hirdetés

Sárgák a kutyád fogai? Ezek a gyógyszerek és élelmiszerek okozhatják!

Ferenczi Deborah

2022. január 7 - Képek: Getty Images Hungary

A fogak elszíneződése a kutyák esetében viszonylag gyakori jelenség. Okozhatják bizonyos élelmiszerek, esetleg gyógyszerek vagy akár fertőzés is. Ezeket a fogakat kezelni kell, hiszen a fogkő vagy lepedék felhalmozódása komoly fogágybetegségekkel járhat.

hirdetés

A normál fogszíntől való bármilyen eltérés, elszíneződés sosem jelent jót. A fogak normál színe az árnyalattól, a fogat borító zománc vastagságától és áttetszőségétől függően változik. Külső elszíneződés akkor következik be, amikor pigment halmozódik fel a fogak felszínén. Ez azt jelenti, hogy az elszíneződés oka külső forrás, ezt okozhatja a legtöbb gyógyszer, esetleg bakteriális foltok, szisztémás fertőzések, de akár élelmiszerek is. A belső elszíneződést másodlagos tényezők jellemzik, melyek inkább a fog belsejében fordulnak elő, és elszínezik a többi réteget is.

Tünetek és típusok

Mindkét típusú elszíneződéshez kapcsolódó gyakori tünetek a következők: egy vagy több fog rendellenesen elszíneződik, esetenként le is törik. Zománca gödrössé válik vagy épp gyűrűk, elszíneződési vonalak alakulnak ki rajta. Ezt vagy bakteriális jellegű foltok okozzák, vagy élelmiszerek, a gyógyszerek jelentős százaléka, és a fogmosás hiánya.

Az alábbi tényezők okozhatják a fog külső elszíneződését:

  • bakteriális foltok, fogkő
  • élelmiszerek
  • ínyvérzés
  • fogászati ​​helyreállító anyagok
  • gyógyszerek
  • fém

Ezek pedig a belső elszíneződést:

  • trauma, sérülés
  • helyi vörösvértest-pusztulás a fogban
  • szisztémás fertőzések
  • gyógyszerek (például tetraciklin)
  • túl sok fluorid (például fluoridot tartalmazó fogkrém lenyelése)
  • magas bilirubinszint a vérben
  • amelogenesis imperfecta (olyan állapot, amikor a fogzománc nem meszesedik eléggé)
  • dentinogenesis imperfecta (a dentin nem fejlődik megfelelően)

Diagnózis

Az orvosi rendelőben teljes vérképet és vizetelvizsgálatot készítenek. Alapos tájékoztatást kell adnod kedvenced egészségi állapotáról, a tünetek megjelenéséről és a lehetséges okokról. Ilyen például az étrend, sérülések, közelmúltbeli betegségek. Az állatorvos megröntgenezi kutyád fogait, hogy megállapítsa, belső vagy külső eredetű a sárgulás. Arra is figyel, hogy helyreállító anyagok vagy baktériumok bejutnak-e a fogkoronába, és okoznak-e ott komolyabb sérüléseket. Ha a fogat el kell távolítani, vagy alaposabb vizsgálat, esetleg fogkőeltávolítás szükséges, az állatorvosnak valószínűleg altatásba helyezi az állatot.

A fogkő közelről.

Kezelés és megelőzés

A külső foltok eltávolítása kozmetikai okokból elvégezhető, de komolyabb problémát nem okoznak. Kevesen tudják, de a fogkő eltávolítása mellett bizonyos rendelőkben olyan eljárások is igényelhetők kutyáknak, mint a fehérítés vagy korona felhelyezése. A belső foltok eltávolítása elvégezhető a fogak működésének javítása és a kutya fájdalmának enyhítése érdekében. Ez gyakran magában foglalja a gyökérkezelést. Minden elszíneződött fogat kezelni kell a lepedék és a fogkő felhalmozódása, valamint a további fogágybetegségek megelőzése érdekében. Az elszíneződött fogak hajlamosabbak a törésre, ami fogtályog kialakulásához vezethet. Megfelelő odafigyeléssel megelőzhető a fogak elszíneződése, de ennek kulcsa a rendszeres és alapos szájhigiénia betartása, hiszen csak ezen a módon lehet megelőzni a fogak elsárgulását, illetve betegségeit.

Ezek az ételek nem ajánlottak

A cukros táplálékokat érdemes kerülni, hiszen ezek fogyasztása közben fokozódik a szájban a lepedékképződés. A rizs- és a burgonyaalapú ételek szintén károsak lehetnek: az erősen keményítőben gazdag élelmiszerek hajlamosak rátapadni a kutya fogaira, ami káros lepedék és fogkő felhalmozódásához vezethet. Kutyaeledel vásárlásakor kerüld a keményítővel és cukorral teli termékeket! Ezenfelül érdemes arra is figyelni, hogy a száraztáp esetén a nyál összetétele megváltozik, így gyakoribb lehet a fogkő kialakulása.

elszíneződött fog kutya fog betegség fogápolás fogkő kutya foga kutya sárga fogak törött fog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink