hirdetés

Így védheted meg kutyád fogazatát apport közben: ezért nem biztonságos az egyszerű teniszlabda

László Enikő

2021. augusztus 23

Ha kedvenced játszik valamivel, a tárgy szinte garantáltan érintkezni fog fogazatával, hiszen kutyád rágcsálja azt, hozza, viszi szájában. Éppen ezért nem mindegy, milyen játékot kell mindig fogai közt tartania.

hirdetés

A kutyák többsége imád apportírozni, azaz egy-egy elhajított tárgyat farokcsóválva visszaszolgáltatni gazdájának. Egyes fajták, mint például a retrieverek éppen erre a munkára lettek kitenyésztve, ezért ezt a játékot mesterfokon űzik. Apportírozni bármivel lehet, hiszen a legkisebb botot is ugyanolyan élvezettel viszi vissza hozzád a kutya, mint bármi mást. Azonban nem teljesen mindegy, mit hurcibál a szájában, hiszen sérülés is lehet a vége.

A hétköznapi teniszlabda nem biztonságos a kutyák számára.

Miért nem jó egy hétköznapi teniszlabda?

A labda sok kutya kedvence, de nem nekik való mindegyik. Olcsó és szinte bárhol beszerezhető, de csupán ennyi írható a javára. Mivel nem ebek fogazatára tervezték, így igen egyszerű szétrágni. Az elsőre talán puhának tűnő védőfelület alatt pedig fémhuzalok találhatóak, amik jelentős mértékben rongálják kedvenced fogazatát. Emellett felsérthetik az ínyt (éppen ezért például a botok sem ideálisak apportra), a szájpadlást, a gyomorba kerülve pedig rendkívül súlyos károkat okozhatnak kutyád beleiben.

És, hogy miért csak puhának tűnő a rikító védőfelület a labdán? Mert valójában nem az. Meglehetősen erős a csiszoló hatása, emellett könnyen ráragad a kosz, illetve a homok, ami csak felerősíti ezt a nemkívánatos hatást.

A tenniszlabdára könnyen ráragad a kosz, ezáltal méginkább roncsolja kedvenced fogazatát.

Tehát jobb, ha kutyád minél messzebbről elkerüli ezeket a teniszlabdákat, még akkor is, ha szívesen játszana velük. Ha mindenképp ehhez ragaszkodsz, vásárolj kutyák számára biztonságos anyagból készített terméket!

Apport labda nélkül

Az apportírozáshoz természetesen nem feltétlen szükséges labda, hiszen szinte bármivel lehet űzni ezt a játékot. Arra azonban ügyelj, hogy a bármi egy olyan tárgy legyen, ami biztonságos kedvenced számára: védi a fogazatát, nem szúrós és nem tudja egyszerűen szétcincálni. Emellett hasznos funkció lehet az is, ha sípol, és kellemes benyomást nyújt, ha még szép is. Utóbbi persze a kutyák számára gyakran elhanyagolható kérdés.

Ha te is szeretnél ilyen, esetleg vombatos, kacsacsőrű emlősös, papagájos vagy más különleges állatos játékot kedvencednek, itt tudod beszerezni.

Miért nem jó egy egyszerű plüss?

Bizony egy plüss játékkal is lehet apportírozni, emellett megvan a fent említett termékkel egyező előnye is: lehet hurcibálni. Bizony sok kutya hordozza magával kedvenc játékát. Olykor dobálja, rágcsálja, máskor pedig csak kis társnak tekinti, ahogyan a gyerekek is. Egy hétköznapi plüss azonban a kutya számára könnyen szétcincálható, a benne lévő tömés pedig életveszélyes is lehet, ha az eb elfogyasztja azt. Így érdemes kedvencednek egy olyan társat adni, ami egyrészt biztonságos, másrészt többfunkciós: könnyű kialakítása miatt lehet dobálni; erős anyaga miatt nehéz szétrágni; ha kell, sípol (amit a legtöbb kutya imád) és kellemes társ is egyben.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

apportírozás Az Én Kutyám Shop játék játék a kutyával kutya játék labda kutya teniszlabda kutyajáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink