hirdetés

Hogyan nevelj schnauzert? Így szoktathatod hozzá a rendszeres ápoláshoz

Ferenczi Deborah

2022. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

A schnauzerek az esetek jelentős százalékában engedelmes és együttműködő kutyusok. Maga a fajta rendkívül intelligens, jókedélyű, sőt kifejezetten szórakoztató. Az egyik legnagyobb előnye, hogy éles eszének köszönhetően gyorsan tanul, így érdemes már a kezdetektől nagy figyelmet fordítani a nevelésére.

hirdetés

A schnauzerek nevelésének kulcsa, hogy minden szabályt kölyökkorban kell lefektetni ahhoz, hogy utána teljes legyen az összhang közöttetek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azok után minden zökkenőmentesen fog történni, de annyi bizonyos, hogy sokkal hatékonyabb már kiskorukban lefektetni az alapokat. Így nem átnevelni kell majd az állatot, hanem alapjáraton így fog szocializálódni. Érdemes első lépésként a tenyésztőtől érdeklődni a fajtáról, annak igényeiről, így már a tervezés időszakában is elkezdhetsz felkészülni az eb jöttére.

Rutin és nevelés

Érdemes egy mindig tartható ütemtervet bevezetned az ébredéshez, az étkezéshez, a sétákhoz és az alváshoz. Ehhez pedig szükséges szorosan ragaszkodni a későbbiekben is, viszont arra kiváltképpen kell figyelni, hogy a fajta által nehezen tűrt monotonitás mellett legyen mindig valami változatosság is. Így érdemes gondoskodni rendszeres és változatos mentális és fizikai lefárasztásukról is. Ezentúl a korai szocializációjuk folytán elengedhetetlen arra figyelni, hogy ne nőjenek a gazda fejére. ָA kutyusok nagyon nehezen viselik a magányt is, így nem szabad sokáig egyedül hagyni őket. Miután a schnauzerek ténylegesen nagyon intelligens állatok, ajánlott őket már az első pillanattól kezdve szobatisztaságra nevelni.

Az ápolási rutin

A schnauzereknél a leginkább problémás egyértelműen a fürdetés, a nyírás és a fogmosás. Ugyanis a fajta több tagja is egyenesen gyűlöli az ápolással járó tevékenységeket. Márpedig szőrzetük folytán ez elengedhetetlen, sőt heti egyszer minimum érdemes bundájukat kifésülni. Ajánlott ezért pozitív asszociációkkal összevonni ezeket a cselekedeteket. Például ha jól tűrte, dicsérd meg és adj számára jutalomfalatot. Azt mindemellett fontos tudni, hogy a schnauzerek szőrét évente legalább két alkalommal trimmelni szükséges. Amihez elengedhetetlen a kozmetikus segítsége! Az ápolásnál a szemeket és a füleket is mindig alaposan tisztítsd. Ezen felül a karmokat is rendszeresen kell vágni, amihez azért érdemes már kölyökként hozzászoktatni, mert nagyobb korban nehezebb trenírozni.

Szocializáció

Amint megvannak a kutyus kötelező oltásai, kezdd el a szocializációt. Érdemes minél több új emberrel, hellyel és állattal megismertetned, hogy a későbbiekben gördülékenyen történjenek az ilyen jellegű találkozások. Ellenben azt fontos megjegyezni, hogy a kutyafuttatók vagy a parkokban történő póráz nélküli elengedés felnőttkorig egyáltalán nem ajánlott. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy ettől függetlenül kedvenced érintkezzen más kutyákkal, hiszen ennek hiányában a schnauzerek hajlamosak arra, hogy túlzottan is védelmező szerepet öltsenek.

Sport és mozgás

Muszáj a kutyája mozgékonyságát kielégíteni. Érdemes olyan gazdinak lenni, aki sportos és van ideje van arra, hogy elég mozgási lehetőséget nyújtson az ebnek. Már kölyökkorban meg kell tanítani a pórázon való helyes sétálás módját. Kiváltképpen a schnauzereknek, akik előszeretettel dominálnak ilyen helyzetekben. Azt szokták tanácsolni, hogy az adott fajta a 8. hete után elkezdheti tanulni ezt a folyamatot. Ha ez megvan, az agility vagy a mantrailing kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy szellemileg és fizikailag is leterheljed, illetve kellő változatosságot is nyújt ahhoz, hogy ne szenvedjen a monotonitástól. Fontos tudni, hogy a fajta jellegzetessége, hogy nagyon éber, és azonnal hangosan “jelez”, ha idegen zajt hall, így nem feltétlen ideális arra, hogy lakásban éljen. De amennyiben már kölyökkorban oktatóval tudatosan gyakorolják ennek a kontrollálását, akkor – kizárólag abban az esetben, ha a mozgásigénye tényleg le van vezetve – lakásban is tartható.

ápolás schnauzer schnauzer nevelése schnauzerek schnauzerek oktatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!