hirdetés

Így erősítsd meg köteléketeket új kutyusoddal, amint hazavitted: az első nap teendői

Buzgó Csilla

2021. november 15

Öröm és boldogság, megérkezett az új családtag. De vajon hogyan érheted el, hogy – szó szerint – a tenyeredből egyen?

hirdetés

Minden gazdi szeretné tudni, hogyan szerezze meg újdonsült kedvence szimpátiáját már az első napon. Ezek a trükkök mindig beválnak.

Adj neki elegendő teret!

Légy türelmes, és hagyd, hogy a saját tempójában közeledjen hozzád a kutyus, ne erőszakold rá magad! Bár tudjuk, hogy legszívesebben egész nap csak szorongatnád, gyömöszölnéd, puszilgatnád őt, ez hirtelen sok lehet az új családtagnak.

Próbálj kialakítani neki egy kis vackot, ahová elvonulhat, ha szükségét érzi, és itt ne zavarja őt senki!

Ereszkedj le a szintjére!

Ezt természetesen nem pejoratív értelemben tanácsoljuk, a testtartásodra céloztunk a kijelentéssel. Főleg akkor lehet sok az új kutyus számára az állandó tornyosulás, ha sokan örültök neki egyszerre. Bár vannak olyan kutyák, akiket ez nem zavar, sokan közülük jobban szeretik, ha szemmagasságukhoz képest minél alacsonyabban helyezkedsz el.

Tehát előrehajlás helyett guggolj, ülj le, és úgy játssz vele, engedd az öledbe mászni, karold át, hadd dőljön neked! Megsúgjuk, ők is így csinálják a vadonban, így a számára a legtermészetesebb módon mutathatod ki felé érzéseidet.

Mindenki vegye ki a részét a mókából!

Ha többtagú családba viszed haza a kutyát, ügyeljetek arra, hogy ne csak egyikőtöktől kapjon enni, illetve mindannyian vigyétek sétálni is! Ösztöneiből fakadóan az eb megelőlegezi a bizalmat annak az embernek, akitől a létfenntartáshoz szükséges dolgokat kapja, és ideális esetben ebből a körből egyik családtagnak sem lenne szabad kimaradnia.

Szólongassátok sokat a kutyust, hogy hozzászokjon a nevéhez, és lehetőleg ne azt használjátok akkor, amikor valami rosszat csinált! Erre a célra tökéletes a „Nem!” a „Fúj!” vagy a „Mit csinálsz?!”, így nevének pozitív csengése megmarad számára.

Varázsolj mesés illatokat!

Felkészülhetsz arra az eshetőségre is, hogy új kedvenced sehogy sem tud majd megnyugodni, pláne, ha egyedül hagyod. A Lincolni Egyetem kutatói nemrég felfedezték, hogy bizonyos feromonok használata elsimítja a feszültségeket az egy háztartásban élő kutyák és cicák között.

Azonban ez a szer önmagában is alkalmazható a kutyus lelki békéjének megteremtése végett. A készítmény nyakörv, spray és párologtató formájában is elérhető, így ki tudod választani azt, amelyik a legjobban illik az életstílusotokhoz.

Kölyökkutyák mellé általában adnak olyan rongyot vagy plüssállatot, ami alomtársaik és anyukájuk illatát hordozza. Ezt is beteheted a fekhelyére, hogy otthonosabban érezze magát.

Etesd kézből!

Ideális esetben az emberi kezet csupa jó és kellemes dologgal kellene az ebnek összekötnie. Sajnos azonban sok mentett állat érkezik bántalmazó háttérből, ahol minden mást csináltak vele a simogatáson és a jutalmazáson kívül. Ha egyelőre a kutya nem hajlandó elvenni a kezedből a rágcsálnivalót, dobd a falatot magadtól kicsit távolabb! Így valószínűleg már lesz bátorsága elmajszolni azt.

Sétáljatok!

Cesar Millan szerint a séta során tisztázhatjátok későbbi viszonyotok alapjait, azaz megmutathatod új kedvencednek, hogy erős, megbízható vezető vagy, akire nyugodtan támaszkodhat. A szabadtéri időtöltés ráadásul territoriális értelemben semleges területen zajlik, tehát a kutyus felszabadultabb lesz, könnyebben nyílik meg neked.

A testmozgás ráadásul nagymértékben csökkenti a stresszt és a felgyülemlett feszültséget, így a nap hátralévő részében hatékonyabb lesz a kettőtök közötti kommunikáció.

Hagyd, hogy a szobádban aludjon!

Még ha később szeretnéd is kiszoktatni őt a nappaliba vagy az előszobába, eleinte, főleg félős vagy kölyökkutyáknál, jót tehet lelkileg a közös alvótér. Az ébren töltött órákban is érdemes minél többet együtt lenni, akár úgy is, hogy a kutyus egy elkerített kennelből figyel téged.

Így jól megnézheti minden mozdulatodat, hogy később egy pillanat alatt olvasni tudjon belőlük, illetve te is hamar megismered az ő testbeszédét – tanácsolja Sandy Weaver, az American Kennel Club kiállítási bírája.

(Képek: Getty Images Hungary)

kölyökkutya kutya örökbefogadás új kutya új kutya a háznál új kutya beszoktatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink