnek). Két hátulütője lehet: vonzza magához a méheket. Ez nem feltétlenül probléma, ha kedvencünk nem tartozik azon ebek táborába, akik megkóstolnák a repkedő rovarokat, vagy nem allergiás rájuk (bár ez viszonylag ritka). Vannak, akik a csenkesz különböző fajait (például nádképű csenkesz vagy vörös csenkesz) ajánlják, vagy a réti perjét, mivel mélyre nyúló gyökérzetük miatt közel kiirthatatlanok, ami a hátulütője is lehet, így érdemes fejben tartani. A megfelelő választás számos körülménytől függ, így érdemes szakember véleményét kikérni a választásnál.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Öntsük le a füvet

Ha a legnagyobb problémát nem a kutya aktivitása jelenti, hanem a barna pisifoltok, akkor viszonylag egyszerűen, mindenféle kertrendezés és újrafüvesítés nélkül megoldhatjuk a problémát. Ha rendszeresen teszünk sétákat kedvencünkkel, akkor folyó ügyeit valószínűleg kerten kívül fogja intézni. Ha mégis a fű esne áldozatul, és éppen ott vagyunk, amikor kedvencünk elvégzi a dolgát, öntsük le vízzel az érintett területet. 

A legnagyobb odafigyelés mellett is keletkezhetnek barna foltok

Szellőztessük a gyepet és töltsük ki a hézagokat

Az összetömörödött talaj megnehezíti, hogy megfelelő mennyiségű oxigén, víz és tápanyag jusson a gyökerekhez. Ha ezt még tetőzzük azzal, hogy kutyák rohangálnak a felületén, igazán nehéz dolga van a fűnek. Túlélését segíthetjük a talaj levegőztetésével – így erősebb és ellenállóbb lesz. Való igaz, hogy monoton, idő- és energiaigényes, de ez nem a gyakran elvégzendő kerti munkák közé tartozik.

Még a legnagyobb odafigyelés mellett is lehetnek olyan részei a gyepnek, amelyek a nagyobb igénybevétel miatt hamarabb kopnak. Érdemes lehet betölteni ezeket a hézagokat – vagy a következő pontban leírtak szerint egy kis kompromisszumot kötni.

Kössünk kompromisszumot

Mi szép, zöld füvet szeretnénk, kutyánk viszont szeretné kiélni „kutyás igényeit”: játszani, futni, esetleg ásni. Ez a két igény nehezen összeegyeztethető, de nem kell folyamatosan harcban állni egymással. Ha van elég helyünk, akkor érdemes lehet kijelölni kedvencünknek egy olyan részt, ahol kiélheti ezeket a késztetéseit. Bár a futásra nem biztos, hogy elegendő helyet tudunk kialakítani, ha az ásással van a probléma, akkor csinálhatunk egy homokozót kedvenc négylábúnknak.

Sokaknál az ásás a legnagyobb probléma

Ha kutyánkat gyakran elvisszük sétálni, túrázni, esetleg sportolni vagy kutyafuttatóba, akkor neki sem a kertre kell támaszkodnia, mint a testmozgás elsődleges színterére. Így lehet, hogy megkímélhetjük a füvet a nagyobb igénybevételtől.

Ha kutyánk van és kertes házban lakunk, akkor nagyon fontos, hogy biztonságosan körbe legyen kerítve a terület, nehogy elszökjön négylábú barátunk. Ebben a cikkünkben a szökés okairól és a lehetséges megoldásokról beszélünk.

barna fű gyep kutya ásás szép fű

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink