hirdetés

Kicsi a bors, de erős: a csivava, aki szabadidejét egy fa tetején tölti

Molnár Enikő

2023. október 1 - Képek: Getty Images Hungary

A fára mászó csivava története a közösségi médián 2022 elején kezdődött, amikor egy arra járó videóra vette az esetet. Saunders Goldstein „Maiami things” nevezetű videóját azóta már 3,1 millióan kedvelik, így híressé tette Daisyt.

hirdetés

Tény és való, hogy igazi ritkaság egy ilyen látvány, főleg, hogy a csivavákról mindenkinek az a sztereotípia él a fejében, hogy táskában járják a várost, és nem túl aktívak (nem beszélve arról, hogy agresszívak). Pedig ez nem is lehetne messzebb az igazságtól, hiszen ezek a kistestű kutyák kifejezettek energikusak, nehogy megtévesszen bárkit a termetük.

@lsaunders6

Miami things #miami #dog #funny #fypシ #foryoupage #trending

♬ original sound - LeahSaunders

Daisy, a legendás szomszéd

Ugyan ez volt az első alkalom, hogy Goldstein akcióban látta a kutyát, már egy ideje kint van egy tábla, ami figyelmezteti az arra járókat. A kiírást többen kritizálták, mert rákerült egy aposztróf, aminek nem kéne ott lennie. Magyarul nem igazán lehet éreztetni, de a gazdái előszeretettel vicceltek azzal, hogy a tábla kikerüléséig azzal keresték meg őket, hogy aggódnak kedvencük testi épségéért, azóta pedig az ott éktelenkedő hibát hozzák fel. Tartalmilag ezt írták ki:

A kutyánk fára mászik, jól van

Még valami, amivel Daisy meghazudtolja a csivavák sztereotípiáit, az az, hogy viszonylag halkan éli mindennapjait. Goldstein nyilatkozata szerint, ha nem keresed, vagy véletlenül nem nézel rá, akkor észre se lehet venni, mert igazából csak csöndben nézi az utca történéseit. A fára mászó csivavának saját TikTok profilja is van, bár (ha tartalomról beszélünk) közel sem olyan aktív, mint a legtöbb közösségi médián tevékenykedő eb, legalább láthatunk róla néhány videót a gazdik perspektívájából is.

@daisygirlkansy

Another perspective of Daisy, the tree climbing dog. @lsaunders6 #chihuahua #miami #dog #funny #fypシ #foryoupage #trending #onlyindade

♬ Mission Impossible (Main Theme) - Favorite Movie Songs

Vannak kutyák, akik fára másznak

Daisy mindenképpen különleges tehetség, de nem ő az egyetlen kutya, aki előszeretettel mászik fára. Természetesen nem minden eb született talentum, van, akinek egyszerűen nincs meg hozzá a megfelelő testalkata. De legalább hat kutyafajtát fel lehet sorolni, akik ismertek agilitásukról, és általában nem félnek a magaslatoktól. Ám nem kizárólag ezek a fajták képesek fára mászni. Ha keresünk, találhatunk pl. a basenjiről is olyan tartalmat, ahol bemutatja ezt a trükkjét.

Az egyik természetesen a csivava, aki állítólag az őseitől örökölte ezt a különleges képességet. A fára mászó kutyák sorát a malinois is gazdagítja, ami valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést. Biztosan mindenki találkozott már a fajta kiváló egyedeiről készült hihetetlennek tűnő videókkal, amikor majdnem függőlegesen futnak fel egy falra, vagy hatalmasat ugranak, látszólag minimális erőfeszítéssel. Nem csoda, hogy közkedvelt szolgálati kutyafajta, hiszen agilis, mégis erőteljes és kiváló munkamorállal rendelkezik.

A kicsi a bors, de erős (vagy éppen kitartó) kategóriába tartozik a jack russel terrier is. Mindenkinek ismerős lehet ez az ikonikus fajta, de aki még nem találkozott vele élőben, könnyedén félreismerheti. Kinézetre aranyos, már-már ártatlan, de jellemre igazi energiabomba, aktív és kalandvágyó, tele önbizalommal. Annak ellenére, hogy leginkább városi környezetben láthatjuk, alapvetően vadászkutya, és ez erősen megmutatkozik rajta. A sok erőt és energiát pedig képes arra használni, hogy fára másszon, ha éppen úgy tartja kedve.

Ugyan nem tudnak olyan magasra ugrani, de ha van kapaszkodójuk, akkor ügyesen tudnak fára mászni.

Hazánkban kevésbé ismertek a treeing walker mosómedvekopók, a catahoula leopárdkutyák, illetve az új-guineai éneklő kutyák. Utóbbi nem túl elterjedt, mert igen ritkán (sőt, leginkább soha nem) tartják őket háziállatként szeszélyes személyiségük miatt. Ellenben említésre méltó kutyaféle, hiszen az egyik legősibb vadkutyafajta, és anatómiája kiválóan megfelel a mászáshoz. A másik két ritkább fajta vadászkutya, és ha kell, könnyedén fára másznak. Egyikőjüknek még a neve is utal a képességére. Pontosabban arra, ahogyan csapdába csalja az elejteni vágyott vadat (elsősorban mosómedvét, de párducokat és más nagyobb ragadozókat is képes felkergetni a fára).

Bármennyire is különleges ez a képesség, hálásak lehetünk azért, hogy nem minden kutya képes ilyen attrakciókra, hiszen akkor nem találnánk olyan kerítést, ami kutyabiztos lenne.

csivava Kutya fára mászik kutya magas helyekre mászik

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink