hirdetés

Fogyitábor kutyáknak: egészségesebb, karcsúbb eb tér haza 1-2 hónap múlva

Buzgó Csilla

2021. december 14

A civilizációs betegségek nem csak az embereket érintik, hanem azokat a házikedvenceket is, akik sajnos kénytelenek egészségtelen életmódot folytatni meggondolatlan gazdáik jóvoltából. Szerencsére azonban létezik megoldás az elhízott ebek problémájára is.

hirdetés

Meglepő, de az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint a negyedik legelterjedtebb halált okozó tényező a kutyák körében az elhízás. A kóros súlygyarapodást előmozdíthatja háttérbetegség, de legtöbbször egyszerűen a gazdi hanyagsága és következetlensége eredményezi.

Az elhízás számos egészségügyi kockázatot rejt, ezek az alábbiak:

Mit tud egy kutya-fogyitábor?

Ugyan itthon ez a szolgáltatás még nem túl elterjedt, a tengerentúlon lassan egész iparág épül a túlsúlyos házikedvencek lefogyasztására. Kutyaiskolák, panziók többhetes programokat kínálnak a kutyusok számára, melyek keretében egészséges táplálkozás és megfelelő minőségű, mennyiségű testmozgás segítségével fitté, karcsúvá varázsolják őket.

“Miért kéne ehhez táborba küldeni a kutyát?” – tehetnéd fel a kérdést, hiszen arra bárki képes, hogy kevesebbet adjon enni kedvencének, és többet mozogjon vele. Nos ez a kijelentés sajnos nem minden esetben állja meg a helyét. Sok elfoglalt gazdi ugyanis nem tudja azokat a feltételeket megteremteni az eb számára, melyek viszonylag belátható időn belül változásokat eredményeznének az állat testalkatán.

A szervezett programok helyszínein pedig gyakorta speciális létesítmények és felszerelések is rendelkezésre állnak, például akadálypálya, úszómedence, futópad, súlyhámok, vontatható gumiabroncsok, és még sorolhatnánk.

A másik fontos tényező a kutyára fordított minőségi idő: ha csak naponta kétszer fél óra séta fér bele a gazdinak, az sajnos nem lesz elég a látványos változáshoz. A táborban azonban minden a kutyus rekreációja körül forog. A program megkezdése előtt természetesen szükség van állatorvosi kivizsgálásra, mely során ellenőrzik, hogy nincs-e komoly szervi probléma a súlygyarapodás mögött. Az eredmények alapján állítják fel az edzéstervet, valamint az étrendet.

Amerika ezen a téren is előttünk jár

A connecticuti Hope Valley-ben található Canine Behavioral Services nevű kutyaiskola nem csak különböző oktatási programokat, egyéni órákat, kutyamegőrzést és professzionális ápolást kínál, repertoárjukban szerepel a fogyitáboroztatás is.

Beharangozójuk szerint a túlsúly mértékétől függően 1-2 hónap alatt megszabadítják az ebet a zsírfeleslegtől. Edzetté, egészségesebbé teszik őt rostban gazdag, alacsony kalóriatartalmú ételek és szórakoztató, mégis kimerítő mozgásformák segítségével.

Emellett a sikeres kurzus végén házi feladatot is adnak a kutyus gazdijainak annak érdekében, hogy az új, fitt testalkat fenntartható legyen. És hogy mindezért mennyit kérnek? Helyszíntől függően körülbelül 140-500 ezer forintnak megfelelő összegért vállalják a teljes programot bentlakással és ellátással együtt. Mit mondhatnánk? Mindig kifizetődőbb a megelőzés mind egészségügyileg, mind anyagilag.

(Képek: Getty Images Hungary)

elhízott kutya lefogyasztása fogyitábor kövér kutya kutya diétáztatása tábor túlsúlyos kutya diéta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!