hirdetés

3 ok, amiért a kutyád mutogatja a fogát: nem mindig vicsorgás az, amit annak érzünk

Szénási Szimonetta

2022. október 24 - Képek: Getty Images Hungry

Ha egy kutya rád villantja a fogsorát, akkor jobb hátrálni, mielőtt megharap! Vagy mégsem? A fogak mutogatása nem minden esetben jelez agressziót.

hirdetés

Négylábú társad beszéd híján a testbeszédével kommunikál veled. Éppen ezért nem mindegy, hogyan értelmezel egy-egy jelzést. Azt például tudod, mit jelent, amikor egy kutya mutogatja a fogát? Ha nem vagy biztos benne, akkor olvass tovább!

1.) Figyelmeztetés

A kutya az ajka hátrahúzásával szinte a teljes fogsorát képes kivillantani. Ez egy reflexív cselekvés, amellyel bizonyos helyzetekre reagál. De mit is jelent pontosan ez a jelzés? Gyakran arra figyelmeztet: ne közelíts! Ha pedig a hathatós jelzés ellenére mégis úgy döntesz, nem hátrálsz, könnyen lehet, hogy az eb használni is fogja a fogsorát.

Ilyenkor általában hanghatások – morgás, hörgés – is kísérik a vicsorgást, valamint az égnek meredő fülek, a feszesen tartott, lassan mozgó farok és a görcsös testtartás is segítenek a kódfejtésben. Ezekből bizonyosan tudhatod, nem jókedvéből villogtatja feléd a fogát a jószág.

2.) Fülig ér a szája

Ennél azonban árnyaltabb ez a jelzés, ugyanis sok esetben pont hogy vidámságot fejez ki. Ez leginkább egy mosolyhoz hasonlít. Ilyenkor az állat testbeszéde is nyugalmat áraszt, izmai, fülei lazák, gyakran az ajkát is nyalogatja.

3.) Csak semmi stressz

Ezt a gesztust más esetben békítés céljából használják a kutyák. Olyan helyzetekben, amikor kedvenced valamitől stresszessé válik, szeretne mihamarabb megszabadulni ettől a kellemetlen, szorongató érzéstől. Ekkor is megjelenhet arcán a fogakat is láttatni engedő mosolygás, ami inkább vigyorgáshoz hasonlít.

Emiatt a szakirodalomban „behódoló vigyorgásként” is emlegetik. Célja, hogy oldja a feszültséget, és jelezze az állat részéről, hogy ő nem jelent veszélyt, így nincs ok a feszengésre.

Azonban ha ez a behódoló magatartás nem vezet eredményre, akkor a helyzettől megriadt állat könnyen agresszívvé válhat. Emiatt sosem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a jelzést, és igyekezned kell mihamarabb megszüntetni a kiváltó okot, ami lehet egy idegen állat vagy ember, vagy egy kellemetlen élethelyzet is.

Mikor kell szakértőt bevonni?

Ha egy kutya gyakran mutogatja a fogát, és nem jókedvében, félő, hogy előbb-utóbb tettlegességig fajul a dolog. Emiatt érdemes szakértőhöz – trénerhez vagy kutyapszichológushoz – fordulni, aki segíthet megfejteni a jelzés okát, egyszersmind megtalálni a módját, hogyan szoktasd le négylábúdat erről a viselkedésről.

A mosoly tanítható

Azokat a kutyákat, akik amúgy örömükben mosolyognak, meg lehet tanítani arra, hogy ezt vezényszóra is csinálják. Mivel egy bájos mosolytól minden blöki csak még aranyosabb lesz, így érdemes megpróbálkoznod vele. Nem kell mást tenned, mint minden alkalommal, mikor jókedvében kivillannak kedvenced fogai, dicsérd meg, és használd a kívánt parancsszót, például a „mosoly”-t. Jutalmazhatod is érte a vidám kedélyű ebet, hogy még hamarabb rögzüljön a tudomány.

agresszió harap a kutya kutya figyelmeztet kutya foga kutya mosoly kutya testbeszéde kutya vicsorog szorongó kutya vicsorgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink