hirdetés

Hosszú idő után így talált gazdára a siket kutyus, aki érti a jelnyelvelt

Hangai Lilla

2023. szeptember 21 - Képek: Getty Images Hungary

Swayzee 900 napot töltött a menhelyen; senkinek nem kellett. Szerencsére azonban ez a nem mindennapi blöki is örök és szerető otthonra talált végül.

hirdetés

Az idősebb ebek, mint amilyen Swayzee is, kifejezetten nehezen találnak örökbefogadóra; egyes becslések szerint akár négyszer több időt is eltölthetnek ezeket a helyeken, mint fiatal társaik. Még akkor is, ha különleges képességek birtokában vannak. Ez a kutya például érti a jelnyelvet.

Swayzee és a menhely dolgozói:

Swayzee helyzete speciális

A hófehér kutyus nem csak amiatt volt nehéz helyzetben, mert idősebbnek számít. Swayzee siket, aminek következtében még nehezebb volt szerető otthonra találnia. A menhelyen elkezdett dolgozni önkéntesként egy hölgy, Olivia Boblet. Olivia a social media területen dolgozik és viszonylag sok szabadideje volt, amit értelmesen, hasznosan szeretett volna eltölteni. Ráadásul szakmáját miatt plusz értéket is tudott vinni a menhely életébe.

Abban a pillanatban megpecsételődött a sorsa, amikor először meglátta Swayzee-t: „Szerelmes lettem belé. Szeret labdázni, szereti az embereket, és nagyon intelligens; ismeri a jelnyelvet is. Swayzee bárki arcára mosolyt tudott csalni. Különleges igényei miatt figyelmen kívül hagyták, de megérdemelte a legjobb otthont.” – nyilatkozott a hölgy a Newsweeknek.

A videón megfigyelheted, hogy játék közben hogyan követi Swayzee a kézjeles utasításokat:

Az örökletes siketség bizonyos kutyákra jellemző

Olivia elmondta azt is, hogy Swayzee előéletéről nem sokat lehetett tudni, abban az egyben voltak csak biztosak, hogy már siketen született. A veleszületett süketség körülbelül 85 fajtára jellemző és összefügg a pigmentképződéssel. Vagyis egészen pontosan a pigment hiányával a szőrzetben és a bőrben. A belső fülben lévő pigmenthiányos bőr az idegvégződések sorvadását és elhalását okozhatja, de nem minden esetben. A fehér vagy fehér foltos bundával rendelkező kutyák esetében kifejezetten gyakori a siketség. A dalmatáknál fordul elő a leggyakrabban, ott 30% is lehet a siket kutyák aránya.

Noha Swayzee nem talált több mint két és fél éven keresztül örökbefogadóra, a menhelyen dolgozók szívébe kétség kívül belopta magát. Szívmelengető érzés tudni, hogy a várakozás izgalmát is szeretetben tölthette. Nagy boldogságunkra azonban Swayzee is megtalálta a végleges otthonát egy olyan gazdi mellett, aki maga is hallássérült. A férfi és a felesége azt az egyezséget kötötték, hogy csak és kizárólag siket kutyákat fogadnak örökbe.

A kutya oktatása jelnyelv vagy kézjelek használatával egyszerűbb, mint gondolnád.

A jelnyelv egy kutya számára is megtanítható

Ahhoz, hogy egy siket vagy hallássérült kutyával könnyedén tudjunk kommunikálni, érdemes lehet megtanítani neki a jelnyelv alapjait. Nem bonyolultabb, mint amikor parancsokat tanítunk nekik, itt is arra kell figyelni, hogy a kézjelhez jelentést társítsunk. Tulajdonképpen bármilyen jelentést kapcsolhatunk bármilyen kézjelhez, de talán érdemesebb olyan társításokat létrehoznunk, amelyek egyébként is természetesek. Például a „Marad!” parancsot jelezheti a mellkas elé emelt kéz, ahol a tenyér egyenesen a kutya felé néz.

Ha valami komplexebbre vágysz, a jelnyelvet (ASL) is megtaníthatod a kedvencnek. Erről tájékozódhatsz online, de számos tanfolyam is rendelkezésedre áll már.

hallássérült kutya kutya hallása kutya örökbefogadás megható kutyás történetek örökbefogadás siket kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink