hirdetés

10 tudományos tény a kutyatartás jótékony hatásairól: jót tesz a szívnek és az érrendszernek is

Ferenczi Deborah

2022. április 6 - Képek: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy a kutyatartás jótékony hatásait napjainkra már tudományosan is alátámasztották? Az ebek csökkentik a stresszt és a szorongást, javítják az életminőséget, boldogabbá és kiegyensúlyozottabb tesznek minket. Sőt, még a párkeresésben is jelentős szerepük van.

hirdetés

Gondoltad volna, hogy kutyáddal töltött közös idő csodákat képes tenni veled és a közérzeteddel? Ugyanis a legújabb kutatások azt mutatták ki, hogy a kutyatartás jót tesz fizikailag és érzelmileg, sőt még egészségügyileg is. Az ebek boldogabbá, egészségesebbé tesznek bennünket, segítenek megbirkózni érzelmi válsággal és a traumákkal, sőt még randevúzás menetét is megkönnyíthetik. Íme a kutyatartás 10 tudományosan bizonyított előnye.

1. A kutyák miatt kevésbé érezzük magunkat egyedül

A kutyák akkor is melletted lesznek, ha az emberek nem. Feltétel nélküli szeretetet, érzelmi támogatást adnak számodra, amely segítségével sikeresen elkerülheted a társadalmi elszigeteltséget. Egy ausztrál tanulmány megmutatta, hogy a kutyatartás csökkenti a magányt. A Human Animal Bond Research Institute kisállat-tulajdonosok és nem kisállat-tulajdonosok körében végzett országos felmérése szerint a válaszadók 85 százaléka úgy gondolja, hogy a háziállatokkal való interakció megszüntette vagy mérhetően alacsonyabb szintre vitte az egyedüllét érzését.

2. A kutyák jót tesznek a szívnek

Ha kutyát tartasz, akkor tovább is élhetsz. Az 1950 és 2019 között közzétett tanulmányok átfogó áttekintése megállapította, hogy a kutyatulajdonosok esetében alacsonyabb a korai szívroham kockázata. A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a gazdik vérnyomása alacsonyabb, és jobban reagálnak a stresszre. Továbbá a kutyával való együttélés jelentős változást jelenthet ​​azoknál az embereknél, akik koszorúér-problémákkal küszködnek, esetükben nagyobb mértékben csökkent a halálesetek száma. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az emberek és a kutyák közötti kötődés csökkenti a stresszt, amely a szív- és érrendszeri problémák egyik fő oka, így azokat jelentősen orvosolja.

3. A kutyák segítenek csökkenteni a stresszt

A kutya segít könnyebben túljutni az aggodalmaidon, ezáltal kevesebbet fogsz stresszelni. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kutyák és a terápiás kutyák segítenek a szorongás enyhítésében. Már egy ismerős kutya simogatása is csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot, lelassítja a légzést és ellazítja az izomfeszültséget. A Washingtoni Állami Egyetem tudósai felfedezték, hogy mindössze 10 percnyi simogatásnak is komoly hatása lehet. A vizsgálatban részt vevők esetében jelentősen csökkent a kortizol, a fő stresszhormon szintje.

4. A kutyák segítenek megbirkózni az érzelmi válsággal

A Purdue Egyetem Állatorvosi Főiskolája felfedezte, hogy a PTSD-ben szenvedő veterán katonák fiziológiailag és pszichológiailag is jobban teljesítenek, ha van szolgálati kutyájuk. Közöttük lényegesen kevesebb volt a PTSD tünete, és javult a traumák feldolgozásának képessége is.

5. A kutyák mozgásra ösztönöznek

A mindennapi kutyasétáltatás, a túrák összeadódnak, és jelentősen megnövelik a gazdik napi mozgásmennyiségét. Egy 2019-es brit tanulmány kimutatta, hogy a kutyatulajdonosok közel négyszer nagyobb valószínűséggel teljesítik a napi fizikai aktivitásra vonatkozó irányelveket, mint a nem kutyatulajdonosok. A gazdik hetente közel 300 percet töltenek kutyasétáltatással. Ez 200 perccel több séta, mint azoknál, akiknek nincs saját állatuk.

6. A kutyák vonzóbbá tesznek – akár virtuálisan is

Egy eb jelenléte szimpatikusabbá és vonzóbbá teheti az embereket. Számos tanulmányban a férfiak nagyobb valószínűséggel kapták meg a nő telefonszámát, ha kutyával voltak, mint annak hiányában. Egy másik kutatásban a tudósok arra kértek embereket, hogy értékeljenek másokat fényképek alapján. Akik kutyával fotózkodtak, boldogabbnak és kipihentebbnek tűntek a többiekhez képest. Pet Wingman tanulmánya kimutatta, hogy a férfiak és nők a társkereső profilokon nagyobb valószínűséggel húznak jobbra, ha kutyával szerepelsz a képen.

7. A kutyák szociálisabbá tesznek bennünket

Ha egy kutyával sétálsz, könnyebben megközelíthetővé válhatsz, és egyszerűbben beszélgetésbe elegyedhetsz idegenekkel. A kutatók azt találták, hogy a kutyatulajdonosok körülbelül 40 százaléka könnyebben barátkozott. A Tufts Egyetem Cummings Állatorvosi Iskolájában végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok az emberek, akik erős kötődést mutatnak egy kisállathoz, jobban kötődnek egymáshoz is emberi kapcsolataikban és közösségeikben.

8. A kutyák annyira imádnivalóak, hogy megszeretjük őket

Megvan az oka annak, hogy a kutyusok ilyen ellenállhatatlanok, ugyanis a kutya arcvonásai veleszületett gondozói reakciót váltanak ki az emberekből. Ezért fordul elő az, hogy sok gazdi úgy bánik kedvencével, mintha a gyermeke lenne.

9. A kutyák boldogabbá tesznek bennünket

Egy 2009-es japán tanulmány szerint ha a kutya szemébe nézel, megemelkedik az oxitocin, más néven „szeretethormon” szintje, ami nemcsak a kötődést segíti elő, hanem jelentős hangulatjavító hatással is bír. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy az AIDS-ben szenvedők kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak, ha van házi kedvencük, mint annak hiányában.

10. A kutyák segítik az időseket

A kutyák idősekre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok is nagyon pozitív eredményeket mutattak. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a kisállat-terápia javítja a mentális betegségben szenvedők kognitív funkcióit a hosszú távú gondozás keretein belül. Egy másik kutatás a demenciában szenvedő idősek viselkedésének és szociális interakcióinak javulását mutatta ki. Ezek fényében pedig egyértelműen kijelenthető, hogy a kutyatartás tudományosan bizonyítottan számtalan jótékony hatást gyakorol az emberekre.

boldog a kutya boldoggá tesz a kutya kutya ember kapcsolat kutya hatása az emberre kutya jót tesz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink