hirdetés

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban

Hangai Lilla

2024. március 30 - Képek: Az Én Kutyám

Az American Kennel Club (AKC) a világ legnagyobb, kutyákat nyilvántartó szervezete is nyilvánosságra hozta 2023-as népszerűségi listáját az idei regisztrációs adatok alapján. Következő cikkünkben a MEOESZ listájával hasonlítjuk össze, hogy láthassuk, hogyan igazodnak a magyarok kedvencei a nemzetközi kedvencekhez.

hirdetés

Nem is húzzuk az időt, lássuk hát a legnépszerűbb kutyafajták jegyzékét 2023-ból az American Kennel Club adatai alapján!

Gyönyörű fekete labrador az idei FeHoVán /Kép: Az Én Kutyám

A legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban az AKC adatai alapján

2022-ben a francia bulldog a labrador retriever 31 éves uralmát törte meg, amit idén is meg tudott tartani. A másodiktól az ötödik helyig az állás változatlan maradt, ezt követően azonban történ némi változás. A tacskó rövid lábacskái ellenére is simán a 9. helyről a hatodikra szökkent egy év alatt. A rottweiler a 7. helyről a kilencedikre csúszott le ezzel teret adva az angol bulldognak, aki szintén rontott egy helyet. A beagle megtartotta a szerencsés 8-as számot, ahogy a rövidszőrű német vizsla is büszkén áll a 10-es helyen.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Abszolút értjük, miért is áll az első helyen a francia bulldog. Édes, kedves, bohókás; egy percre sem lehet mellette unatkozni. Azt azonban újra és újra fontosnak tartjuk kiemelni, hogy nyomott orrú fajta lévén számos betegségre hajlamos lehet. Ezek nemcsak a gazda pénztárcáját és lelkét terhelik meg, de az állat életminőségét és jólétét is kockára teszik. Egy francia bulldog is lehet egészséges kutya abban az esetben, ha megbízható, felelős tenyésztőtől vásároljuk meg, és odafigyelünk az extra igényeire. Korábban Tölösi Roland francia bulldog tenyésztő beszélt lapunknak arról, milyen kihívásokkal kell szembenéznie tenyésztőként, hogy egészséges kiskutyák szülessenek nála, és mire kell nagyon odafigyelnünk, ha francia bulldogot választunk. A beszélgetést ide kattintva meg is hallgathatod.

A büszke 1. helyezett /Kép: Az Én Kutyám

Dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan, ismertebb nevén Zsargal doktor, a nyomott orrú kutyák szakértője elmagyarázta a fajtákat érintő problémák okait ebben a cikkben. Nagyon hasznos írás mind a leendő, mind a jelenlegi brachycephal típusú kutyagazdáknak.

 1. Francia bulldog
 2. Labrador retriever
 3. Golden retriever
 4. Német juhászkutya
 5. Uszkár
 6. Tacskó
 7. Angol bulldog
 8. Beagle
 9. Rottweiler
 10. Rövidszőrű német vizsla

A legnépszerűbb kutyafajták Magyarországon 2023-ban a MEOESZ adatai alapján

 1. Francia bulldog
 2. Rövidszőrű tacskó
 3. Rövidszőrű magyar vizsla
 4. Szálkásszőrű tacskó
 5. Német juhászkutya
 6. Labrador retriever
 7. Border collie
 8. Közép-ázsiai juhászkutya
 9. Mudi
 10. Csivava

Nagyon érdekes élmény összevetni a két listát. Ahogy látható is, több hasonlóság is felfedezhető; megjelennek ugyanazok a fajták hasonló helyeken, ám alapvetően elmondható, hogy itthon a munkakutyák és vadászkutyák abszolút kiemelt szerepet kapnak. Arról nem is beszélve, hogy egyértelműen kitűnik a magyar fajták iránti elkötelezettség is, hiszen a magyar vizsla és a mudi is benne van az első tízben.

Ide kattintva elérheted a teljes MEOESZ listát, ide kattintva részletesebben is bemutatjuk az 5 legnépszerűbb ebet, itt pedig arról töprengünk, miért lehetnek bizonyos ebek kevésbé népszerűek, mint mások.

akc kutyafajták legnépszerűbb kutyák MEOESZ

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink