hirdetés

Újévi fogadalmak, amiket a kutyád is segít betartani

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 1 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Happy New Year and Merry Christmas 2024 greeting banner or postcard. A beagle dog in carnival glasses with the numbers of the 2024 New year

Újévi fogadalmakra készülsz? Ha már a saját testi és lelki épséged érdekében új szokások kialakításába fogsz, ne feledkezz meg a kedvenced jóllétéről sem. Ketten is teljesíthetitek a kihívásokat! Ráadásul a közös programok nemcsak az egészségeteknek tesznek jót – a kettőtök közti köteléket is erősítik.

hirdetés

Ez az én évem lesz – ugye te is sokszor indulsz neki így az új esztendőnek? Aztán megfogadsz egy rakás dolgot, amit még ha egy ideig be is tartasz, egy idő után valahogy megfeledkezel róluk. Életmód tanácsadók előszeretettel javasolják, hogy válassz magad mellé egy társat, aki segít, hogy ne térj le a kijelölt ösvényről. Mi lenne, ha ez a társ idén a leghűségesebb barátod lenne az újévi fogadalom megtartásában?

Ha közösen vágtok neki a küldetésnek, hidd el, menni fog!

Egészségesebben fogok étkezni

Szinte mindenki fogadalom-listáján szerepel ez a tétel – aztán az első adandó alkalommal mégis lecsusszan az a maradék kis bejgli. És hát annyira cukin néz a kutya, csak kap néhány falatot a vacsoránál – akkor is, ha ő már túl van minden étkezésen.

Ha elhatározod, hogy több egészséges ételt fogyasztasz, tégy is úgy! Egyél például sok salátát – ebből nagy valószínűséggel a kedvenced nem is kér majd. Vagy ha mégis, mivel a zöldségek a számára is egészségesek, bátran megkínálhatod őt anélkül, hogy aggódnod kellene a feleslegesen bevitt kalóriáktól. Ám arra természetesen figyelj, hogy csak olyasmi kerüljön a kutya szájába, ami biztonságosan fogyasztható.

Többet fogok mozogni

Sokan esnek abba a hibába, hogy a rendszeres testmozgást azonnal valami brutális edzéssel azonosítják. Pedig a hatalmas séták és kirándulások is remek sporttevékenységek – ráadásul a kedvenced is csatlakozhat hozzád.

Ha 2024-ben szerepel az elhatározásaid közt a fizikai állapotod javítása, ne feledkezz meg a kutyád megfelelő mennyiségű mozgásáról sem. Lehet, hogy az állat fajtája és egészségi állapota miatt kicsit alakítanod kell az eredeti elképzeléseiden (egy angol bulldoggal nyilván ne vágj neki a Kék túrának), de biztosan találsz olyan megoldást, ami mindkettőtök számára hasznos és komfortos.

Megerősítem az immunrendszerem

Szoros összefüggésben a helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással az immunrendszer erősítése is kihívás lehet. A téli hónapokban a legtöbben még odafigyelve szedik a különböző vitaminokat, de ahogy érkezik a jó idő, az ember hajlamos megfeledkezni róla.

Pedig nemcsak neked, hanem a kutyádnak is hasznos lehet, ha egész évben tudatos vagy a vitaminbevitel terén. Ebben a cikkünkben bővebb információt találsz arról, miért is fontos az ebeknek is a vitaminok szedése.

Jobban odafigyelek arra, mit és hogyan mondok

A kommunikáció javítása is visszatérő téma a legtöbb újévi fogadalom listán. A félénkebbek bátrabban akarnak megnyilvánulni, a hirtelen haragúak igyekeznének higgadtabban reagálni, és a legtöbben törekednének a tiszta és nyílt interakciókra.

Ahogy az emberekkel történő beszélgetések során, úgy a kutyáddal való kommunikációdban is biztosan van mit javítani. Idén szerepeljen hát a fogadalmaid között az is, hogy több időt és energiát szentelsz annak, hogy jobban megértsd a kedvencedet. Ebben a cikkünkben számos tippet találsz arra, hogyan olvashatsz a kutyád testbeszédéből, itt pedig rengeteg információt találsz az ebek különböző hangjainak jelentéséről.

Azt pedig ugye mondanunk sem kell, hogy neked is szépen kell beszélni az állattal?!

Tanulni fogok

Jó pap holtig tanul, és bár nem vagyunk papok, azért nem árt, ha folyamatosan tágítjuk az elménket – és ez nincs másként a kutyákkal sem. A demencia megelőzése és kordában tartása mellett a kutyák szellemi stimulációjának számos egyéb jótékony hatása van.

Tanuljatok minden hónapban valami újat. A kedvencednek segíts elsajátítani egy új trükköt, te pedig tanulj bármi újat, ami érdekel – vagy csak olvass el minden hónapban egy könyvet. Sikeres teljesítés esetén pedig ne feledkezz meg a kemény munkáért járó jutalomról. Tárazz be a kutyád kedvenc snack-jéből, és magadat is lepd meg valamivel.

Ott leszek a pillanatban

A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk minden percünket valahol máshol tölteni – agyban legalábbis. Állandóan aggódunk valami miatt, kalandoznak a gondolataink, ezért valójában alig vagyunk ott a jelenben – ezt pedig a kutyáink is érzik.

Egy kedvenc számára a gazdival töltött időnél nincsen fontosabb. Ám hiába a közös séta, ha telefonon beszélsz, sietsz valahova, és az ebbel történő interakció nagy része kimerül abban, hogy rászólsz, ha olyasmit tesz, amit nem szabad.

Lehetne az egyik újévi fogadalom az, hogy lassítasz egy kicsit, és engeded, hogy megéld a jelent – ebből pedig a kutyád is profitál. Hiszen milyen remek móka, ha végre addig szaglászhatja egy fa tövét, ameddig csak akarja, és nemhogy elrángatni nem fogják, de még meg is dicsérik érte!

Engedd, hogy a kedvenced a saját tempójában haladjon a séták során, és közben te is figyelj a körülötted lévő világra. Meg fogsz lepődni, mennyi szépséget fedezel fel még egy belvárosi kör során is, miközben a kutyád huszadszorra megy körbe egy tűzcsapon.

gazdi kihat a kutyára közös program újévi fogadalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!