hirdetés

Milyen öntudata van a kutyának? Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy testtudattal rendelkezik

Ferenczi Deborah

2022. április 11

Érdekes kérdés, hogy az állatok milyen öntudattal rendelkeznek. Hogyan érzékelik önmagukat és miként tudják behatárolni az „én” fogalmát. Az ELTE Etológiai Tanszéke több kutatása során is vizsgálta ezt.

hirdetés

Az öntudat az egyik legérdekesebb dolog, ugyanis ez alapján lehetséges megkülönböztetni az intelligens lényeket, akik érzékelik azt, hogy ők vannak. Ezt tudományos nevén önprezentációnak nevezzük, ennek a fogalomnak a definíciója az, hogy az alany képes az elméjében saját magáról információt tárolni.

Az öntudat különbözősége

Az emberek öntudata egy nagyon komplex jelenség, mely össze sem hasonlítható bármely más létező önprezentációjával. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban az állatoknál megjelenhetnek ennek különböző elemei. Az emberi öntudattal szemben ez inkább egy ökológiailag releváns túlélést segítő képesség. Hasonló az érzelmi intelligenciához abban, hogy ugyanúgy megtalálható az állatoknál, mint az embereknél, csak másképpen manifesztálódik.

Milyen öntudata van a kutyáknak?

Az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák öntudata úgy jelenik meg, hogy képesek felismerni a saját testüket, mint esetleges akadályt. Tehát az ebek megértik a testük és a környezetük közötti összefüggést, így ehhez mérten tudnak megoldani egy feladatot. A magyar kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy miután ezek az állatok az emberek környezetében élnek, így valószínűsíthető, hogy esetükben is megjelentek az öntudat egyes típusai. Testtudatuk biztos van, ugyanis az bizonyított tény, hogy az ebek tisztában vannak azzal, hogy milyen kiterjedéssel bír a testük, és ez miként befolyásolja az interakciót.

A testtudatnak a lényege, hogy felismeri, hogy a saját teste akadály.

A testtudat vizsgálata

Miután a testtudat komoly jele az öntudatnak, elkezdték vizsgálni, hogy ez pontosan mit is jelenthet. A kutatás során egy olyan kísérletet végeztek el, melyet 1-2 év körüli gyermekeknél szoktak, szintén öntudatvizsgálat céljából. A kutyát ráállították egy szőnyegre, amihez hozzá volt kötve egy labda. A feladat az volt, hogy a labdát –  és nyilvánvalóan ezzel párhuzamosan a szőnyeget is – adják oda a gazdájuknak. Az ebnek egyértelműen akadályt jelentett a teste, és ahhoz, hogy oda tudja adni a labdát, le kellett szállnia a szőnyegről. Ezt természetesen minden esetben sikeresen elvégezte mindegyik alany. Majd ugyanezt a feladatot úgy is meg kellett ismételni, hogy a szőnyeg nem jelentett akadályt. Ebben az esetben nem szálltak le róla, csak odaadták a labdát. Ezekből az esetekből nagyon egyértelműen látható, hogy a kutyák testtudattal rendelkeznek, amit kiválóan képesek használni.

(Képek: Getty Images Hungary)

inteligens kutya intelligencia kutya okos kutya öntudat okos kutya testtudat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink