hirdetés

Te tudod, mi az a Dogtóber? A menhelyen élő kutyák egyik legfontosabb időszaka ez

Ferenczi Deborah

2021. október 24

Te hallottál már a DOGtóberről? Hazánkban szinte egyáltalán nem ismerik a kezdeményezést, de remélhetőleg egyre inkább beivódik a köztudatba. A lényege pedig nem más, mint a menhelyen élő kutyák megsegítése.

hirdetés

A DOGtóber, vagyis a menhelyen élő kutyák megsegítésének a hónapja valójában egy külföldi kezdeményezés, amelyhez számos ország csatlakozott. Különböző cégek és magánszervezetek pedig szabadon bekapcsolódhatnak a kutyusok támogatásába. Idén hazánkban a Duna Autó állt bele a kampányba, és szervezett adománygyűjtést a mentett állatok javára.

A kóbor kutyák száma hazánkban

Sajnálatos módon egy friss felmérés szerint a kóbor kutyák száma hazánkban meghaladja a 2 milliót is. Ezek a kutyusok a legtöbb esetben menhelyekre kerülnek, ahol remélhetőleg mihamarabb szerető családra lelnek. Ám az adott felmérés azt is kimutatta, hogy ezeknek az ebeknek bizony csak a 15-20%-át fogadják örökbe, a többi kutyus élete végéig a menhelyen marad.

Azokat az állatokat, amelyeket elgázolva, félig megfagyva, kiszáradva, összetörve hoznak be hozzánk, ebből a pénzből gyógyítjuk, kezeljük, oltjuk, chippel látjuk el, és amíg nálunk vannak, gyógyszerezzük és etetjük. Még akkor sem engedjük el egészen mancsukat, amikor gazdát találunk számukra, mert ha szükség van ránk, a további oltásokat, esetleges gyógykezeléseket is adományokból próbáljuk meg a lehető legnagyobb mértékben fedezni”- nyilatkozta Dr. Varga József állatorvos. 

Mit lehet tenni azért, hogy kevesebb kutyus legyen a menhelyeken?

Elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, ugyanis azokkal a kutyákkal már nem lehet mit tenni, akik utcára kerültek. Az ő sorsukat nyilvánvalóan az örökbefogadás mentheti meg. Ugyanakkor nem lehet eleget beszélni a megelőzésről, illetve arról, hogy mennyire fontos az ivartalanítás, és az értelmetlen szaporítások korlátozása. Az Elveszett Állatok Alapítvány egy felelős állattartással kapcsolatos edukáció keretein belül hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az, hogy minél kevesebb kutya kerüljön az utcára.

Évről-évre több kutyus kerül az utcára

Továbbá Dr. Varga József állatorvos és alapítványvezető arról nyilatkozott, hogy sajnálatos módon évről-évre nő a magára hagyott kutyusok száma. Ezzel párhuzamosan egyre több állat veszíti életét közúti balesetekben. Pontosan emiatt csatlakozott a Duna Autó az adott kezdeményezéshez, ezzel is felhívva arra a figyelmet, hogy számos kutyus lesz áldozata gázolásnak. Minden eladott autó összegéből 1000 forintot egy állatvédő szervezetnek ajánlanak fel, még adománygyűjtést is szerveztek. Az összegyűlt adományt pedig a hónap végén eljuttatják az alapítványhoz, akik a mentett kutyák segítésére fogják felhasználni a befolyó összeget.

Cégünk életében mindig is kiemelt szerepet töltött be a társadalmi felelősségvállalás és a lokálpatriotizmus. Ez utóbbi is indokolja azt, hogy egy III. kerületi állatvédő intézményt, az Elveszett Állatok Alapítvány tevékenységét támogatjuk felajánlásunkkal-” nyilatkozta Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója.

Annak érdekében, hogy visszaszorítsák ezt a szörnyű tendenciát, egyre több iskolában és óvodában tartanak olyan jellegű prevenciós előadásokat, melyeknek központjában a felelős állattartás áll. Hisznek abban, hogy ha ilyen fiatalon elkezdik erre nevelni a gyerekeket, akkor felnőhet egy olyan generáció, amelynek tagjai valóban ahhoz méltóan tudnak bánni az állatokkal, ahogyan azok megérdemlik.

(Képek: Getty Images Hungary)

DOGtóber felelős állattartás ivartalanítás kutya örökbefogadás megelőzés menhelyen élő állatok mentett állatok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink