hirdetés

Ehet-e a kutya macskaeledelt és fordítva? Nem egyeznek a két faj igényei!

Buzgó Csilla

2021. május 22

Megmaradt a konzerv, vagy cicád nem szereti újfajta tápját, kidobni pedig nem akarod? Miért lenne baja a kutyusnak tőle, hiszen ugyanabból készül, mint az ő eledele. Vagy nem?

hirdetés

Azt minden felelős gazdi tudja, hogy a kutyák és a macskák táplálási igényei nagyban különböznek. Például egy eb eléldegél kevés húst tartalmazó étrenden is, ha muszáj, viszont a macska számára elengedhetetlen táplálék a hús. A vadon élő kutyafélék is kiegészítik étrendjüket gyümölcsökkel, növényi részekkel, rovarokkal, viszont a macskák legfeljebb emésztéskönnyítés végett rágcsálnak füveket.

Mi a különbség a macska- és a kutyaeledel között?

A tudományos világban egyre elterjedtebb az a nézet, mely szerint a kutya mindenevő. A cicák azonban kizárólag az állati hús- és zsíralapú étrenden tartva maradhatnak egészségesek. Ők 11-féle aminosavat igényelnek, míg az ebeké csak tízet, mivel az ő szervezetük képes magától előállítani a taurint. A konzerv macskaeledelek és száraztápok fehérjetartalma sokkal magasabb, mint az általános kutyaeledelé.

Ez sok kutya számára egyébként vonzóbbá is teszi őket, hiszen, mivel az ebek opportunista táplálékszerzők, minden alkalmat megragadnak a magas kalória- és fehérjetartalmú finomságok behabzsolására.

Árt a kutyusnak a cicaeledel?

Alkalmanként, kis mennyiségben természetesen nem lesz tőle baja, ám a macskaeledel rendszeres fogyasztása elhízáshoz, emésztési panaszokhoz (például hányáshoz és hasmenéshez) és hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet. Utóbbi akár egyetlen kiadós, zsíros étkezéskor belobbanhat a kutya testében, és ha nem kap időben orvosi ellátást, akár a mirigy 80%-a is elhalhat. A hasnyálmirigy-gyulladás kezdeti tünetei a magas láz, hányás, bűzös hasmenés, valamint az erős fájdalom. Ha ezeket látod a kutyádon, ne késlekedj, azonnal vidd orvoshoz!

Néha jót tesz a változatosság

Előfordulhatnak olyan egészségügyi problémák, melyek indokolttá is tehetik a gazdagabb cicaétel adagolását az ebnek. A legyengült immunrendszerű, sovány, esetleg rákos megbetegedéssel küzdő kutyáknak jót is tesz a csábítóbb, táplálóbb macskakonzerv vagy táp. Azonban ilyenkor is figyelni kell arra, hogy a szükséges rostokat, szénhidrátokat és más esszenciális tápanyagokat megkapja az állat.

A szokásos sajt, virslikarika, kolbász és egyebek helyett szintén okos választás a macskatáp mint jutalomfalat, ha a kutyus szereti.

Megeheti-e a macska a kutya maradék ételét?

A macskáknak hosszú távon kevés lesz a gyári kutyakaja A-vitamin- és taurintartalma, valamint fehérjéből és zsírból sem tartalmaz eleget. Emellett híján van az arachidonsavnak is, mely elengedhetetlen a reprodukciós funkciók és a vér megfelelő alvadási képességének fenntartásához.

Tehát akárcsak az ebeknek, a cicáknak sem árt, ha alkalmanként a másik négylábú számára készült ételből kapnak kóstolót, de ebből ne csinálj rendszert! Bármilyen kérdésed van ezzel a témával kapcsolatban, inkább egyeztess az állatorvossal!

(Képek: Getty Images Hungary)

ehet a kutya macskakaját ehet a macska kutyakaját kutya etetése kutya táplálkozása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink