hirdetés

Jót tesz a kutyának a tojás? Előnyére válhat ez a gazdaságos fehérjeforrás!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 28

A tojást sokan démonizálják egyes beltartalmi jellemzői, például a koleszterin miatt, ám egyre inkább teret hódít az az álláspont, mely szerint ez az egyik legegészségesebb teljes értékű fehérjeforrásunk.

hirdetés

Köztudott, hogy a kutyafélék rendszeresen csennek nyers tojást a pórul járt állatok fészkéből, esetleg a földre pottyant darabokat nyalogatják fel előszeretettel. Ilyenkor természetesen a héjat is úgy, ahogy van, bekebelezik, hiszen ösztönösen tudják, mi a jó nekik. De vajon a háziasított kutyák érzékei is ugyanilyen kifinomultan működnek még napjainkban is?

Milyen előnyökkel kecsegtet a tojásfogyasztás a kutya számára?

A C-vitaminon kívül gyakorlatilag minden vitamin megtalálható a tojásban, különös tekintettel a B-vitaminokra. A legtöbbet a B12-ből (cianokobalamin) és a B2-ből (riboflavin) tartalmazza, emellett jelentős a B7-vitamin (biotin) -, kolin-, foszfor- és szeléntartalma is. Egy közepes méretű, kb. 45 g-os tojás 5,5 g tiszta fehérjével egészíti ki a kutya napi tápanyagigényét, mely testsúlytól és igénybevételtől függően változhat.

Az általános ökölszabály szerint egy átlagos aktivitással bíró ebnek testsúlykilogrammonként 2 g proteinre van szüksége naponta. Ez azt jelenti, hogy két darab M-es tojás fedezi egy 10 kilós kutya napi ajánlott fehérjebevitelének több, mint a felét.

A tojáshéjat is érdemes bevonni a mókába, ha már elhatároztad, hogy ezzel az élelmiszerrel színesíted meg kedvenced étlapját. Kiváló csonthelyettesítő azon ebek számára, akik valamiért nem tudják elrágni a keményebb, masszívabb csontokat. Ha aggódsz a sérülésveszély miatt, csak őröld fel kávédarálóban a kiszárított héjakat, majd add a port a kutyaeledelhez! Egy tojás őrölt héja biztosítja az állat napi ajánlott kalciumbevitelét, ezen kívül nagy mennyiségű foszforral is kiegészíti az adott étkezést.

Sokan aggódnak a tojássárgája magas koleszterin-tartalma miatt, de az ebek szervezete teljesen máshogy dolgozza fel ezt a vegyületet, mint az emberé. Tulajdonképpen egészséges ember számára ugyanúgy veszélytelen az egyébként könnyű és tápláló élelmiszerek koleszterinje, mint a kutyákra.

Ám mivel az évek során számos szemszögből közelítették meg ezt a témát, jót és rosszat is egyaránt hallottunk róla, ezért kering még mindig a koleszterinről annyi negatív tévhit a köztudatban. A lényeg, hogy a kutyák étrendjében nem kell olyan szigorúan porciózni a koleszterint, mert az ő anyagcseréjük a fehérje-zsíralapú táplálkozásra fejlődött ki.

Hogyan add a tojást kedvencednek?

Sokakat érdekel, hogy vajon veszélyes-e kutyájuk egészségére a nyers tojás. Mivel a vadon élő kutyafélék is hőkezelés nélkül fogyasztják a tojást, miért kéne feltétlenül megsütnöd vagy főznöd azt a tiédnek?

Sajnos a nagyüzemi állattartásból származó tojások esetében ez nem ilyen egyszerű. A legkörültekintőbb munkafolyamatok mellett is előfordulhat, hogy szalmonellás vagy más kórokozókkal fertőzött tojás kerül a többi közé, ez pedig nem csak a kutyádra, hanem rád is veszélyt jelenthet.

Ha megbízható helyről származó biotojást vásárolsz, talán nem kell aggódnod a nyersen történő elfogyasztás miatt, de a biztonság kedvéért először inkább enyhén hőkezelve add azt a kutyának! A legjobb a főtt, vagy a tükörtojásnak, rántottának megsütött tojás, a bő olajban sült bundás kenyeret inkább csak kis mennyiségben, jutalomfalat gyanánt add kedvencednek!

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés kutya ehet tojáshéjat kutya ehet tojást kutya tojáshéj mennyi tojást ehet a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink