hirdetés

Nem esett pánikba az eltévedt örökbefogadott kutya: becsöngetett korábbi menhelyére segítségért

Szénási Szimonetta

2023. április 3 - Képek: Animal Rescue League of El Paso – Facebook; Getty Images Hungary

Óriási riadalmat okozott egy eltűnt kutya, akiért gazdái és a szomszédok tűvé tették a környéket. Ám a történet olyan viccesen ért véget, hogy az mindenkit kárpótolt a fáradalmakért.

hirdetés

Baliey, a frissen örökbefogadott kutya jól megijesztette újdonsült családját, amikor egy nap csak hűlt helyét találták kedvencüknek. Azonnal az eb keresésére indultak, amihez csatlakoztak a környékbeliek is. Együttes erővel járták sorra az utcákat, miközben az interneten is megosztották a kis keverék fotóját. Napokig kutattak utána, hiába.

Animal Rescue League of El Paso – Facebook

A belső iránytű

Baileyről tudni kell, hogy egy 16 kilométerre levő menhelyről került a texasi családhoz, és még nem olyan régóta élt velük, mielőtt nyoma veszett. Ez közrejátszhatott abban, hogy a jószág az eltűnése után arra, és nem új otthona felé vette az irányt.

A szervezet közösségi oldalán is közzétették Bailey eltűnését:

Hatásos belépő

Ugyanis Bailey pár nap múltán megjelent a menhely bejáratánál, ráadásul be is csengetett! Igen, a beszámolók és a kamerafelvétel alapján így történt: az okos jószág az orrával megnyomta a kapucsengőt, így azonnal segítségére siettek a dolgozók. Minden bizonnyal óriási meglepetést okozott ott is, ahogy gazdái számára is, akit azonnal értesítettek az állatmentők.

Mint tudjuk, a kutyák hihetetlenek. Baliey egymaga talált vissza hozzánk, majd hajnali 1 óra 15 perckor be is csöngetett, jelezve, hogy be akar jönni. A kollégák azonnal odasiettek, és beengedték a korábbi helyére

– számolnak be a látogatásról a menhely közösségi oldalán. Egyúttal mindenkinek megköszönik, aki részt vett a kutya keresésében.

– Ezek a kutyák okosabbak, mint azt az emberek gondolnák. Honnan tudta, hogy merre kell mennie? – fogalmazta meg sokak gondolatát Loretta Hyde, a menhely alapítója.

Különleges tájékozódási képesség

Német tudósok kutatásaik során arra lettek figyelmesek, hogy a kutyák a madarakhoz hasonlóan képesek érzékelni a Föld mágneses mezejét. A közel 3000 kilométerrel a Föld felszíne alatt, a bolygó külső magjában örvénylő vas olyan elektromosságot vezet, amely egyfajta mágneses teret hoz létre. Az állatok, akik a mágneses teret használják tájékozódásra, észlelik a térerősség és az áramlás különbségeit.

Először a költöző madaraknál figyelték meg, hogy belső iránytűjük összefügg a látórendszerükkel, és képesek érzékelni a mágneses vonalak elhajlását, aminek alapján be tudják határolni azt, hogy merre tartanak. Azért, hogy ezt érzékelni tudják, egy bizonyos kriptokróm molekulára van szükség, ami a szem retinájában található.

A frankfurti Max Planck Agykutató Intézet vizsgálata azt is kimutatta, hogy ez a molekula megtalálható az emlősökben is. Ennek alapján arra következtetnek, hogy az emlősöknek is lehet látórendszerhez kötött mágneses érzékelése. A vizsgálat alatt 90 emlősfaj retináját tesztelték, az eredmények alapján többek között a kutyákban, a farkasokban, a medvékben, a rókákban és a borzokban fedezték azt fel.

A kutyák például bizonyítottan úgy keresnek maguknak ürítőhelyet, hogy közben a Föld mágneses terét figyelembe veszik. Amikor messzire kóborolva akár több száz kilométerről is hazatalálnak, az ismerős illatok irányából tudják meghatározni, hogy merre lehet az otthonuk, ugyanakkor a mágneses mezők alapján is tájékozódnak.

állatmenhely eltűnt eltűnt a kutya elveszett kutya elveszett kutya megtalálása híres kutya mágneses mező menhely mentett kutya tájékozódás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink