hirdetés

Így teheted vidámmá kutyád mindennapjait: az öröm hat komponense

László Enikő

2021. november 5 - Forrás: Kyra Sundance

A kutyák számára rendkívül fontosak a mindennapi élmények. Ha egy kedvencet naponta több izgalmas inger ér, boldog és kiegyensúlyozott eb válik belőle. Ehhez mutat Kyra Sundance kutyakiképző egy kis segítséget.

hirdetés

Kyra Sundance legújabb, Kutyakiképzés vidáman című könyvében 30 mókás, és szinte elronthatatlan leckét mutat be a lelkes gazdiknak. Kizárólag pozitív megerősítéssel varázsol kedvencedből egy jól nevelt, boldog kutyát. A következő részletből megtudhatod, a kiképző mit tart az öröm hat komponensének.

Kyra Sundance: Kutyakiképzés vidáman. /Fotó: László Enikő

„A kutyák nem akarnak egész nap a kanapén heverészni. Kihívásokra, izgalmakra, feladatokra vágynak, új dolgokat szeretnének tanulni, felfedezni, és elismerést kicsikarni belőlünk. Próbáld ki az alábbi tevékenységeket a kutyáddal. (…)

Problémamegoldó kihívások

A problémamegoldó kihívások arra késztetik a kutyádat, hogy megdolgoztassa az agyát. A kutyád az ilyen játékokban megtapasztalhatja a siker örömét.

A kutya sokkal több örömöt lel abban, hogy darabonként keresi meg a tápját, mintha megkapná az egészet egyben egy tálkában. A problémamegoldó kihívás bármi lehet, és amint felfedezel néhányat, észre fogod venni, hogy mennyi olyan tárgy van a háztartásban, amelyet felhasználhatsz ilyen típusú játékokhoz: kartondobozok, tojástartó dobozok, a papírtörlő gurigája, satöbbi. Íme, néhány ilyen játék, amit megmutathatsz a kutyádnak.

Csont a törülközőben

Köss a csontra egy masnit a törülközőből. Hagyd, hogy a kutya megszenvedjen a kiszedésével.

Játék a kosár alatt

Rejtsd el a kutyád kedvenc játékát vagy egy étellel töltött játékot egy szennyes kosár alá. Látja majd, érzi az illatát, de hogyan fogja megszerezni?

Takarós játék

Teríts egy takarót a kutyádra, és biztasd, hogy kibújjon alóla. Takard be magad. Vajon hová tűntél?

Felfedezés

Építsd a kutyád önbizalmát azzal, hogy bátorítod új élmények felfedezésére. A felfedezés sikere enyhíti a félelmeket és örömet okoz a kutyának.

A félelmeken való túllendülésnek a kulcsa, hogy hagyjuk, a kutya a maga tempójában közelítse meg az adott, félelmetesnek tűnő tárgyat, és végül a találkozásnak jó (vagy legalábbis semleges) eredménye lesz számára. Sose erőltess a kutyádra egy olyan tárgyat, amitől fél; hagyd, hogy lehetősége legyen kikerülni a szituációból. Ha tudod, hogy egy erős csattanó hang megrémiszti a kutyád, enyhíts a hang élességén.

Egyensúlyozókorong

Az egyensúlyozókorong egy fejlesztőeszköz, általában kör alakú lemez, amelynek kupolás formájú öntvény van az alján, amitől a lemez több irányba képes mozogni. Jutalomfalattal csalogasd rá a kutyád, hogy kipróbálja ezt a furcsa tárgyat.

Találd meg az elrejtett jutalmat

Rejts el kutyatápot, kekszet, apró finomságokat a házban: szék alá, egy játék belsejébe, párna mögé. Kezdjétek odakint a szabadban ráhangolódásként.

Alagút

Először kezdjétek egy rövid alagúttal. Tegyél az alagútba jutalomfalatokat, hogy lelkesebben fedezze fel.

Az alagút igazi kihívás néhány eb számára.

Bújócska

Bújj el az ajtó mögé, és hívd vidám hangon a kutyád. Legyen nálad jutalomfalat, és adj neki, amikor rád talált.

Döntés

Találj alkalmat arra, hogy a kutyád döntést hozhasson. Ez segít neki abban, hogy úgy érezhesse, van némi befolyása a vele történő dolgokra, és remek lehetőséget nyújt a kommunikációra is.

A kutyánknak többnyire mi mondjuk meg, mit csináljon; mi döntjük el, hová megy, mit csinálunk, mikor játszunk, hogyan játszunk. Érdemes néha a kutyánk „mancsába” adni az irányítást, megadni neki a lehetőséget, hogy dönthessen. Jobbra induljunk el, vagy balra vegyük az irányt? Sajtot vagy csirkét kapnál szívesebben? Frizbivel vagy labdával szeretnél inkább játszani?

Hol szeretne a kutyád aludni? Tedd az ágyát a lakás különböző pontjaira pár éjszakán át, és figyeld meg, megmutatja-e, melyik hely tetszett neki a legjobban (ezt a legegyszerűbben úgy tudja megtenni, hogy oda fekszik a földön, ahol korábban az ágya volt). Szeretne kimenni a szabadba? Tanítsd meg neki a csengős trükköt (20. lecke), amellyel könnyedén kifejezheti az akaratát.

A kutyádnak rengeteg játéka van? A kezdeti lelkesedés után a legújabb játék is érintetlenül fekszik a kosarában? Add meg a kutyádnak a döntés örömét, hadd válassza ki ő, mivel akar ma játszani. Tedd a játékokat egy polcra szép sorban. Naponta egyszer vezesd a polchoz a kutyád, és hagyd, hogy kiválassza, melyikkel akar játszani. Érdekes módon a kutya látszólag jobban örül annak az általa kiválasztott játéknak.

Szeretetre vágynak

A kutyád többet gondol rád, mint bármi másra az életében. Mutasd ki neki a szereteted kedves figyelmességgel érintésekkel, szavakkal.

Ahogyan mi is érzékelni tudjuk a kutyánk szeretetét, ők is tudják, hogy szeretjük őket. Látják a szemünkben, hallják a vidám hangunkban. Megértik, hogy bocsánatot kérünk, amikor rálépünk a farkukra, érzik az óvatosságunkat, amikor a fülüket tisztítjuk, a karmukat vágjuk, vagy egy sebet kezelünk. Megengedik, hogy kabátot adjunk rájuk, mert bíznak bennünk, és feltételezik a jó szándékunkat.

A kutyák megelégszenek azzal, amit kapnak, így sok esetben könnyű félretenni az ő igényeiket, és a „fontosabb teendőkre” fordítani a figyelmünket, mint a munka, a ház körüli teendők és a szociális kapcsolatok. Íme, néhány módja, hogy elmondhasd a kutyádnak, mennyire szereted őt.

  • Nézz gyengéden a szemébe – a kutyák szemkontaktussal kommunikálnak egymással, ösztönösen megérti majd, miért nézel a szemébe
  • Vakargasd a füle tövét – micsoda kényeztetés!
  • Bújj hozzá, aludjatok együtt
  • Támaszkodj neki – ahogyan ő szokott neked
  • Beszélj a kutyádhoz
  • Figyeld őt, buzdítsd, örülj neki, amikor gyíkot kerget, lyukat ás, vagy valamilyen kincset talál

Rend

A kutyák falkaállatok, beléjük van kódolva, hogy strukturált életet éljenek meghatározott rendben, szabályokkal. A rendszer kiszámíthatóságot is jelent a kutyának, nem kell attól tartaniuk, hogy magukra maradnak, hogy nem lesz mit enniük.

A struktúra biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. A kutya anélkül élhet, hogy folyamatosan azon kellene aggódnia, hogy lesz-e ma este vacsora, visszajössz-e valaha, amikor elhagyod a szobát. A kutyák jól érzik magukat a kiszámítható rutinban. Jól értik a mintákat, és élvezik az apró rituálékat, amit a mindennapjaikba építünk.

Hogyan építhetjük be ezeket a rituálékat a mindennapokba? Kialakítjuk például azt a rutint, hogy a kutya leül, mielőtt megkapja a vacsoráját. A lefekvés előtti rituálé lehet annyi, hogy a kutya kap egy puszit a feje búbjára. Amikor elhagyod a házat, add egyértelműen a tudtára, hogy elmész, így nem kell minden egyes alkalommal aggódnia, amikor csak a szobából mész ki. A kutyák rendkívül jók az asszociációs tanulásban, hamar átlátják, hogy amikor megfogod a kulcsod, az azt jelenti, hogy elmész, ha sportcipőt húzol, nagy valószínűséggel együtt fogtok sétálni. Ezek az apró rituálék különleges kapcsolatot eredményeznek majd köztetek – ez lesz majd kettőtök közös, titkos nyelve.

Humorérzék és játék

Semmi nem teszi boldogabbá a kutyát, mint egy szerető, játékos gazdi. A kutyák élvezik, ha megviccelnek minket, és azt is, ha mi járatjuk a bolondját velük.

A kutyák élvezik a játékot és értik a humort. Próbáld ki a népszerű eltűnős játékot a kutyáddal: állj az ajtóban, a kutyádra nézve, és emelj magad elé egy takarót, hogy teljesen eltakarjon, és miközben magad elé ejted, bújj el valahová. Elvarázsoltad magad! Hová tűnhettél? Játsszatok a kutyád labdájával, és játék közben rejtsd el a labdát a hátsó zsebedben. A kutyád a pillanatnyi tanácstalanság után örömmel kutatja majd fel az eltűnt embert vagy játékot.

A kutyád maga is gyakran megviccel téged! A parkban felkap egy botot, majd úgy tesz, mint akit nem érdekel, egészen addig, míg nem nyúlsz érte, mert akkor az utolsó pillanatban a szájába fogja, és elrohan vele. Máskor felkapja az egyik cipődet, és várja, hogy megkergesd a lakásban. Ha szerencsés vagy, annak is gyakran tanúja lehetsz, hogy a kutyád szinte mosolyog, vagy örömtáncot lejt, amikor tetszik neki valami.”

Ha kedvencedet vidáman szeretnéd tanítani, ez az ajánló neked szól!

Kyra Sundance: Kutyakiképzés vidáman

30 elronthatatlan lecke, amellyel megtanulhatsz úgy gondolkodni, mint egy kutyakiképző! Elsajátíthatod a különböző tanítási módszereket, és mindezt egy pozitív, motiváló és számodra is élvezhető hangulatban gyakorolhatod a kutyáddal.

 

A pozitív módszerek boldoggá teszik a kutyát!

A nem averzív módszerekkel nevelt ebek boldogok és motiváltak arra, hogy jót cselekedjenek, ahelyett, hogy attól rettegnének, hibát követnek el.

 

Gondolkodj úgy, mint egy kutyakiképző!

Minden lecke bemutat egy-egy megközelítést, mint például a jutalomjelző használata, a pozitív átirányítás és a kijelölt hely technikája. Minden új készséget megerősítünk egy lépésről-lépésre bemutatott gyakorlattal.

 

Turbózd fel a lelkesedésed!

Úgy képezd a kutyád, hogy az mindkettőtök számára élvezetes legyen. És mivel jól érzed magad közben, könnyebb lesz nap mint nap ráhangolódni.

A koncepció világos, rövid és egyszerű. Minden leckét fotók illusztrálnak.

 

Kyra Sundance elismert kutyakiképző, oktató és New York Times bestsellerszerző. Kutyáival fellépett már Marokkó királya előtt, a Disney színpadán és a Tonight Show-ban is.

 

Kiadó: Gabo
Ár: 4 490,- forint

A könyvet itt rendelheted meg.

(Képek: Getty Images Hungary, László Enikő, YouTube)

humorzérzék játék könyvajánló kutya boldogság kutyakiképzés kutyakiképzés otthon kutyakiképző önálló döntések szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!