hirdetés

Elképzelhető, hogy hallucinál a kutyád? A furcsa viselkedésre magyarázat lehet

Ferenczi Deborah

2022. február 28 - Képek : Getty Images Hungary

A kutyák képesek hallucinálni. Ahhoz, hogy megértsd, miért történik ez, és hogy segíthetsz kedvenceden, el kell merülnünk ennek a furcsa állapotnak az elemzésében.

hirdetés

A hallucináció olyan kép, hang, szagnyom érzékelése, ami a valóságban nincs jelen. Egyajta játéka a képzeletnek, ami sajnos súlyos állapotokra hívhatja fel a figyelmet.

Honnan tudod, hogy hallucinál a kutyád?

A legnehezebben beazonosítható hallucináció egyértelműen az eb hallására vezethető vissza. Ilyenkor az állat azt gondolhatja, hogy valamit hall, miközben szimplán felpörögnek a neurológiai funkciói. Ezt többek között azért rendkívül nehéz beazonosítani, mivel a kutyák hallása sokkalta jobb, mint az embereké, így nehezebb megmondani, hogy hallanak-e valamit, amit mi nem. Tehát ha a kutya elkezd ugatni, mintha veszélyben lenne, miközben ennek semmi valóságalapja nincs, lehet, hogy csak mi nem érzékelünk valamit, amit kellene, de lehet az is, hogy képzelődik. A vizuális hallucinációk szintén nagyon gyakoriak az ebek esetében. Onnan lehet észrevenni, hogy az állat a levegőbe harap, vagy valamit elkezd értelmetlenül kergetni, ami valójában nincsen ott. Sőt előfordulhat, hogy bizonyos tárgyakat mereven bámul. Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulnod, hiszen a láthatatlan legyek kapkodása a veszettség vagy az epilepszia jele is lehet.

Létezik, hogy hallucinál a kutyám?

A kutyák is tapasztalják e neurológiai állapot tüneteit. A viselkedésük pedig elárulja őket. Például ha az alapvetően csendes kedvenc valamilyen oknál fogva újra és újra megszállottan ugatni vagy morogni kezd ugyanazon a helyen, akkor lehetséges, hogy olyasmit lát, ami valójában nincs is ott. Epilepsziás kutyáknál ez nagyon gyakran jelentkezik.

Mi okozhat hallucinációt?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a hallucináció jelei kutyáknál akkor jelentkeznek a leggyakrabban, ha epilepsziával vagy görcsrohamokkal küszködnek. A hallucinációk gyakran a betegség előfutárai, így bizonyos értelemben figyelmeztető jelek. De ezenfelül utalhat májproblémákra, illetve mérgező élelmiszerek elfogyasztásának következménye is lehet. Ha kutyád csokoládét eszik, az 24 órán belül hatással lehet rá, és többek között hallucinációkat is okozhat.

Hogyan lehet kezelni ezt a problémát?

Az állatorvos ilyenkor specifikusan kutyák számára fejlesztett nyugtatókat ír fel. Ha ez nem az elsődleges probléma, hanem betegség áll a háttérben, akkor annak kezelése jelenthet megoldást. Amennyiben ilyen jellegű viselkedést tapasztalsz a kutyádon, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis a mielőbbi kezelés létszükséglet lehet.

beteg a kutya betegség tünetei hallucináció hallucinál a kutya kutya epilepszia kutya skizofrén skizofrénia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink