hirdetés

A te kutyád mennyi szeretetet igényel? Fajtája nagymértékben befolyásolhatja a szeretetnyelvet

László Enikő

2022. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

Amellett, hogy a kutyáknak szükségük van táplálékra, biztonságra, testi és lelki lefárasztásra, kényelmes fekhelyre és megfelelő állatorvosi ellátásra, sok szeretetet is igényelnek. A mindennapi kötelezettségek mellett pedig a gazdák olykor hajlamosak elfeledni, hogy lehet, hogy kedvencük semmi másra sem vágyik, csak néhány simogatásra és pocakvakarásra. Ugyanennek fordítottja is előfordul.

hirdetés

Egy gazdi számára elengedhetetlen megérteni a különbséget a szeretet és a figyelem, gondoskodás között. Kimutathatod kutyád felé szereteted simogatással, puszikkal, öleléssel vagy hozzábújással. A figyelemnek és a gondoskodásnak viszont inkább köze van ahhoz, hogy valakit érdekesnek vagy fontosnak tartsunk. Hogy a kötelező köröket lefussuk ahhoz, hogy jó és gondos gazdák legyünk. A kutyádra való odafigyelés módjai közé tartozik a játék, a séta vagy az etetés. Egy igazán sikeres kapcsolathoz azonban mindkettőre szükség van, és olykor azok a dolgok szorulnak a háttérbe a mindennapok forgatagában, amikkel szeretetünket mutatjuk ki. Attól, hogy valaki szereti kutyáját, még nem biztos, hogy jól gondoskodik szükségleteiről. És ez fordítva is igaz, ezért a két fogalmat nem feltétlen szabad összemosni.

A szeretetigény fajtánként eltérő?

A Royal Society Open Science folyóirat által közzétett tanulmány kimutatta, hogy egyes kutyafajták függetlenebbek, mint mások, és jobban hasonlítanak farkas őseikre, mivel nem függenek annyira az embertől. Például a labradorok gyakrabban néztek az emberekre egy feladat megoldása közben, mint a német juhászkutyák. A csehszlovák farkaskutyák még kevésbé néztek az emberekre.

„Néhány kutya kielégíthetetlenül igényli az állandó hasvakarást és ölelést, míg mások néhány simogatás után elégedettek” – mondta Dr. Katy Nelson vezető állatorvos. „Ahogy az embereknek, a különböző kutyáknak is más-más szinten van szükségük a szeretet kimutatására, és tudatni fogják, ha elhanyagolják őket.”

A husky tipikusan független fajta, aki nem igényli a folytonos babusgatást.

Természetesen minden kutya igényli a szeretetet, de a fajta nagymértékben befolyásolhatja azt, milyen gyakran szeretnék, hogy gazdájuk ezt kimutassa. Míg egyes ebeket rendszeresen meg kell erősíteni abban, hogy szeretik őket (simogatással, dögönyözéssel), mások függetlenebbek és akár jobban szeretik a közös sportolást, mint a cirógatást a kanapén. Nekik ez a szeretetnyelvük, a velük való aktív foglalkozás.

Tudsz túl sok szeretetet adni kutyádnak?

Dr. Nelson azt mondja, hogy „elkényeztetheted” a kutyádat, ha soha nem hagyod egyedül, ami rendkívül függő kapcsolatot hoz létre. Neked és kedvencednek szükségetek van egy kis időre egymástól távolabb. A határok segíthetnek kutyádnak megérteni, mit vársz el tőle, és jobban is viselkedhet ezáltal. „A túl sok szeretet azt is jelentheti, hogy rossz időben adhatsz pozitív jelzéseket kedvencednek, hogy megerősítsd a rossz viselkedést, ami olyan viselkedési problémákhoz vezethet, mint például a szeparációs szorongás, vagy a figyelem felhívása érdekében kialakult destruktív viselkedés” – magyarázza Dr. Nelson.

Egy szeretett kutya boldog kutya, de nem szabad megfojtanod szereteteddel. Mindig szem előtt kell tartani, hogy négylábú társad elsősorban egy állat, és nem ember. Szeretheted mindennél jobban, de az emberi tulajdonságokkal való felruházása neki sem tesz jót, hiszen irreális elvárások elé állítod. Így pedig nem válik belőle kiegyensúlyozott házi kedvenc.

gyerekként kezelt kutyák kutya szeretet kutya szeretet kimutatása kutyaszeretet ragaszkodás szeretett kutyák túl sok szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink