hirdetés

Mit tegyél, ha a kutyádat elüti egy autó? Kritikus lehet az első néhány perc!

Buzgó Csilla

2021. április 29

Ezek a tanácsok akkor is hasznosak lehetnek, ha nem tartasz kutyát, hiszen bármikor előfordulhat, hogy útközben leszel tanúja egy ilyen borzasztó balesetnek.

hirdetés

Egy ilyen esetben a szemtanúnak, vagy a baleset okozójának nem csak emberi, hanem jogszabály által előírt kötelességei is vannak. Legelőször természetesen arról kell gondoskodnod, hogy a sérült kutya minél előtt orvosi ellátást kapjon. Addig is viszont meg kell akadályoznod, hogy további egészségügyi károsodásokat szenvedjen, viszont nem mindegy, hogy ezt hogyan teszed.

Állítsd le a forgalmat!

Ha első dolgod kirohanni kedvencedért az útra, nagy az esélye, hogy a következő autó téged üt el. A legjobb, ha rajtad kívül jelen van még néhány szemtanú, kérd meg őket, hogy segítsenek ebben! Vegyetek a kezetekbe valamilyen feltűnő színű tárgyat, elakadásjelző háromszöget, ruhadarabot, hogy már messziről kiszúrjanak titeket az autósok! Emellett ügyelj arra, hogy mielőtt segítséget nyújtanál valaki más kutyájának, helyezd biztonságba saját kedvencedet: ha addig nem kötötted be a biztonsági övét, most mindenképpen tedd meg, vagy zárd el az udvarban, a lakásban, nehogy kiszaladjon.

Óvatosan helyezd biztonságba az ebet!

Valószínűleg éles helyzetben nem feltétlenül számítasz arra, hogy egy sérült kutya fájdalmában és sokkos állapotában még tulajdon gazdáját is megharaphatja. Ha nincs nálad szájkosár, egy öv, kendő, vagy bármilyen szíj megteszi, mellyel összekötheted az eb állkapcsait. Amennyiben úgy látod, az állatnak légzési nehézségei vannak, ezt a lépést hagyd ki, és egy plédre, kabátra, zsákra, vagy bármilyen erre alkalmas alátétre emelve távolítsd el a kutyát az útról!

Számíts rá, hogy az eszméletét vesztett állat egyszer csak magához tér, és első lendületből iszkol is el. Így nem csak súlyosbíthatja már kialakult károsodásait, de esélyes, hogy még egy autó elüti őt.

Szólj előre az állatorvosnak!

Akár a te kutyádról van szó, akár egy ismeretlen négylábúról, az orvosnak érdemes tudnia érkezésetekről, hogy felkészülten várhassanak titeket a rendelőben. Valószínűleg kérdezni fogják, hogy milyen tüneteket látsz a kutyán, igyekezz ezeket alaposan megfigyelni! Amennyiben kutyád elvesztette az eszméletét, vagy úgy tűnik nem lélegzik, használd az elsősegélynyújtáshoz megtanult alapokat! Ha úgy tűnik, az eb kisebb sérülésekkel megúszta, akkor is menjetek állatorvoshoz, aki alapos és szakértő vizsgálatnak veti őt alá, hogy tényleg ki lehessen zárni az egészségkárosodást.

(Képek: Getty Images Hungary) 

a jogász válaszol elütött kutya törvény elütöttem egy kutyát ha elütik a kutyámat kutya elsősegély kutya gázolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink