hirdetés

A terápiás baromfi a segítőkutyák méltó csapattársa lett: még munkaruhái is vannak

Szénási Szimonetta

2023. március 29 - Képek: Assist Dogs Cornwall/Facebook

Henny Penny hat kutyával nevelkedett, emiatt néha maga is úgy viselkedik, mintha egy lenne a falkából.

hirdetés

Ha terápiás állatokról esik szó, akkor elsősorban kutyákra, lovakra, macskákra, esetleg delfinekre gondolunk. Holott számos más állatból remek segítőtárs válik. Akár egy szárnyasból is. Ismerjétek meg Henny Pennyt, a terápiás baromfit!

Kép: Assist Dogs Cornwall /Facebook

Négylábú barátok

Ahogy erről már sokszor írtunk, a környezet nagyon meghatározó a szocializáció során. A korai, termékeny időszak tapasztalatai a kutyák egész életére kihatnak. Nos, ez nincs másként a többi élőlény esetében sem. Így történhetett, hogy Henny Penny, a kutyák között nevelkedett csirke felnőve gyakran úgy viselkedik, mintha maga is egy volna szőrös-ugató családtagjai közül. Amellett, hogy a baromfi igen otthonosan mozog a kutyacsapat között, idővel terápiás állattá avanzsált.

Egy kisfiú fejéből pattant ki az ötlet

Mint a cornwalli, kutyák képzésével foglalkozó szervezet, az Assist Dogs Cornwall közösségi oldalán olvasható, egy kisfiú az egyik iskolai projekt kapcsán úgy döntött, hogy különféle terápiás állatokat képez. Az ötlet alapját az adta, hogy a fiú meglátása szerint sok ember nem annyira szereti a kutyákat. Esetükben ideális lehet, ha más állatok állnak szolgálatukra mint segítőtársak. A terv az Állatbárka munkacímet kapta.

A projekt keretében teknősökre, kígyókra, illetve szárnyasokra is gondolt. Így került képbe Henny Penny. Az ötlet megvalósításához rengeteg anyagi és emberi támogatásra volt szüksége, de végül sikerült célba juttatni a különleges tervet.

„Öleb”

A baromfi valóban olyan közvetlen és barátságos, akárcsak egy képzett kutya: kézbe lehet venni, sőt kényelmesen bele is fészkeli magát az ember ölébe, feltelepszik a fotel karfájára, de simogatni, sőt öltöztetni is lehet.

A divatcsirke krónikái

A terápiás baromfi ötlete kinőtte magát, és idővel „A divatcsirke krónikái” (The Chronicles of Fashion Chicken) néven Henny Penny különféle szettekben pompázva lépett színre. Mint a képeken láthatjuk, a szárnyasnak van cowboy  jelmeze, a nyári szettek részeként pedig kalapot és virágos ruhát is beszereztek a számára.

A posztokból kiderül, hogy a könyv az egyik központban vendégeskedő kisgyerek alkotása, akit az ott töltött idő alatt megihletett a baromfi. A szervezet ugyanis szellemi és fizikai fogyatékossággal élő gyermekek számára tart foglalkozásokat, ahol megismerkedhetnek a segítőállatokkal.

Egy korábbi felhívásban azt kérik, hogy aki szívesen horgolna Henny Penny számára, annak szívese fogadják a segítségét. Valószínűleg ennek köszönhető a baromfi változatos ruhatára.

Terápiás macskák, nyulak és patkányok

Henny Penny mellett érdemes kitekintenünk a többi terápiás állatra, akikről korábban hírt adtunk. Mint írtuk, a macskákból és a nyulakból is fantasztikus segítők képezhetők, de akár egy patkány is betöltheti ezt a szerepet.

Ráadásul nemcsak az emberek számára, de egymás segítésére is kiválóan alkalmasak! Gyönyörű példa erre Sullynak, a 10 hónapos border collie és ausztrál juhászkutya keveréknek és terápiás patkányának a története.

Az alábbi videóból megismerheted a különleges párost:

A szorongásra hajlamos kutya egy tapodtat sem hajlandó mozdulni aprócska társa nélkül, aki szemmel láthatóan eredményesen oldja barátja feszültségét.

állatasszisztált terápia baromfi csirke madár madár és kutya segítőkutya terápiás állat terápiás állat hatásai terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!