hirdetés

Így előzd meg a kutya kiszámíthatatlan reakcióját szilveszterkor

Nyakas Gábor

2023. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

A szilveszteri ünneplés sok kutyának rémálmot jelent a petárdák és tűzijátékok miatt. Nyakas Gábor kutyakiképző és kutyaviselkedés szakértő megosztja azokat a lépéseket, amelyekkel a gazdik megóvhatják négylábú társaikat a stressztől és veszélyektől.

hirdetés

Az év utolsó napján kutyák százai rémülnek halálra és menekülnek el otthonról a petárda és tűzijáték okozta zaj miatt. Az erre érzékeny kutyáknak a reakciójuk kiszámíthatatlan. Éppen ezért ebben az időszakban a gazda felelőssége a megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel megelőzni a baleseteket! Ennek a témának mindjárt az elején megjegyezném, hogy az a kutya, amelyik a tavalyi időszakban nem félt szilveszterkor, még nem jelenti azt, hogy az idei évben sem fog. A kutyák idegrendszere a kor előrehaladtával folyamatosan változik, és elég gyakori jelenség, hogy egyik évről a másikra sokkal érzékenyebben reagálnak ezekre az ingerekre.

Íme néhány tipp, hogy könnyedén átvészelje a kutya ezt az időszakot

A prevenció ebben az esetben is a legfontosabb, vagyis minél hamarabb elkezdeni felkészíteni a kutyát és a környezetet. Vigyázz, mert már december 28-ától vásárolhatók a pirotechnikai eszközök, és bizony már aznap délutántól számolhatsz vele, hogy ezeket használni is fogják.

Tedd a kutya környezetét biztonságossá. Ha udvaron van, biztosíts neki egy olyan helységet, például a garázsban vagy a pincében, ahova elvonulhat a tűzijáték és a petárdák hangja elől. Arra is vigyázz, hogy a helyiségben ne legyen rá veszélyes dolog, amit ha megrág, megnyalogat vagy megeszik, esetleg baja lehet. Vidd le a fekhelyét, etesd meg néhányszor azon a helyen, és gyakorold vele akár azt, hogy magára hagyod.

Bár ezeket javaslom, ezzel azonban az a probléma, hogy a kutya nincs folyamatos felügyelet alatt. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor beszoktatod a lakásba, akárcsak az előszobába. Ott ő is sokkal biztonságosabban fogja érezni magát, hiszen folyamatosan a közeledben lesz, és te is folyamatosan felügyelet alatt tudod tartani. Ideális esetben ezt ajánlott már hetekkel vagy akár hónapokkal az év utolsó estéje előtt megtenni.

Kutyapanziók ezen időszakban 

A kutyapanziókban is megvan a megfelelő protokoll. Jó pár nappal vagy héttel előtte már be kell szoktatni a kutyát, hogy megismerje az ott dolgozókat, illetve a környezetet. Normális kutyapanziók nem is veszik be azokat a kutyákat, amelyek az általuk felállított beszoktatási protokollon nem mennek keresztül. Tehát ne hagyd az utolsó napokra. Ne hagyd a kutyádat kennelbe bezárva, mert ha be pánikol a zaj és fényhatásoktól, menekülni próbál és kárt fog tenni magában.

A benti kutya védelme szilveszterkor

Ha a kutyád már eleve lakásban van, sokkal könnyebb dolgod lesz. Akkor is kövesd ezeket a tanácsokat, ha a kutyád nem mutatott ezidáig félelmet.

  • Húzd le a redőnyt, sötétíts be és állítsd be olyan hangerőre a tévét vagy a rádiót, ami még nem zavaró a kutya számára, de elnyomja a külső zajokat.
  • A sétáltatást lehetőleg még sötétedés előtt ejtsd meg. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük bármi miatt is korán megsétáltatni kedvenceiket, mindig azt javaslom, hogy biztonságos nyakörvben vagy hámban sétáltasson, amiből nem tud kibújni a kutya. Olyan pórázt használj, amit nem tud kirántani a kezedből, és nem túl hosszú, illetve ebben az időszakban az automata pórázok választása sem túl szerencsés.
  • Manapság már nagyon olcsón beszerezhető kimondottan a kutyák számára fejlesztett GPS alapú nyomkövetők. Ez nagyon hasznos lehet, ha a kutya elszökik.
  • Ilyenkor kiemelten fontos a messziről jól látható a nyakörv vagy a póráz. Láthatósági mellény mindenképpen legyen a kiskedvencen, és te is olyan ruházatot viselj, amiben messziről jól észrevehető vagy.
  • Ha a kutya megijed a séta alatt, próbáld meg figyelmen kívül hagyni, semmiképp se erősítsd meg a félelmében simogatással vagy dicséréssel.
  • Ne használj nyugtató tablettákat csak olyat, amit az állatorvosod javasolt, és előzőleg kipróbáltál! Ilyenkor mindig fűtött helyen legyen a kutya és felügyelet alatt. A legtöbb nyugtató akkor már nem hat, amikor a kutya ideges. Tehát ki kell tapasztalnod a hatását, és amennyiben szükséges, követve az állatorvos utasítását, időbe add be a kutyusodnak.

A cikk szerzője Nyakas Gábor, kutyakiképző és kutyaviselkedés szakértő. Amennyiben szeretnél többet megtudni a munkásságáról, olvasd el a vele készült interjúnkat ITT.

félelem szilveszter szökik a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!